Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[3.0tdi + tiptronic, quattro] "Wycie/buczenie" z prawej strony kabiny po zimnym odpaleniu

Silniki wysokoprężne
Centuro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Norbert
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

[3.0tdi + tiptronic, quattro] "Wycie/buczenie" z prawej strony kabiny po zimnym odpaleniu

Post autor: Centuro » 10 lut 2025, 15:01

Witam, po przyjściu temperatur po niżej 3°C po odpaleniu silnika z prawej strony kabiny, tak jakby w okolicy prawej nogi pasażera, wydobywa się dziwne buczenie lub wycie (link do shorta na YT pod postem). Dodam że jest ono całkiem głośnie, roznosi się po całej kabinie i jest wyraźnie słyszalne z zewnątrz. Po krótkiej jeździe i rozgrzaniu silnika i skrzyni dźwięk znika bez śladu. Silnik i skrzynia pracują w porządku. Ostatnio (2000km temu) zmieniany był olej w skrzyni. Jeżeli chodzi o silnik to wymieniany będzie zawór od nadmiaru ciśnienia na szynie. Czy za wysokie ciśnienie paliwa może być przyczyną? Bo czasami wyrzuca ten błąd. A może coś z nawiewem/wspomaganiem? Liczę na wasze podpowiedzi i dziękuję za pomoc.

Link: https://youtu.be/gav6_HuTf0k

Markoss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant

Re: [3.0tdi + tiptronic, quattro] "Wycie/buczenie" z prawej strony kabiny po zimnym odpaleniu

Post autor: Markoss » 10 lut 2025, 15:40

mam to samo, przy niskich temperaturach odpala sie pompa powietrza, pod obudową filtra powietrza, to ona jest odpowiedzialna za to buczenie. U mnie zawsze w okolicach od 0 w dół zawsze rano, zawyje 2-5 sekund i cisza.

Markoss
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant

Re: [3.0tdi + tiptronic, quattro] "Wycie/buczenie" z prawej strony kabiny po zimnym odpaleniu

Post autor: Markoss » 11 lut 2025, 16:15

sprawdz też poziom płynu wspomagania, pompa wspomagania daje podobne wycie

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM

Post autor: motogold » 11 lut 2025, 20:04

Może też siadać dodatkowa pompka obiegu wody ,która jest właśnie w podszybiu nad nogami pasażera ,tyle że od strony komory silnika.Lub też jej zawór.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja