Hej. Chciałem uporządkować wiedze o mapach w C8, wiec zadzwoniłem na infolinie Audi i oto, czego się dowiedziałem:
Istnieją dwie, NIEZALEŻNE mapy - online uruchamiana dzięki licencji Audi Connect i offline na twardym dysku.
Online wykupujemy przez aplikacje lub stronę www np. na miesiąc za 78 zł. Wtedy nawigacja w aucie zacznie działać tak jak ta znana z Androida, tj. online. Nic nie pobiera się lokalnie (ew. pobiera się mały lokalny obszar), nie jest używana wersja z dysku twardego nawigacji, dostawcą jest google, pobierane są informacje z google o ruchu itd. Jak wspomniałem mapy są online, więc nowe drogi pojawiają się niemal natychmiast. Po zakończeniu subskrypcji nawigacja przełącza się z powrotem na mapy offline.
Mapy offline ponoć można pobierać dożywotnio, a nie tak jak kiedyś w MIB2 (np. w C7) tylko przez trzy lata od produkcji auta. Rozwija je nie google, a ponoć jakiś podwykonawca dla Audi, APTIV czy coś takiego.
I tu od razu mam problem / pytanie. Auta nie mam od nowości, miałem zainstalowane mapy w wersji P1150_EU_2024.04. Jak widać, w nazwie mamy 2024.04. Pobrałem ze strony https://my.audi.com mapy na 2025 rok (Europa 2025) i po instalacji wersja mapy to P1230_EU_2023.12, czyli jak rozumiem grudzień 2023. Pierwszy człon (P1230) jest za to wyższy. Jak mam to rozumieć? Czy zrobiłem tym samym downgrade mapy do wersji sprzed roku?
mapy Online vs. Offline i problem
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: mapy Online vs. Offline i problem
Uzupełnij profil proszę.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Edgar
- Rocznik: 2019
- Moje auto: RS6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 333KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Re: mapy Online vs. Offline i problem
mari123 pisze: ↑06 sty 2025, 20:27Hej. Chciałem uporządkować wiedze o mapach w C8, wiec zadzwoniłem na infolinie Audi i oto, czego się dowiedziałem:
Istnieją dwie, NIEZALEŻNE mapy - online uruchamiana dzięki licencji Audi Connect i offline na twardym dysku.
Online wykupujemy przez aplikacje lub stronę www np. na miesiąc za 78 zł. Wtedy nawigacja w aucie zacznie działać tak jak ta znana z Androida, tj. online. Nic nie pobiera się lokalnie (ew. pobiera się mały lokalny obszar), nie jest używana wersja z dysku twardego nawigacji, dostawcą jest google, pobierane są informacje z google o ruchu itd. Jak wspomniałem mapy są online, więc nowe drogi pojawiają się niemal natychmiast. Po zakończeniu subskrypcji nawigacja przełącza się z powrotem na mapy offline.
Mapy offline ponoć można pobierać dożywotnio, a nie tak jak kiedyś w MIB2 (np. w C7) tylko przez trzy lata od produkcji auta. Rozwija je nie google, a ponoć jakiś podwykonawca dla Audi, APTIV czy coś takiego.
I tu od razu mam problem / pytanie. Auta nie mam od nowości, miałem zainstalowane mapy w wersji P1150_EU_2024.04. Jak widać, w nazwie mamy 2024.04. Pobrałem ze strony https://my.audi.com mapy na 2025 rok (Europa 2025) i po instalacji wersja mapy to P1230_EU_2023.12, czyli jak rozumiem grudzień 2023. Pierwszy człon (P1230) jest za to wyższy. Jak mam to rozumieć? Czy zrobiłem tym samym downgrade mapy do wersji sprzed roku?
Bzdury , mapy audi nie mają nic wspólnego z mapami google nie wiem czy konsultacji audi connect pracują tam od wczoraj czy dorywczo po zbiorach truskawek. Online jedynie informuje o sytuacji drogowej na drodze co ma i tak mocne opóżnienie w SPAM dla google. korka niema a dalej pokazuje że jest i na odwrót.
w aucie mapy pomimo tego że pokazuje ci 2024.04 nie masz całej europy wgranej a tylko np województwo śląskie pozostale kraje/regiony są z produkcji urządzenia/auta czyli np 2021. instalując całą paczke zaktualizowałeś sobie europe z 2021 ( strzelam) do 2023.12 ale tego regionu gdzie miałeś 2024.04 nie nadpisało ci ponieważ MMI niema zwyczaju robić downgradu samo z siebie (blokada fabryczna) notabene są nowsze mapy dostępne 2024.06 poszukaj sobie w sieci.
NaviTronic