Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

S-tronic problem po rozgrzaniu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Re: S-tronic problem po rozgrzaniu

Post autor: Rosa11 » 27 mar 2025, 06:19

Dziwi mnie dlaczego sa rozne wersje procedury adaptacji. Co mowia elsa albo inny program serwiowy na to?

Awatar użytkownika
Edddisz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Emem
Rocznik: 2010
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Paliwo: Diesel

Post autor: Edddisz » 27 mar 2025, 08:58

bLACK_61094 pisze:
26 mar 2025, 22:11
To chińska strona nie może być miarodajna ?
Może, ale nie musi. Przy całym rozwoju jaki obecny jest w azji, to azjaci (prócz Japonii i Korei) są na bardzo słabym poziomie jak chodzi o jakość apek/softów także i pomiarów.
Ja się już tyle razy zawiodłem w poszukiwaniach przy tej skrzyni, że na wszystko biorę poprawkę :)
bLACK_61094 pisze:
26 mar 2025, 22:11

Wracając do tematu, przy naprawie za ponad 14 tyś i wymianie praktycznie wszystkiego co odpowiada za sterowanie. Ta skrzynia nie ma prawa źle pracować.
No ja się zgadzam, że te skrzynie w pełni sprawne pracują dobrze. Są jednak takie usterki których nie wiadomo jak prosto usunąć i jedyną opcją jest wymiana całej mechatroniki (chyba coś koło 15 tys.?). Przykładem tego jest właśnie szarpnięcie w okolicy zatrzymania na rozgrzanym aucie.
Podpytywałem o to serwisy i tunerów i nikt nie wie jak to usunąć, a dużo aut to ma.
Moim zdaniem na wszystko są proste rozwiązania, tylko nikomu się nie chce pochylić aby dokładnie poszukać co tam nie gra.

Rosa11 pisze:
27 mar 2025, 06:19
Dziwi mnie dlaczego sa rozne wersje procedury adaptacji. Co mowia elsa albo inny program serwiowy na to?
Dużo jest pytań w kwestii adaptacji, ale oficjalnych odpowiedzi to sobie można szukać...
Pewnie fakt, że jest bardzo dużo softów i wersji samych aut ma wpływ na te różnice.

Teoretycznie ODIS z którego kolega wrzucił screeny powinien opisywać poprawną procedurę.
W mojej Elsie nie ma jakiegoś dokładnego opisu.
1111.JPG
2222.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Cezary
Rocznik: 2018
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TDI

Post autor: bLACK_61094 » 27 mar 2025, 12:57

A musiałbym zobaczyć czy w prowadzonych funkcjach jest typowo wymiana sterownika/mechatroniki i cała procedura w ODISie ale chyba nie widziałem. Normalnie robi się przez nastawy podstawowe. Przy Silniku albo klimie to są procedury całe o DPF albo Kompresor klimatyzacji.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Martin
Rocznik: 2013
Silnik: Inny

Post autor: Donaq » 28 mar 2025, 02:30

A ktoś mi powie za co odpowiada ten zawór modulacji ciśnienia? Nie wymienili mi go i może dlatego szarpie skrzynia bo jest walnięty ?

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 28 mar 2025, 08:47

GŁÓWNY ZAWÓR CIŚNIENIOWY N472

Główny zawór ciśnieniowy N472 znajduje się w elektrohydraulicznej jednostce sterującej i jest bezpośrednio wzbudzany przez jednostkę Mechatronic dwusprzęgłowej skrzyni biegów DSG J743.N472 Zaprojektowany jest jako zawór modulacyjny, otwarty na biegu jałowym (bez wzbudzenia elektrycznego) i może przyjmować położenia pośrednie pomiędzy całkowicie otwartym i całkowicie zamkniętym.Zawór ten reguluje główny zawór ciśnieniowy (HD), a tym samym kontroluje ciśnienie robocze w obwodzie hydraulicznym.Jednostka mechatroniczna 1743 wykorzystuje ciśnienie wymagane w sprzęgle do przeniesienia momentu obrotowego silnika bez poślizgu, co stanowi główny czynnik obliczania ciśnienia roboczego obwodu.Ciśnienie sprzęgła zależy zasadniczo od momentu obrotowego silnika, a jako współczynniki korygujące przyjmuje się temperaturę zespołu mechatronicznego i prędkość obrotową silnika.FUNKCJA ZAMIANYJeśli wystąpi usterka głównego zaworu ciśnieniowego N472, układ będzie pracował z maksymalnym ciśnieniem hydraulicznym, ponieważ główny zawór ciśnieniowy (HD) jest stale otwarty. Może to prowadzić do wzrostu zużycia paliwa, a także do hałasów skrzyni biegów podczas zmiany biegów.

Główna pompa olejowa zasysa olej ze zbiornika i tłoczy go do głównego zaworu ciśnieniowego (HD), zarządzanego przez główny zawór ciśnieniowy N472. Ciśnienie robocze obwodu regulowane jest przez oba zawory.Olej ATF rozprowadzany jest pomiędzy przekładniami 1 i 2.Gdy olej znajdzie się w przekładni pomocniczej 1, zawór bezpieczeństwa 1 (SV1), zarządzany przez zawór 4 przekładni.

W obu skrzyniach DSG główna pompa oleju zasysa olej ze zbiornika przez filtr oleju i kieruje się w stronę:• Główny zawór ciśnieniowy (HD)• Zawór ograniczający ciśnienie (DBV)Główny zawór ciśnieniowy (HD) jest zarządzany przez główny zawór ciśnieniowy N472 i zapewnia ciśnienie i przepływ wystarczające do uruchomienia sprzęgieł oraz włączenia lub rozłączenia biegów.Główny zawór ciśnieniowy (HD) reguluje ciśnienie w zespole mechatronicznym, reguluje ciśnienie w kierunku zaworów bezpieczeństwa 1 i 2 (SV1 i SV2) oraz zasila zawór regulacji objętości (VOL) olejem w celu chłodzenia sprzęgieł wielopłytkowych

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 28 mar 2025, 15:51

bLACK_61094 pisze:
28 mar 2025, 08:47
GŁÓWNY ZAWÓR CIŚNIENIOWY N472

Główny zawór ciśnieniowy N472 znajduje się w elektrohydraulicznej jednostce sterującej i jest bezpośrednio wzbudzany przez jednostkę Mechatronic dwusprzęgłowej skrzyni biegów DSG J743.N472 Zaprojektowany jest jako zawór modulacyjny, otwarty na biegu jałowym (bez wzbudzenia elektrycznego) i może przyjmować położenia pośrednie pomiędzy całkowicie otwartym i całkowicie zamkniętym.Zawór ten reguluje główny zawór ciśnieniowy (HD), a tym samym kontroluje ciśnienie robocze w obwodzie hydraulicznym.Jednostka mechatroniczna 1743 wykorzystuje ciśnienie wymagane w sprzęgle do przeniesienia momentu obrotowego silnika bez poślizgu, co stanowi główny czynnik obliczania ciśnienia roboczego obwodu.Ciśnienie sprzęgła zależy zasadniczo od momentu obrotowego silnika, a jako współczynniki korygujące przyjmuje się temperaturę zespołu mechatronicznego i prędkość obrotową silnika.FUNKCJA ZAMIANYJeśli wystąpi usterka głównego zaworu ciśnieniowego N472, układ będzie pracował z maksymalnym ciśnieniem hydraulicznym, ponieważ główny zawór ciśnieniowy (HD) jest stale otwarty. Może to prowadzić do wzrostu zużycia paliwa, a także do hałasów skrzyni biegów podczas zmiany biegów.

Główna pompa olejowa zasysa olej ze zbiornika i tłoczy go do głównego zaworu ciśnieniowego (HD), zarządzanego przez główny zawór ciśnieniowy N472. Ciśnienie robocze obwodu regulowane jest przez oba zawory.Olej ATF rozprowadzany jest pomiędzy przekładniami 1 i 2.Gdy olej znajdzie się w przekładni pomocniczej 1, zawór bezpieczeństwa 1 (SV1), zarządzany przez zawór 4 przekładni.

W obu skrzyniach DSG główna pompa oleju zasysa olej ze zbiornika przez filtr oleju i kieruje się w stronę:• Główny zawór ciśnieniowy (HD)• Zawór ograniczający ciśnienie (DBV)Główny zawór ciśnieniowy (HD) jest zarządzany przez główny zawór ciśnieniowy N472 i zapewnia ciśnienie i przepływ wystarczające do uruchomienia sprzęgieł oraz włączenia lub rozłączenia biegów.Główny zawór ciśnieniowy (HD) reguluje ciśnienie w zespole mechatronicznym, reguluje ciśnienie w kierunku zaworów bezpieczeństwa 1 i 2 (SV1 i SV2) oraz zasila zawór regulacji objętości (VOL) olejem w celu chłodzenia sprzęgieł wielopłytkowych
Dzięki co do tego sprawdzania ciśnienia na hamulcu to na D przy wciśniętym hamulcu ciśnienie wynosi 2.91bara

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 28 mar 2025, 17:20

No a powinno być 0-0.2
Jakiś zawór puszcza wg mnie. Albo na sprzęgle coś, teflony może.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 28 mar 2025, 17:47

bLACK_61094 pisze:
28 mar 2025, 17:20
No a powinno być 0-0.2
Jakiś zawór puszcza wg mnie. Albo na sprzęgle coś, teflony może.
. A takie ciśnienie 0-0.2 nie powinno być na P? Przecież na D musi podać największe ciśnienie żeby wysprzeglic bieg bo jak nie ma ciśnienia to bieg jest zasprzeglony? Tak mi wydaje ale mogę gadać głupoty bo mam z tym do czynienia parę dni 🤣

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 28 mar 2025, 18:33

Na P też. A jak stoisz już na D to czujesz że samochód próbuje wyrwać do przodu ? Tak jest w zwykłym hydrokinetyku. W Stronicu nie ma prawa tak być dlatego jest 0 dopiero po puszczeniu hamulca jest ułamek sekundy na zapięcie biegu i wtedy auto rusza. Tak jest w sprawnym Stronicu. Jak próbuję Ci wyrwać spod hamulca to zawory do wymiany.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 28 mar 2025, 19:40

bLACK_61094 pisze:
28 mar 2025, 18:33
Na P też. A jak stoisz już na D to czujesz że samochód próbuje wyrwać do przodu ? Tak jest w zwykłym hydrokinetyku. W Stronicu nie ma prawa tak być dlatego jest 0 dopiero po puszczeniu hamulca jest ułamek sekundy na zapięcie biegu i wtedy auto rusza. Tak jest w sprawnym Stronicu. Jak próbuję Ci wyrwać spod hamulca to zawory do wymiany.
Zrobiłem ponownie pełną adaptację i po pełnej adaptacji auto szarpie po zatrzymaniu więc zrobiłem same punkty ślizgania sprzęgieł i auto przestaje wtedy szarpać tylko po całej adaptacji szarpie. Na ten moment ciśnienie na D wynosi 2.75bar a R 2.45 bara. VCDS pokazuje zero błędów. Wymieniać ten główny zawór ciśnienia czy co byście na moim miejscu zrobili. Sprzęgło nowe, elektrozawory k1 k2 nowe. Czy od razu iść w używaną inną mechatronikę

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 28 mar 2025, 20:05

Czyli po adaptacji punktów ślizgania sprzęgieł jest wszytko idealnie ? No to olej temat <glupek>
Kiedyś gdzieś był taki post że jak ktoś robił wszytko oprócz jazdy adaptacyjnej to było idealnie a jak robił z jazdą to się psuło. Wreszcie nie zrobił jazdy adaptacyjnej i było po problemie 🤷🏻‍♂️

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 28 mar 2025, 20:10

ja już nic nie rozumiem z tego :)

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 28 mar 2025, 20:11

bLACK_61094 pisze:
28 mar 2025, 20:06
Czyli po adaptacji punktów ślizgania sprzęgieł jest wszytko idealnie ? No to olej temat <glupek>
Kiedyś gdzieś był taki post że jak ktoś robił wszytko oprócz jazdy adaptacyjnej to było idealnie a jak robił z jazdą to się psuło. Wreszcie nie zrobił jazdy adaptacyjnej i było po problemie 🤷🏻‍♂️
no niby mógłbym olać ale ciekawi mnie dlaczego tak jest. Generalnie bez jazdy adaptacyjnej na samych punktach ślizgania sprzęgieł trochę przymulona jest ta skrzynia. I wkurza mnie to że np przy 58km ma 6 bieg wpięty.

Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
Rosa11 pisze:
28 mar 2025, 20:10
ja już nic nie rozumiem z tego :)
ja napewno nikomu nie polecę s-tronika a napewno następna moja marka to nie będzie audi… problem dalej jest a jedynie “zrobiłem obejście“ by mnie nie wkurzało

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 28 mar 2025, 20:20

niestety dzisiejsze auta w znacznej większości są takie , wystarczy popatrzeć co się dzieje na youtubie . Jak BMW , MERCEDESY się sypią itd .... a AUDI jak to audi ... jest też pełno postów że ludzie latają po 250k km plus i nic po za serwisem olejowym nie robią ... a ile jeździ tych fur ? w necie piszą tylko Ci co szukają pomocy ... ogólnie wszystko zależy od serwisu i profilaktyki ... niestety trafiłeś tak z zakupem a potem na kiepskiego mechanika ... jak byś teraz miał taką samą sytuację z BMW to byś się wkurzał na nich ...
jak już uda się ogarnąć skrzynie i będziesz dbał o nią to spokój na kolejne 250k km ... czego Tobie życzę ...:)

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 28 mar 2025, 20:43

Rosa11 pisze:
28 mar 2025, 20:20
niestety dzisiejsze auta w znacznej większości są takie , wystarczy popatrzeć co się dzieje na youtubie . Jak BMW , MERCEDESY się sypią itd .... a AUDI jak to audi ... jest też pełno postów że ludzie latają po 250k km plus i nic po za serwisem olejowym nie robią ... a ile jeździ tych fur ? w necie piszą tylko Ci co szukają pomocy ... ogólnie wszystko zależy od serwisu i profilaktyki ... niestety trafiłeś tak z zakupem a potem na kiepskiego mechanika ... jak byś teraz miał taką samą sytuację z BMW to byś się wkurzał na nich ...
jak już uda się ogarnąć skrzynie i będziesz dbał o nią to spokój na kolejne 250k km ... czego Tobie życzę ...:)
Dokładnie <tak>
Na forach pisze się o złych rzeczach w 90%. Jak wszystko chodzi dobrze to nikt nie pisze a później takie gadanie że tyle postów że się psuje. Ogólnie jak dbasz tak masz. Źle trafić możesz z każdą marką. Kupisz gruza z dolnej półki cenowej a później narzekanie. Ją swojej A6 szukałem rok. Wreszcie trafiłem takie wyposażenie i stan jaki chciałem i dużo drożej niż zakładałem. U mnie w rodzinie większość Audi.
B4 - 440tyś bez problemu później sprzedana.
B7 - sam zrobiłem 200tyś, aktualnie 430tyś i jeździ dalej.
B8 - 350tyś

Z tym mechanikiem jakaś dziwna historia wgl. Przy takiej kwocie to by fruwali żeby działało idealnie... Na gwarancji powinni poprawiać a jak nie to trzeba było ich czyścić żeby Ci drugą skrzynie sponsorowali <milczek>
Chyba że było bez fakturki <prosi>

Dodano po 5 minutach 47 sekundach:
[/quote] no niby mógłbym olać ale ciekawi mnie dlaczego tak jest. Generalnie bez jazdy adaptacyjnej na samych punktach ślizgania sprzęgieł trochę przymulona jest ta skrzynia. I wkurza mnie to że np przy 58km ma 6 bieg wpięty.

Gdzieś został popełniony błąd, nadal nie rozumiem czemu nie oddałeś na gwarancji.

Takie ma punkty przełączania biegów ta skrzynia na oryginalnej mapie ( ekologia )
Robisz mapę i masz 5 bieg przy 60km/h
Dłuższą żywotność dwumasu, skrzyni i mniej nagarów.
To jest na prawdę fajna skrzynia jak jest zadbana. Źle trafiłeś przy zakupie i źle została naprawiona. Po prostu dałeś się naciągnąć, nie Ty pierwszy i nie ostatni. Nie możesz wrzucać wszystkich do jednego worka. Jak wszystko chodzi tak jak powinno to uwierz mi że jest ogromna przyjemność z jazdy tymi samochodami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl