Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwny dźwięk od spodu silnika na wyskości wału

Silniki wysokoprężne
Oliwier01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Oliwier
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 204KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Dziwny dźwięk od spodu silnika na wyskości wału

Post autor: Oliwier01 » 29 gru 2024, 01:35

Witam, jestem tu nowy, posiadam Audi A6 C7 2012 rok 3.0 tdi claa 204km s-tronic w quattro. Mam problem z niepokojącym dźwiękiem od spodu silnika na wyskości wału. W tym roku jakoś w lutym był robiony rozrząd, dwumasa i dużo innych rzeczy lecz po naprawie dźwięk nie ustąpił.W silniku głebiej nic nie było robione tylko tyle co uszczelnianie pierwszej miski olejowej.
Poniżej jest link w którym jest nagranie tego dźwięku

https://youtube.com/shorts/E6dMmnz-w0U? ... 6Hx2C1foGg

Przy odpuszczaniu gazu zaczyna walić oraz jest taki metaliczny dźwięk od jak by coś dzwoniło i słychać to od spodu, jeżdże już z tym chyba równy rok bo zaczęło się w tamtym roku też jakoś w grudniu. Auto ma przejechane coś około 345tyś km i narazie jeździ ale nie wiadomo jak długo jeszcze pojeździ.
Jeśli ktoś byłby w stanie ocenić co to może być za dźwięk i co może być przyczyną to bym był bardzo wdzięczny.😁
Z góry dziękuje za odpowiedź oraz życze Szczęśliwego Nowego Roku🍾🎆

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator
Imię: Em-ka
Rocznik: 2006
Moje auto: Allroad C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Skrzynia: Tiptronic

Re: Dziwny dźwięk od spodu silnika na wyskości wału

Post autor: Wurst » 29 gru 2024, 11:32

Oliwier01 pisze:
29 gru 2024, 01:35
Witam, jestem tu nowy, posiadam Audi A6 C7 2012 rok 3.0 tdi claa 204km s-tronic w quattro. Mam problem z niepokojącym dźwiękiem od spodu silnika na wyskości wału. W tym roku jakoś w lutym był robiony rozrząd, dwumasa i dużo innych rzeczy lecz po naprawie dźwięk nie ustąpił.W silniku głebiej nic nie było robione tylko tyle co uszczelnianie pierwszej miski olejowej.
Poniżej jest link w którym jest nagranie tego dźwięku

https://youtube.com/shorts/E6dMmnz-w0U? ... 6Hx2C1foGg

Przy odpuszczaniu gazu zaczyna walić oraz jest taki metaliczny dźwięk od jak by coś dzwoniło i słychać to od spodu, jeżdże już z tym chyba równy rok bo zaczęło się w tamtym roku też jakoś w grudniu. Auto ma przejechane coś około 345tyś km i narazie jeździ ale nie wiadomo jak długo jeszcze pojeździ.
Jeśli ktoś byłby w stanie ocenić co to może być za dźwięk i co może być przyczyną to bym był bardzo wdzięczny.😁
Z góry dziękuje za odpowiedź oraz życze Szczęśliwego Nowego Roku🍾🎆
Oliwier01 - na twoim miejscu poprosilbym kogos do pomocy, jedna osoba naciska pedal i wkreca auto na obroty druga patrzy w kanale co sie dzieje.
I pod obciazeniem to samo, delikatnie ruszyc do przodu i tylu. Wydaje sie, jak by cos w napedzie bylo poluzowane.
Ale na odleglosc to mozna wrozyc jak w Andrzejki, skoro juz rok jezdzisz, to widocznie tragedii nie ma. Dla swietego spokoju, zrobil bym dobre rozeznanie.
A z ciekawosci, podpinales pod komputer?

Jareknb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarosław
Rocznik: 2013
Silnik: Inny

Post autor: Jareknb » 29 gru 2024, 12:50

U mnie takie dźwięki po roku skończyły się wymianą panewek i wału, kupiłem używany.

Oliwier01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Oliwier01 » 29 gru 2024, 14:24

Wątpie że to będzie coś z napędem obstawiałem że może to być koło pasowe ale koło nie wydaje takich metalicznych dźwięków. To jest takie walenie metaliczne, tarcie i dzwonienie od spodu. Pytałem mechanika który robił rozrząd to powiedział że wtedy już było łożysko podporowe wału korbowego w słabym stanie i teraz już sie mogło rozlecieć, mowił że inni jak robią to wymieniają to razem z wałem. Coś takiego mi powiedział mniej więcej. To napewno są dźwięki z silnika. Walenie słychać na biegu jałowym a najbardziej jak sie doda gaz i puści. Szczerze to bym sie chyba załamał gdyby trzeba było robić remont bo co chwile jest coś do roboty w tym silniku.

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator

Post autor: Wurst » 29 gru 2024, 16:07

Oliwier01 pisze:
29 gru 2024, 14:24
Wątpie że to będzie coś z napędem obstawiałem że może to być koło pasowe ale koło nie wydaje takich metalicznych dźwięków. To jest takie walenie metaliczne, tarcie i dzwonienie od spodu. Pytałem mechanika który robił rozrząd to powiedział że wtedy już było łożysko podporowe wału korbowego w słabym stanie i teraz już sie mogło rozlecieć, mowił że inni jak robią to wymieniają to razem z wałem. Coś takiego mi powiedział mniej więcej. To napewno są dźwięki z silnika. Walenie słychać na biegu jałowym a najbardziej jak sie doda gaz i puści. Szczerze to bym sie chyba załamał gdyby trzeba było robić remont bo co chwile jest coś do roboty w tym silniku.
Jaki masz przebieg?

Jareknb
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarosław
Rocznik: 2013
Silnik: Inny

Post autor: Jareknb » 29 gru 2024, 20:23

Najlepiej wykręć świece żarowe i zrób pomiar ciśnienia, pomoże to napewno w dalszej diagnostyce.

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator

Post autor: Wurst » 01 sty 2025, 11:36

Jaki masz przebieg?
Oliwier01:
około 345tyś km
Ok

Przebieg już robi się poważny,lepiej dobrze zdiagnozować,
te nie pokojące dźwięki. Masz kogoś ogarniętego w okolicy? Twój mechanik nie chce się podjąć sprawdzenia?

Oliwier01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Oliwier01 » 06 sty 2025, 18:58

Wurst pisze:
01 sty 2025, 11:36
Jaki masz przebieg?
Oliwier01:
około 345tyś km
Ok

te nie pokojące dźwięki. Masz kogoś ogarniętego w okolicy? Twój mechanik nie chce się podjąć sprawdzenia?
Tak mam mechanika tego samego co rozrząd robił widać że ogarnięty jest. W sumie jak znajde czas to zaprowadze mu ten samochód prawdopodobnie we ferie jakoś i niech sprawdzi, jak sie okaże że coś grubego to nie robie, narazie jak jeździ to niech jeździ jedynie co tam trzeba zrobić to uszczelnić pomiędzy głowicami bo znowu płyn i olej zaczął ciec no i ze skrzyni cieknie podejrzewam że z uszczelniacza wałka no i jakieś pierdoły typu cieknący czujnik ciśnienia paliwa na listwie albo olej wydostający sie przez gniazdo wtryskiwacza nr 3 a teraz przez jakiś miesiąc mam problem z błędem U0121 czyli utrata komunikacji z modułem abs błąd jest stały i nie ginie w komputerze nawet jak sie usunie. Od czasu do czasu zapali się cała litania błędów zgasze dwa razy pali sie sam check a jak znowu zgasze to nic sie nie pali i jeżdże 2 tygodnie bez błędów no cyba że deszcze czy śnieg pada to wtedy sie zapalą a tak to nie tylko w komputerze jest cały czas ten błąd. To wszytsko jest do roboty i niech jeden mechanik zrobi to raz a porządnie a nie jeździć do dwudziestu mechaników i robić na raty.

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator

Post autor: Wurst » 07 sty 2025, 19:04

Oliwier01 pisze:
06 sty 2025, 18:58
Wurst pisze:
01 sty 2025, 11:36
Jaki masz przebieg?
Oliwier01:
około 345tyś km
Ok

Tak mam mechanika tego samego co rozrząd robił widać że ogarnięty jest. W sumie jak znajde czas to zaprowadze mu ten samochód prawdopodobnie we ferie jakoś i niech sprawdzi, jak sie okaże że coś grubego to nie robie, narazie jak jeździ to niech jeździ jedynie co tam trzeba zrobić to uszczelnić pomiędzy głowicami bo znowu płyn i olej zaczął ciec no i ze skrzyni cieknie podejrzewam że z uszczelniacza wałka no i jakieś pierdoły typu cieknący czujnik ciśnienia paliwa na listwie albo olej wydostający sie przez gniazdo wtryskiwacza nr 3 a teraz przez jakiś miesiąc mam problem z błędem U0121 czyli utrata komunikacji z modułem abs błąd jest stały i nie ginie w komputerze nawet jak sie usunie. Od czasu do czasu zapali się cała litania błędów zgasze dwa razy pali sie sam check a jak znowu zgasze to nic sie nie pali i jeżdże 2 tygodnie bez błędów no cyba że deszcze czy śnieg pada to wtedy sie zapalą a tak to nie tylko w komputerze jest cały czas ten błąd. To wszytsko jest do roboty i niech jeden mechanik zrobi to raz a porządnie a nie jeździć do dwudziestu mechaników i robić na raty.

Oliwier01 - najlepiej do swojego mechanika, tak jak piszesz powyżej, najgorzej po różnych wozić i dowiadywać się co raz to nowych rzeczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja