Drżenie auta podczas przyśpieszania
Drżenie auta podczas przyśpieszania
Witam od jakiegoś czasu staram się uporać z dziwnym drżeniem auta podczas przyśpieszania powyżej 140 km/h. Jak przekraczam 140 km na 6 biegu(skrzynia manualna) auto dostaje dziwnych drgań. Noga z gazu i przestaje. Podejrzewałem wtryski więc zostały wyjęte posprawdzane wszystko ok. Jest to 2.0 tdi cglc silnik napęd przód. Ma ktoś jakieś pomysły??
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Allroad C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: Drżenie auta podczas przyśpieszania
Jaka skrzynia? Dlaczego te pytanie jest w galerii aut?sebo 13 pisze: ↑29 gru 2024, 18:16Witam od jakiegoś czasu staram się uporać z dziwnym drżeniem auta podczas przyśpieszania powyżej 140 km/h. Jak przekraczam 140 km na 6 biegu(skrzynia manualna) auto dostaje dziwnych drgań. Noga z gazu i przestaje. Podejrzewałem wtryski więc zostały wyjęte posprawdzane wszystko ok. Jest to 2.0 tdi cglc silnik napęd przód. Ma ktoś jakieś pomysły??
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
Hej nie wiem jakiego rodzaju dokładnie masz drgania ale ja bym zaczął od porządnego wyważenia koł ale na wyważarce z testem drogowym
np. Hunter
np. Hunter
Sorki że tutaj temat dodałem ale nie ogarniam. Skrzynia jest manualna. Na 5 biegu jak ja przeciągam pod 150 i na 6 biegu. Zaczyna dziwnie drag i tak jakby huczeć trochę w środku.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szajn
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Skrzynia: S-tronic
Kolego sprawdź przeguby wewnętrzne. Też tak miałem powyżej 140 km/h, noga z gazu i drgania ustawały. Wymieniłem jeden przegub i spokój
Dzięki. Będę kombinował
Dziś zmieniłem prawą półoś na nową bo na przegubie wewnętrznym był trochę luz. Niestety drgania przy przyspieszaniu dalej są tylko trochę mniejsze. Poduszka pod skrzynię wleciała nowa. Zauważyłem że jest luz na flanszach skrzyni biegów czy to może być przyczyną drgań?? I jeszcze jeden problem mianowicie przy dawaniu i puszczaniu gazu jest takie ostre puknięcie dlatego zmieniłem poduszkę skrzyni lecz to nie to . Czy może to być dwumas.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Cezary
- Rocznik: 2018
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TDI
- Skrzynia: S-tronic
Może łożysko na flanszy od strony kierowcy, to częsty problem w C7 że łożysko staje dęba i wyrabia otwór w skrzyni. Są zestawy naprawcze z tuleją. Ta flansza jest z wałkiem i przechodzi przez całą szerokość skrzyni do mechanizmu różnicowego. Dlatego koło dwumasowe ma odstającą blachę.
Co do puknięcia to może poduszki silnika ? Ta od przodu ?
Co do puknięcia to może poduszki silnika ? Ta od przodu ?