Terkotanie skrzyni biegów A6 C5 Manual
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Terkotanie skrzyni biegów A6 C5 Manual
Witam, posiadam a6 c5 170km quatro 2.4. Od dłuższego czasu terkocze coś z okolicy skrzyni biegów. Zaczyna dość konkretnie po wciśnięciu gazu. Jestem prawie pewien, że to skrzynia, tylko teraz pytanie, czy szukać jakiejś używki, regenerować czy co robić.. i jakie to będą koszta? Dzieki za odpowiedz !
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: Terkotanie skrzyni biegów A6 C5 Manual
Dokladnie bym sprawdzil czy aby na pewno skrzynia, jezeli tak, wrzucaj uzywke i po klopocie. Na pewno znajdziesz w rozsadnej cenie w porownaniu z naprawa uszkodzonej.Lesuszek pisze: ↑23 gru 2024, 11:28Witam, posiadam a6 c5 170km quatro 2.4. Od dłuższego czasu terkocze coś z okolicy skrzyni biegów. Zaczyna dość konkretnie po wciśnięciu gazu. Jestem prawie pewien, że to skrzynia, tylko teraz pytanie, czy szukać jakiejś używki, regenerować czy co robić.. i jakie to będą koszta? Dzieki za odpowiedz !
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam.Lesuszek pisze: ↑23 gru 2024, 11:28Witam, posiadam a6 c5 170km quatro 2.4. Od dłuższego czasu terkocze coś z okolicy skrzyni biegów. Zaczyna dość konkretnie po wciśnięciu gazu. Jestem prawie pewien, że to skrzynia, tylko teraz pytanie, czy szukać jakiejś używki, regenerować czy co robić.. i jakie to będą koszta? Dzieki za odpowiedz !
Nic nie napisałeś czy tyrkotanie jest na biegu jałowym czy jak przyspieszasz.
Czy sprawdzałeś olej w skrzyni ?
Jak przyspieszasz, to czy czuć jakieś wibracje, drania ?
Może skrzynia jest ok, a tyrkocze dwumas.
Trzeba to sprawdzić.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.4 170KM
- Paliwo: Benzyna
Witam, terkotanie zaczyna się przy wciskaniu pedału gazu. na biegu jałowym terkotania wydaje mi sie nie ma w ogóle.sabuk2006 pisze: ↑25 gru 2024, 16:19Witam.Lesuszek pisze: ↑23 gru 2024, 11:28Witam, posiadam a6 c5 170km quatro 2.4. Od dłuższego czasu terkocze coś z okolicy skrzyni biegów. Zaczyna dość konkretnie po wciśnięciu gazu. Jestem prawie pewien, że to skrzynia, tylko teraz pytanie, czy szukać jakiejś używki, regenerować czy co robić.. i jakie to będą koszta? Dzieki za odpowiedz !
Nic nie napisałeś czy tyrkotanie jest na biegu jałowym czy jak przyspieszasz.
Czy sprawdzałeś olej w skrzyni ?
Jak przyspieszasz, to czy czuć jakieś wibracje, drania ?
Może skrzynia jest ok, a tyrkocze dwumas.
Trzeba to sprawdzić.
Pozdrawiam.
Było podejrzenie półosi i przegubów ale i wewnętrzne i zewnętrzne były wymieniane i dalej to samo. Poduszki pod silnikiem i skrzynią też wymienione. Sprzęglo i dwumasa wymieniana około 55tyś km temu. Olej był wymieniany jakoś 90 tyś km temu. Nie było wycieków ale nie był sprawdzany, może warto.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Lesuszek, u Ciebie jest troszkę inaczej z tym problemem ale również miałem manual, skrzynie biegów w moim A6 C5 1.8T. Przy włączeniu 1, tylko 1, zaczynając jechać słyszałem "terkotanie". Sprawdzałem, szukałem, pytałem, wkurzałem się itd. Udało się!
. Warsztat, regeneracja i to był wałek trybika. Widać to dokładnie, wysyłam starsze zdjęcia. Może się przydadzą.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()

2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.