Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

S-tronic problem po rozgrzaniu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Martin
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: Inny
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Re: S-tronic problem po rozgrzaniu

Post autor: Donaq » 16 mar 2025, 19:00

Donaq pisze:
15 mar 2025, 19:21
Za tydzień oddam go jeszcze na wgranie tego nowego softu itp
Zauważyłem że tego szarpnięcia na trybie S nie ma tylko występuje na D

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM

Post autor: Rosa11 » 16 mar 2025, 19:31

może zwykła adaptacja pomoże ....

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Cezary
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel

Post autor: bLACK_61094 » 16 mar 2025, 23:19

Przy redukcjach w TDI nie powinno być żadnych szarpnięć... Kiedyś czytałem że benzyna lubi szarpać przy redukcjach a diesel przy wrzucaniu na wyższy. Zrobiłem już swoim Stronic-em 50tyś i nigdy mi nie szarpnął przy zrzucaniu. Mam teraz zrobioną mapę i też nic się nie dzieje.

Ciekawe czy ten serwis zrobił Ci dobrze adaptacje, jest też coś takiego jak jazda adaptacyjna. Zajmuje to nawet kilka godzin w VCDSie się da sprawdzić czy jest zrobiona w konkretnych blokach dla sprzęgła K1 i K2. Z grubsza polega to na rozpędzaniu się na biegach 4,5,6,7 w manualnym trybie do jakichś 3tyś obrotów i puszczaniu gazu i dodaniu przed zmianą na niższy.

Z którego roku masz Audi ? Faktycznie też wgranie nowszego softu może pomóc bo któryś miał problem z redukcjami właśnie.

Jeśli chodzi o to sprzęgło z dodatkowymi tarczami to trzeba wymienić cały kosz, tam jest dodatkowo po jednej tarczy na sprzęgło i ma oznaczenie 0B5141030F.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 17 mar 2025, 02:20

bLACK_61094 pisze:
16 mar 2025, 23:19
Przy redukcjach w TDI nie powinno być żadnych szarpnięć... Kiedyś czytałem że benzyna lubi szarpać przy redukcjach a diesel przy wrzucaniu na wyższy. Zrobiłem już swoim Stronic-em 50tyś i nigdy mi nie szarpnął przy zrzucaniu. Mam teraz zrobioną mapę i też nic się nie dzieje.

Ciekawe czy ten serwis zrobił Ci dobrze adaptacje, jest też coś takiego jak jazda adaptacyjna. Zajmuje to nawet kilka godzin w VCDSie się da sprawdzić czy jest zrobiona w konkretnych blokach dla sprzęgła K1 i K2. Z grubsza polega to na rozpędzaniu się na biegach 4,5,6,7 w manualnym trybie do jakichś 3tyś obrotów i puszczaniu gazu i dodaniu przed zmianą na niższy.

Z którego roku masz Audi ? Faktycznie też wgranie nowszego softu może pomóc bo któryś miał problem z redukcjami właśnie.

Jeśli chodzi o to sprzęgło z dodatkowymi tarczami to trzeba wymienić cały kosz, tam jest dodatkowo po jednej tarczy na sprzęgło i ma oznaczenie 0B5141030F.
Audi 2013r 2.0 tfsi s tronic
Nie robił mi pełnej adaptacji tylko pewnie kliknął opcję adaptacja w jakimś kompie do odczytywania błędów. Bo mówił że za tydzień mam przyjechać po pełną adaptację i generalnie te szarpanie to też przed tym remontem miałem.

Muszę znaleźć jakiś warsztat we wroclawiu co mi wgra softa i zrobi adaptację pełną.

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 17 mar 2025, 08:43

@Donaq -> sprawdź ten warsztat koło wrocławia ..PHU ŁOBODA" Biestrzyków ul. warsztatowa 15 , 501 343 551
ewentualnie vagserwis.pl , dodatkowo każdy tuner tez to raczej ogarnie a przy okazji możesz zrobić soft na skrzynie co poprawia jej pracę , np : ECU PROJEKT z wrocławia

@black_ -> szkoda, ze cały kosz , miałem nadzieje , że do starego kosza wejdą same tarczki :(

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 18 mar 2025, 18:47

Jutro o 17 jestem umówiony na pełną adaptację ale wątpię że to pomoże bo zaczynam odczuwać już minimalne drgania na D z wciśniętym hamulcem a na R wstecznym tego nie ma… dowiedziałem się że wymienili tylko 3 zawory bo tyle jest w zestawie i nie dokupili czwartego zaworu - za co on odpowiada?

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: A6 C7 S-tronic problem po rozgrzaniu

Post autor: Rosa11 » 18 mar 2025, 20:10

@donaq obejrzyj ten filmik co wrzucałem ... tam fajnie opowiada co za co odpowiada mechatronice ... w dużym skrócie ale można już czegoś się dowiedzieć :P

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 18 mar 2025, 23:33

Ten czwarty zawór jest od utrzymania ciśnienia głównego. Na mechatronice są jeszcze 4 duże zawory które odpowiadają za przesuwanie wodzików zmiany biegów.
Można wymienić wszystko w tej skrzyni na nowe Ori i wgl ... Ale jak ktoś spieprzył adaptacje to może być katastrofa... W Twojej sytuacji przy tak dużej naprawie najlepszym rozwiązaniem chyba byłoby wysłanie tej mechatroniki do regeneracji, żeby sprawdzili pod obciążeniem i w temperaturze roboczej wszystkie zawory i ścieżki. Możliwe że coś puszcza gdzieś ciśnienie bo Stronic nie ma prawa na D nawet próbować ruszyć dopóki nie puścisz hamulca. Tak działają zwykłe automaty które wyrywają spod hamulca.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 19 mar 2025, 08:53

bLACK_61094 pisze:
18 mar 2025, 23:33
Ten czwarty zawór jest od utrzymania ciśnienia głównego. Na mechatronice są jeszcze 4 duże zawory które odpowiadają za przesuwanie wodzików zmiany biegów.
Można wymienić wszystko w tej skrzyni na nowe Ori i wgl ... Ale jak ktoś spieprzył adaptacje to może być katastrofa... W Twojej sytuacji przy tak dużej naprawie najlepszym rozwiązaniem chyba byłoby wysłanie tej mechatroniki do regeneracji, żeby sprawdzili pod obciążeniem i w temperaturze roboczej wszystkie zawory i ścieżki. Możliwe że coś puszcza gdzieś ciśnienie bo Stronic nie ma prawa na D nawet próbować ruszyć dopóki nie puścisz hamulca. Tak działają zwykłe automaty które wyrywają spod hamulca.
A to że ciągnie to jest możliwe przez adaptację ?

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 19 mar 2025, 16:12

Jedź na reklamacje... Od samego początku tak było jak odebrałeś? Czy po iluś kilometrach? Jeśli nie było zrobionej adaptacji to może być już lipa...
Ale może być też tak że się zawory zaadaptują i będzie poprawa tylko kwestia czy Ci wszystko zrobili dobrze. Za te pieniądze nie ma prawa tak być.

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 19 mar 2025, 20:44

bLACK_61094 pisze:
19 mar 2025, 16:12
Jedź na reklamacje... Od samego początku tak było jak odebrałeś? Czy po iluś kilometrach? Jeśli nie było zrobionej adaptacji to może być już lipa...
Ale może być też tak że się zawory zaadaptują i będzie poprawa tylko kwestia czy Ci wszystko zrobili dobrze. Za te pieniądze nie ma prawa tak być.
Mechanik napewno nie zrobił adaptacji!! Dostałem z polecenia nr do jakiegoś elektromechanika który siedzi w vagach zrobil mi pełną adaptację z punktami jakimiś sprzęgieł itp i wszystko śmiga. Ciśnienie było na sprzęgłach źle (były stare ciśnienia z przepalonego sprzęgła itp) także pełna adaptacja odisem i znikły problemy z redukcją 2-1 i efektem uderzeniem w zderzak a w dodatku jeszcze ciągnięcie i drżenie na hamulcu też znikło.

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 19 mar 2025, 22:06

No to tym razem się udało a mogło się skończyć spaleniem sprzęgieł ... Po wymianie zaworów, całej mechatroniki czy sprzęgła trzeba bezwzględnie zrobić adaptacje dlatego pytałem czy od razu po wyjechaniu od mechanika tak było. Jeśli tak to trzeba było od razu wracać.

Teraz dbaj tylko o skrzynię, wymieniaj olej i będziesz śmigał długo i z przyjemnością <okok>

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 19 mar 2025, 22:28

bLACK_61094 pisze:
19 mar 2025, 22:06
No to tym razem się udało a mogło się skończyć spaleniem sprzęgieł ... Po wymianie zaworów, całej mechatroniki czy sprzęgła trzeba bezwzględnie zrobić adaptacje dlatego pytałem czy od razu po wyjechaniu od mechanika tak było. Jeśli tak to trzeba było od razu wracać.

Teraz dbaj tylko o skrzynię, wymieniaj olej i będziesz śmigał długo i z przyjemnością <okok>
Ja już naprawdę nie wiem. Wydaje mi się że zaczyna powracać ten problem. Po adaptacji spalanie było na 1.2 a teraz wzrosło po 30km na 1.5 i zaczynam odczuwać ciągnięcie na hamulcu…

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bLACK_61094 » 19 mar 2025, 22:39

No to masz dwie opcje .. Albo wracaj do tego pierwszego mechanika na gwarancji niech poprawia...

Albo leć w trasę tak ze 300km, pojeździj sobie po autostradzie i po mieście. W każdym trybie. Po przyspieszaj na biegach 4-7 i puszczaj gaz żeby sobie spadł z obrotów. Ta skrzynia potrafi się sama zaadaptować ... Albo pomoże albo zestaw naprawczy mechatroniki nie był zastosowany, albo mechatronika kaplica. Przy spalonych sprzęgłach może coś i w niej się spieprzyło.

Błędów żadnych nie było ?

Donaq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Donaq » 19 mar 2025, 22:47

Przed adaptacją był błąd jakiegoś tam nastawnika ale skasował go i wszystko było cudownie. Głównie po mieście jeździłem. Szlag mnie trafi…. Myślisz że mogłem coś spieprzyć jeżdżąc po mieście? Dwa razy mi zgasł na start stopie

Dodatkowo powiem że ten gość od adaptacji mówił mi że miałem słabe ciśnienia na sprzęgle i dlatego szarpało bo nie wysprzegla biegów ale po adaptacji ciśnienie wzrosło trochę i było git. Może pojadę na autostradę i zablokuje jeden bieg

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl