Poradnik znaleziony w sieci. Nie sprawdzany.
Instrukcja zmiany działania systemu Start/Stop za pomocą VCDS:
1. Podłącz VCDS do pojazdu – użyj kabla VCDS i podłącz go do portu OBD-II w samochodzie, następnie uruchom oprogramowanie VCDS na komputerze.
2. Wybierz moduł 09 – Central Electrics:
• W menu głównym VCDS kliknij „Select Control Module” (Wybierz moduł sterujący).
• Wybierz 09 – Central Electrics.
3. Przejdź do Adaptacji:
• Kliknij „Adaptation” (Adaptacja).
4. Znajdź odpowiednią funkcję:
• Szukaj opcji związanej z systemem Start/Stop. Zazwyczaj nazywa się ona coś w stylu:
• Start/Stop Function
• Deactivation of Start/Stop function (Dezaktywacja funkcji Start/Stop).
5. Zmień wartość:
• Zmień wartość z Active na Inactive, aby wyłączyć system Start/Stop domyślnie po uruchomieniu samochodu.
6. Zapisz zmiany:
• Po dokonaniu zmian kliknij „Do It!” (Wykonaj), aby zapisać zmiany w systemie.
7. Zresetuj system MMI (opcjonalnie):
• W niektórych przypadkach konieczny może być restart systemu MMI, aby zmiany zaczęły obowiązywać.
Alternatywna metoda:
Jeżeli opcja bezpośredniej zmiany działania Start/Stop nie jest dostępna w Twoim module 09, istnieje inny sposób poprzez zmianę napięcia akumulatora odczytywanego przez system Start/Stop. System Start/Stop działa tylko wtedy, gdy napięcie akumulatora jest w odpowiednim zakresie. Zmieniając próg napięcia, można wpłynąć na działanie tego systemu:
1. W module 09 przejdź do opcji:
• Battery Voltage Limit for Start/Stop Function (Limit napięcia akumulatora dla funkcji Start/Stop).
2. Zwiększ wartość napięcia:
• Ustaw wyższą wartość napięcia (np. 12,7V lub wyższą), aby system Start/Stop nie włączał się domyślnie przy niższym napięciu akumulatora.
Po wykonaniu tych kroków, system Start/Stop powinien być domyślnie wyłączony, co oznacza, że po każdym uruchomieniu silnika system nie będzie automatycznie działał, chyba że go ręcznie aktywujesz.
Uwagi:
• Te zmiany są w pełni odwracalne. Jeśli chciałbyś wrócić do domyślnego działania systemu Start/Stop, po prostu cofnij te ustawienia.
• Niektóre wersje oprogramowania MMI lub sterowników mogą różnić się funkcjonalnością, więc kroki mogą wymagać niewielkiej adaptacji w zależności od konfiguracji Twojego pojazdu.
Odwrócenie działania Start/Stop aktywacja
-
- Forum Audi A6 / A7
- was001
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marko
- Rocznik: 2017
- Moje auto: RS6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.0 TFSI 605KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Re: Odwrócenie działania Start/Stop aktywacja
głupie pytanie... bo sam nigdy nie jestem w stanie zapamiętać: jak się świeci ikona, to system jest aktywny czy deaktywowany? Nigdy nie wystarczyło mi cierpliwości, żeby to jakoś zapamiętać albo skojarzyć (tymbardziej, że system nie załącza mi się od razu po włączeniu/wyłączeniu, bo zawsze jeżdżę na klimie włączonej przy znacznych różnicach temperatur pomiędzy "w" i "na zewnątrz").
-
- Forum Audi A6 / A7
Jak sie podświetla u góry na czerwono tzn ze system jest wyłączony . Zawsze domyślnie przy starcie auta rano system jest aktywowany ( brak czerwonej kreseczki nad przyciskiem )was001 pisze: ↑30 wrz 2024, 14:26głupie pytanie... bo sam nigdy nie jestem w stanie zapamiętać: jak się świeci ikona, to system jest aktywny czy deaktywowany? Nigdy nie wystarczyło mi cierpliwości, żeby to jakoś zapamiętać albo skojarzyć (tymbardziej, że system nie załącza mi się od razu po włączeniu/wyłączeniu, bo zawsze jeżdżę na klimie włączonej przy znacznych różnicach temperatur pomiędzy "w" i "na zewnątrz").
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A7 4K
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: DDVB 3.0 286 KM
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Niestety ten sposob powoduje wyswietlenie bledu systemu Start/Stopkamilek161290 pisze: ↑29 wrz 2024, 11:01Poradnik znaleziony w sieci. Nie sprawdzany.
Instrukcja zmiany działania systemu Start/Stop za pomocą VCDS:
1. Podłącz VCDS do pojazdu – użyj kabla VCDS i podłącz go do portu OBD-II w samochodzie, następnie uruchom oprogramowanie VCDS na komputerze.
2. Wybierz moduł 09 – Central Electrics:
• W menu głównym VCDS kliknij „Select Control Module” (Wybierz moduł sterujący).
• Wybierz 09 – Central Electrics.
3. Przejdź do Adaptacji:
• Kliknij „Adaptation” (Adaptacja).
4. Znajdź odpowiednią funkcję:
• Szukaj opcji związanej z systemem Start/Stop. Zazwyczaj nazywa się ona coś w stylu:
• Start/Stop Function
• Deactivation of Start/Stop function (Dezaktywacja funkcji Start/Stop).
5. Zmień wartość:
• Zmień wartość z Active na Inactive, aby wyłączyć system Start/Stop domyślnie po uruchomieniu samochodu.
6. Zapisz zmiany:
• Po dokonaniu zmian kliknij „Do It!” (Wykonaj), aby zapisać zmiany w systemie.
7. Zresetuj system MMI (opcjonalnie):
• W niektórych przypadkach konieczny może być restart systemu MMI, aby zmiany zaczęły obowiązywać.
- keisim
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: Allroad C8
- Silnik: 3.0 TDI 349KM
- Skrzynia: Tiptronic
W A6 C8 jeszcze tego nie robiłem, ale jak miałem Passata Alltracka to sam zdezaktywowałem VCDSem w podobny sposób... tyle, że zmieniając minimalną temperaturę zewn. przy której start/stop zaczyna działać - ustawiłem na 50st.
Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm
- keisim
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: Allroad C8
- Silnik: 3.0 TDI 349KM
- Skrzynia: Tiptronic
Podczas modyfikacji programu sterownika silnika wyłączono mi start/stop. Nareszcie zniknęła potrzeba klikania po każdym odpaleniu.
Audi A6 Allroad 55 TDI C8 2019 3.0 TDI 349KM 700Nm + mod by MOTOTRONIK >> 393KM 830Nm