Witam wszystkich serdecznie
Może ktoś tak miał lub wie o co może chodzić z ogrzewaniem.
Mianowicie ogrzewanie wnętrza działa tylko przy załączonym Webasto. Gdy silnik się dogrzeje do 90 stopni Webasto się wyłączy z nawiewów zaczyna znów lecieć letnie lub zimne powietrze. Wymieniłem osobiście nagrzewnice i zaworki na podszybiu na nowe oryginalne z boscha. Główna pompa wody na silniku też nowa. Nie mam już pomysłu co może być nie tak. Czy może jakiś dodatkowy termostat lub zawór który steruje płynem do nagrzewnicy Webasto - nagrzewnica, silnik-nagrzewnica ? Tematów podobnych było dużo ale w żadnym nie znalazłem rozwiązania. Błędów w sterowniku klimatronika brak. 2.7 tdi Webasto fabryczne…
Brak ogrzewania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Brak ogrzewania
Idąc po wężach od nagrzewnicy dotarłem do czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/zawor-elektro ... 2330991403
Wie ktoś może jakie jest zadanie działania tego zaworu i czy da się go sprawdzić? Ogrzewanie dalej nie działa mimo wymienionej nagrzewnicy i cylinderków na podszybiu. W komputerze błędów brak. Każda wypowiedź na wagę złota, bo tej części nie ma zamienników tylko zostaje ASO i szkoda wyrzucić ok 700 zł nie wiedząc czy to to
Wie ktoś może jakie jest zadanie działania tego zaworu i czy da się go sprawdzić? Ogrzewanie dalej nie działa mimo wymienionej nagrzewnicy i cylinderków na podszybiu. W komputerze błędów brak. Każda wypowiedź na wagę złota, bo tej części nie ma zamienników tylko zostaje ASO i szkoda wyrzucić ok 700 zł nie wiedząc czy to to
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Jeżeli masz ori webasto,to sprawdź czy nie masz tam jakiegoś zawóru,termostatu..Jeżeli jest taka możliwość,zrób obejscie webasta "na krótko" i wtedy zobacz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Do wszystkich zainteresowanych tematem. W moim przypadku okazał się uszkodzony zawór elektromagnetyczny N279, nr części 8E0 820 035B nr w ASO ma zmieniony nr na 8E0 820 036. Część wg. komputera pracowała normalnie nie wskazywała błędu. Jeśli ktoś ma auto z Webasto a miał w przeszłości wyciek oleju do układu chłodzenia i ma podobny problem proponuje zacząć od tego zaworu. Olej sprawił że gumy w zaworze napuchły i zablokowały go w jednej pozycji "mały obieg" przez webasto. W dodatku pękło cięgno siłownika wewnątrz, dlatego komputer nie pokazywał błędu. Zawór znajduje się za lewą lampą pod zbiorniczkiem od wspomagania kierownicy. Można powiedzieć że w aucie teraz jest "Piekło" Myślę, że komuś się przyda ta rada. Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam