Witam i jaka była przyczyna? Mecze się z tym od miesiąca, wszystkie wtryski sprawdzone listwy wymienione a problem pozostał, płyn chłodniczy również mi ubywa z góry wielkie dzięki za pomoc!piterek215 pisze: ↑17 sie 2020, 15:45Witam,
tak jak w temacie po odpaleniu na zimnym silniku przez pierwsze 3 sekundy silnikiem delikatnie rzuca a potem jak ręką odjąć.
Ktoś sie spotkal z czymś takim?
Gdzie może być ewentualna przyczyna?
Delikatne rzucanie silnikiem po uruchomieniu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kuba
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 313KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Re: Delikatne rzucanie silnikiem po uruchomieniu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
Jeszcze z problemem się nie uporałem, ostatnio niestety coraz częściej się to zdarza.
Co do płynu ubywa cały czas, uszczelnienie miedzy głowicami zrobione tzn. wymieniony zawor podciśnieniowy, króciec do EGR-a i uszczelniona podstawa chłodniczka oleju. Podejrzewam że to chłodnica EGR jest nieszczelna, na dniach będę wymieniał komety EGR.
Co do płynu ubywa cały czas, uszczelnienie miedzy głowicami zrobione tzn. wymieniony zawor podciśnieniowy, króciec do EGR-a i uszczelniona podstawa chłodniczka oleju. Podejrzewam że to chłodnica EGR jest nieszczelna, na dniach będę wymieniał komety EGR.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zachariasz
- Rocznik: 2017
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Skrzynia: S-tronic
Cześć, przechodze podobny temat. Nawet założyłem wątek - a6-c7-diesel/nierowna-praca-silnika-w-c ... 08441.html . Zaglądałeś u siebie do kolektora? Mój przy przebiegu 202tys. bardzo zawalony nagarem - podobno może być to przyczyna, obecnie zdemontowany pojechał na wyczyszczenie, jeżeli tego nie robiłeś to wymień też uszczelki pod wtryskiwaczami. Na dniach dam znać czy problemu ustał albo (co gorsza) czy jest gorzejpiterek215 pisze: ↑07 gru 2024, 14:28Jeszcze z problemem się nie uporałem, ostatnio niestety coraz częściej się to zdarza.

-
- Forum Audi A6 / A7
Podkładki pod wtryskami wymienione około pół roku temu, jedna była wypalona, wtrysk z oporami wychodził, reszta wyjęta palcami.
W weekend wymieniony został EGR i przy okazji wyczyszczony uklad dolotowy ( kolektor, klapy, kanały dolotowe orzeszkowane). W samej pracy silnika zauważalna poprawa a co do nie równej pracy przy zimnym starcie dam znać na dniach czy jest lepiej.
W weekend wymieniony został EGR i przy okazji wyczyszczony uklad dolotowy ( kolektor, klapy, kanały dolotowe orzeszkowane). W samej pracy silnika zauważalna poprawa a co do nie równej pracy przy zimnym starcie dam znać na dniach czy jest lepiej.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
już kilka dni po czyszczeniu układu dolotowego i przy zimnych startach brak nierównej pracy czy trzęsienia silnikiem. Po wymianie EGR-a jak narazie też nie zauważyłem używającego plynu.
już kilka dni po czyszczeniu układu dolotowego i przy zimnych startach brak nierównej pracy czy trzęsienia silnikiem. Po wymianie EGR-a jak narazie też nie zauważyłem używającego plynu.