Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

mapy Online vs. Offline i problem

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
mari123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arek
Rocznik: 2020
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 252KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

mapy Online vs. Offline i problem

Post autor: mari123 » 06 sty 2025, 20:27

Hej. Chciałem uporządkować wiedze o mapach w C8, wiec zadzwoniłem na infolinie Audi i oto, czego się dowiedziałem:

Istnieją dwie, NIEZALEŻNE mapy - online uruchamiana dzięki licencji Audi Connect i offline na twardym dysku.

Online wykupujemy przez aplikacje lub stronę www np. na miesiąc za 78 zł. Wtedy nawigacja w aucie zacznie działać tak jak ta znana z Androida, tj. online. Nic nie pobiera się lokalnie (ew. pobiera się mały lokalny obszar), nie jest używana wersja z dysku twardego nawigacji, dostawcą jest google, pobierane są informacje z google o ruchu itd. Jak wspomniałem mapy są online, więc nowe drogi pojawiają się niemal natychmiast. Po zakończeniu subskrypcji nawigacja przełącza się z powrotem na mapy offline.

Mapy offline ponoć można pobierać dożywotnio, a nie tak jak kiedyś w MIB2 (np. w C7) tylko przez trzy lata od produkcji auta. Rozwija je nie google, a ponoć jakiś podwykonawca dla Audi, APTIV czy coś takiego.

I tu od razu mam problem / pytanie. Auta nie mam od nowości, miałem zainstalowane mapy w wersji P1150_EU_2024.04. Jak widać, w nazwie mamy 2024.04. Pobrałem ze strony https://my.audi.com mapy na 2025 rok (Europa 2025) i po instalacji wersja mapy to P1230_EU_2023.12, czyli jak rozumiem grudzień 2023. Pierwszy człon (P1230) jest za to wyższy. Jak mam to rozumieć? Czy zrobiłem tym samym downgrade mapy do wersji sprzed roku?

Awatar użytkownika
_wladi_
Moderator
Moderator
Imię: Włodek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: mapy Online vs. Offline i problem

Post autor: _wladi_ » 08 sty 2025, 12:44

Uzupełnij profil proszę.

mari123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Arek
Rocznik: 2020
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TFSI 252KM

Post autor: mari123 » 08 sty 2025, 16:40

_wladi_ pisze:
08 sty 2025, 12:44
Uzupełnij profil proszę.
Uzupełniłem. Jakieś sugestie co do tematu?

NaviTronic
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Edgar
Rocznik: 2019
Moje auto: RS6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 333KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: NaviTronic » 08 sty 2025, 17:18

mari123 pisze:
06 sty 2025, 20:27
Hej. Chciałem uporządkować wiedze o mapach w C8, wiec zadzwoniłem na infolinie Audi i oto, czego się dowiedziałem:

Istnieją dwie, NIEZALEŻNE mapy - online uruchamiana dzięki licencji Audi Connect i offline na twardym dysku.

Online wykupujemy przez aplikacje lub stronę www np. na miesiąc za 78 zł. Wtedy nawigacja w aucie zacznie działać tak jak ta znana z Androida, tj. online. Nic nie pobiera się lokalnie (ew. pobiera się mały lokalny obszar), nie jest używana wersja z dysku twardego nawigacji, dostawcą jest google, pobierane są informacje z google o ruchu itd. Jak wspomniałem mapy są online, więc nowe drogi pojawiają się niemal natychmiast. Po zakończeniu subskrypcji nawigacja przełącza się z powrotem na mapy offline.

Mapy offline ponoć można pobierać dożywotnio, a nie tak jak kiedyś w MIB2 (np. w C7) tylko przez trzy lata od produkcji auta. Rozwija je nie google, a ponoć jakiś podwykonawca dla Audi, APTIV czy coś takiego.

I tu od razu mam problem / pytanie. Auta nie mam od nowości, miałem zainstalowane mapy w wersji P1150_EU_2024.04. Jak widać, w nazwie mamy 2024.04. Pobrałem ze strony https://my.audi.com mapy na 2025 rok (Europa 2025) i po instalacji wersja mapy to P1230_EU_2023.12, czyli jak rozumiem grudzień 2023. Pierwszy człon (P1230) jest za to wyższy. Jak mam to rozumieć? Czy zrobiłem tym samym downgrade mapy do wersji sprzed roku?

Bzdury , mapy audi nie mają nic wspólnego z mapami google nie wiem czy konsultacji audi connect pracują tam od wczoraj czy dorywczo po zbiorach truskawek. Online jedynie informuje o sytuacji drogowej na drodze co ma i tak mocne opóżnienie w SPAM dla google. korka niema a dalej pokazuje że jest i na odwrót.

w aucie mapy pomimo tego że pokazuje ci 2024.04 nie masz całej europy wgranej a tylko np województwo śląskie pozostale kraje/regiony są z produkcji urządzenia/auta czyli np 2021. instalując całą paczke zaktualizowałeś sobie europe z 2021 ( strzelam) do 2023.12 ale tego regionu gdzie miałeś 2024.04 nie nadpisało ci ponieważ MMI niema zwyczaju robić downgradu samo z siebie (blokada fabryczna) notabene są nowsze mapy dostępne 2024.06 poszukaj sobie w sieci.
NaviTronic

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl