Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi a6 c5 4.2 wypadanie zapłonów

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
pioteloo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: V8 4.2 l
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG

Audi a6 c5 4.2 wypadanie zapłonów

Post autor: pioteloo » 07 gru 2024, 22:29

Witam pacjent audi a6 c5 4.2 300km wolnosacy,
Temat taki z dnia na dzień auto na lpg straciło moc ,na biegu jałowym bez problemu na lpg można gazować i nic się nie dzieje po wrzuceniu biegu i wciśnięciu pedału auto przyśpiesza tylko do 3 tyś po czym nie ma mocy check wypadanie zapłonów , auto było u gazownika ma nowy sterownik , oraz wtryski , gazownik zawinął ręce i powiedział że co cewki lub świece po wymianie cewek na nowe I świec irydowych nic się nie zmieniło, wypadanie zapłonu 5,7,8 cylinder ,
Lub 6,7,8 lub 6,7 ,po podmienianiu cewek nowe stare jest raz lepiej raz gorzej ,usuwam bledy to wypadanie zaplonu jest raz na tych cylindrach a raz nq innych już nie mam do tego głowy , na benzynie chodzi bez problemu , czasami zauważyłem na vcds błąd sondy lambda ale to chwilowy i po dosłownie 2-3 s znika .
Mial ktoś podobna sytuację albo co jeszcze mogę w tym temacie zrobić , za każdą pomoc dziękuję wiadomo z chęcią udzielę więcej informacji jeśli ktoś chciałby mi pomóc.

bgroni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bgroni
Rocznik: 1998
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Re: Audi a6 c5 4.2 wypadanie zapłonów

Post autor: bgroni » 08 gru 2024, 08:34

pioteloo pisze:
07 gru 2024, 22:29
Witam pacjent audi a6 c5 4.2 300km wolnosacy,
Temat taki z dnia na dzień auto na lpg straciło moc ,na biegu jałowym bez problemu na lpg można gazować i nic się nie dzieje po wrzuceniu biegu i wciśnięciu pedału auto przyśpiesza tylko do 3 tyś po czym nie ma mocy check wypadanie zapłonów , auto było u gazownika ma nowy sterownik , oraz wtryski , gazownik zawinął ręce i powiedział że co cewki lub świece po wymianie cewek na nowe I świec irydowych nic się nie zmieniło, wypadanie zapłonu 5,7,8 cylinder ,
Lub 6,7,8 lub 6,7 ,po podmienianiu cewek nowe stare jest raz lepiej raz gorzej ,usuwam bledy to wypadanie zaplonu jest raz na tych cylindrach a raz nq innych już nie mam do tego głowy , na benzynie chodzi bez problemu , czasami zauważyłem na vcds błąd sondy lambda ale to chwilowy i po dosłownie 2-3 s znika .
Mial ktoś podobna sytuację albo co jeszcze mogę w tym temacie zrobić , za każdą pomoc dziękuję wiadomo z chęcią udzielę więcej informacji jeśli ktoś chciałby mi pomóc.
Pokaż zdjęcie tej instalacji LPG, skoro na benzynie jest ok, to będzie zła instalacja lpg.

pioteloo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2001
Silnik: V8 4.2 l
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: pioteloo » 08 gru 2024, 16:31

Instalacja chodziła bez zarzutu przez 7 lat

bgroni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bgroni
Rocznik: 1998
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: bgroni » 08 gru 2024, 18:07

pioteloo pisze:
08 gru 2024, 16:31
Instalacja chodziła bez zarzutu przez 7 lat
Może już niektóry wtryskiwacz się kończy. Sprawdż jak wygląda blok 032, czyli korekty paliwowe. Jeśli masz wypadanie zapłonu, napewno dostaje za duża dawka paliwa i nie jest w stanie rozpalić mieszanki.

Edit: dobra, masz nowe wtryski gazu.

To sprawdż blok093 vcds-em, blok032 jak mówiłem.

Potem logi dynamiczne, u Ciebie nie wiem który blok jest od przepływek. Musisz sprawdzić w jakim stanie jest przepływomierz, mususz wyeliminować lewe powietrze i sprawdzić działanie napinacze bo te 3000rpm według mnie mogą być również spowodowane przez złe działanie rozrządu.

Również czujnik temp powietrza zasysanego i cieczy chłodzącej...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja