Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

dziwne zgrzyty z przodu przy wolnej jeździe, np na rondach

Silniki wysokoprężne
MariuszC
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

dziwne zgrzyty z przodu przy wolnej jeździe, np na rondach

Post autor: MariuszC » 06 mar 2025, 00:09

Witam,
auto to A6 C6 TDI 3.0 z 2010, przebieg 260tys.
Od czerwca 2024 'pojawiają' się z przodu dźwięki jakby jakichś 'zgrzytów' i podczas jazdy z prędkością 20-35km/h, zazwyczaj przy skręcaniu w prawo, ale bywają i podczas skrętu w lewo lub jazdy na wprost, w dodatku
przy 90% wystąpień słychać z przodu od strony pasażera, ale czasem jak robiłem skręt w prawo i od razu przejście do skrętu w lewo, to tak jakby dźwięk przemieszczał się na środek lub nawet w lewą stronę.
Te dźwięki udało mi się raz nagrać (na nagraniu mp3 jest między 3-6 sekundą) dostępne pod linkiem: https://www.dropbox.com/scl/fi/t5o07ro2 ... bapvr&dl=0

Czasem podczas jazdy potrafi się pojawić na 10-15sek, ale po przyśpieszeniu lub przyhamowaniu 'znika'. Jak każę żonie stać z telefonem na parkingu aby nagrała filmik gdy ja robię przejazdy, to 'jak na złość' te dżwięki nie pojawiają się, lub są tak słabo słyszalne że nie słychać na nagraniu.

1/2 roku wcześniej od pierwszego wystąpienia miałem wymieniane tarcze i hamulce (tj w grudniu 2023), z powodu tych dźwięków auto było już 2x w serwisie gdzie wymieniałem te hamulce i mechanicy sprawdzili że to nie jest od hamulców, ale też nie są w stanie ustalić innej przyczyny.
Przy drugim sprawdzeniu mechanik sprawdził płyn wspomagania i było trochę poniżej minimum, po dolaniu wydawało się że już nie udaje się wywołać tych dźwięków, ale po dłuższym przejeździę jednak się pojawił.
Padła propozycja że może to pompa wspomagania i można by spróbować wymienić, no ale to koszty w tys zł na próbę - trochę ryzykowne.
Na razie jeżdżę z tym mankamentem na krótkie dystanse, ale z obawą że kiedyś 'coś strzeli' w najmniej oczekiwanym momencie.

Czy może ktoś z Forumowiczów i użytkowników Audi miał podobny problem może podzielić się poradą możliwych przyczyn tego typu dźwięku ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja