Przerobienie MMI 3g/3g+ USA na EU + ochrona komponentu
Re: Przerobienie MMI 3g/3g+ USA na EU + ochrona komponentu
Problem rozwiązany. Nie dziekuję za pomoc bo sam doszedłem, pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wit
- Rocznik: 2014
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Ignore region zaznaczone ?
Dodano po 29 minutach 10 sekundach:
1. Vcp -> sterownik 5F(mmi)
2. Up/down (przycisk po prawej na dole)

3. Login:21055
4. Adres:4096 (koledzy błędnie wpisywali 1000 lub $1000)

5. Rozmiar:8192
6. Klikamy read, odczytany EPROM (2-3min) możemy zapisać lub edytować odrazu, polecam pierwszą opcje
7.zmieniamy zawartość eeprom na poprawny ciąg liczbowy z załączonego screena upewniając się 4x czy zrobiliśmy to dobrze.
Niektóre hexedytory (np. HXD) dopisują ciągi liczbowe, my musimy zamienić istniejące

8.po edycji eepromu zapisujemy go w sterowniku-> open file -> write . Otrzymamy komunikat write ok.
I to tyle. Teraz pakujemy soft z EU

9. Następnie przygotowujemy soft z EU dostępny pod linkiem poniżej:
https://mega.nz/folder/KOYSXQKJ#pJTvdFtOJfrZVkEtZOmFyw
10. Przygotowany soft pakujemy na SD do pierwszego slotu w mmi
11. Następnie idziemy do green menu:
system/internal -> rest of word
swdl -> ignore region and variant
Następnie przechodzimy do system I zaznaczamy emergency update , po chwili mmi się uruchomi się ponownie w w trybie emergency i zacznie się update softu z karty SD którą wcześniej upakowaliśmy do slotu 1 (nic już nie klikaj)

13.Po pomyślnej aktualizacji mamy menu w DE wystarczy ustawić polski i cieszyć się udaną operacją

Jak ktoś chce mapki eu to należy wykonać kolejny update map (dostępne na forum).
Mi są zbędne, wpisywanie adresu z pokrętła mmi mija się z celem, szybciej telefon sparowany po BT i komunikaty z np. Google maps.
Kolejna niedogodnością mmi z USA są fale radia co 2mhz .
Należy zmienić kodowanie w sterowniku 56(radio) a dokładniej pierwszą 2 na 0.
Niestety ryżowy vcp ani vcds tego nie ogarnie.
Może ktoś się podzieli loginem do tego sterownika?
12345 nie działa

Testowane na ryżowym vcp w modelach
Q5
A6
A4
A5
S4
SQ5
Roczniki 2009-2017.
Opis jak dla dziecka, taki miałem cel.
Myślę że sobie poradzisz

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Edgar
- Rocznik: 2019
- Moje auto: RS6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 333KM
- Kontakt:
ta metoda prosi się aż o uszkodzenie MMI nie robi się tego w taki sposób a tym bardziej zamawa z emergency MENU - naprawiam takie radia po nie udanych aktualizacjach privwuteka pisze: ↑28 wrz 2024, 22:25Ignore region zaznaczone ?
Dodano po 29 minutach 10 sekundach:
1. Vcp -> sterownik 5F(mmi)
2. Up/down (przycisk po prawej na dole)![]()
3. Login:21055
4. Adres:4096 (koledzy błędnie wpisywali 1000 lub $1000)![]()
![]()
![]()
5. Rozmiar:8192
6. Klikamy read, odczytany EPROM (2-3min) możemy zapisać lub edytować odrazu, polecam pierwszą opcje
7.zmieniamy zawartość eeprom na poprawny ciąg liczbowy z załączonego screena upewniając się 4x czy zrobiliśmy to dobrze.
Niektóre hexedytory (np. HXD) dopisują ciągi liczbowe, my musimy zamienić istniejące! Trzeba tu uważać aby nie dopisać czegoś więcej
8.po edycji eepromu zapisujemy go w sterowniku-> open file -> write . Otrzymamy komunikat write ok.
I to tyle. Teraz pakujemy soft z EU
9. Następnie przygotowujemy soft z EU dostępny pod linkiem poniżej:
https://mega.nz/folder/KOYSXQKJ#pJTvdFtOJfrZVkEtZOmFyw
10. Przygotowany soft pakujemy na SD do pierwszego slotu w mmi
11. Następnie idziemy do green menu:
system/internal -> rest of word
swdl -> ignore region and variant
Następnie przechodzimy do system I zaznaczamy emergency update , po chwili mmi się uruchomi się ponownie w w trybie emergency i zacznie się update softu z karty SD którą wcześniej upakowaliśmy do slotu 1 (nic już nie klikaj)![]()
![]()
13.Po pomyślnej aktualizacji mamy menu w DE wystarczy ustawić polski i cieszyć się udaną operacją![]()
![]()
Jak ktoś chce mapki eu to należy wykonać kolejny update map (dostępne na forum).
Mi są zbędne, wpisywanie adresu z pokrętła mmi mija się z celem, szybciej telefon sparowany po BT i komunikaty z np. Google maps.
Kolejna niedogodnością mmi z USA są fale radia co 2mhz .
Należy zmienić kodowanie w sterowniku 56(radio) a dokładniej pierwszą 2 na 0.
Niestety ryżowy vcp ani vcds tego nie ogarnie.
Może ktoś się podzieli loginem do tego sterownika?
12345 nie działa
Testowane na ryżowym vcp w modelach
Q5
A6
A4
A5
S4
SQ5
Roczniki 2009-2017.
Opis jak dla dziecka, taki miałem cel.
Myślę że sobie poradzisz![]()
NaviTronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
To pokaż jak się robi tak jak być powinno, a nie na każdym forum tylko straszysz uwaleniem jednostki. Robiłem to w kilku autach i wszystko działa. Rozumiem, że ktoś taki jak Ty zarabia na tym ale pitolenie, że uwali to trochę na wyrost.NaviTronic pisze: ↑01 paź 2024, 08:49a metoda prosi się aż o uszkodzenie MMI nie robi się tego w taki sposób a tym bardziej zamawa z emergency MENU - naprawiam takie radia po nie udanych aktualizacjach priv
Więcej uwalonych jednostek jest z wgrania softu niewiadomego pochodzenia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nic nie będe pokazywał bo to jest moja wiedza i lata doświadczeń i zrobionych setki jednostek róznych modeli a nie tak jak twoja 'kilku autach"130TDI pisze: ↑01 paź 2024, 10:00To pokaż jak się robi tak jak być powinno, a nie na każdym forum tylko straszysz uwaleniem jednostki. Robiłem to w kilku autach i wszystko działa. Rozumiem, że ktoś taki jak Ty zarabia na tym ale pitolenie, że uwali to trochę na wyrost.NaviTronic pisze: ↑01 paź 2024, 08:49a metoda prosi się aż o uszkodzenie MMI nie robi się tego w taki sposób a tym bardziej zamawa z emergency MENU - naprawiam takie radia po nie udanych aktualizacjach priv
Więcej uwalonych jednostek jest z wgrania softu niewiadomego pochodzenia.
toż ja tego z palca nie wyssałem wystarczy wpisać w google " uwalone mmi" mnóśtwo przypadków i tematów uszkodzonych jednostek
owszem jednemu wyjdzie 3 innym padnie nie jest to żadne straszenie a informacja dla użytkownika aby miał świadomość że to co próbuje zrobić możę się nie udać -
NaviTronic
-
- Forum Audi A6 / A7
Doświadczenia Ci nie ujmuję. Ale zagrania na forach masz trochę nie fair. Jakoś na anglojęzycznych forach ludzie chętnie pomagają i są całe gotowe instrukcje jak zrobić konwersje a w polsce to tylko straszą.NaviTronic pisze: ↑01 paź 2024, 18:59Nic nie będe pokazywał bo to jest moja wiedza i lata doświadczeń i zrobionych setki jednostek róznych modeli a nie tak jak twoja 'kilku autach"
Skoro nie chcesz pomagać to nie utrudniaj. Po to są fora aby dzielić się wiedzą, a promowanie to zostaw sobie na fejsbuku.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Źle to odbierasz to nie jest straszenie a jawna informacja że można zepsuć i tyle
NaviTronic
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Paliwo: Diesel
I po co ta spina? Jezeli ktos chce, to moze zrobic na swoja wlasna odpowiedzialnosc. To dobrze, ze kolega chce pomoc z forum. A jak komus sie nie podoba, to moze pojechac do profesjonalnego zakladu ktory sie tym zajmuje, zaplaci odpowiednia kwote, i tez bedzie zadowolony
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
no otoz to wolny kraj i wolnosc wyboru ale zawsze trzeba uprzedzic iz moze sie to nie udac i tyle , czlowiek musi miec swiadomosc i sam podejmie decyzje czy chce podejmowac ryzyko czy nie
NaviTronic
- Wurst
- Moderator
- Imię: Em-ka
- Rocznik: 2006
- Moje auto: Allroad C6
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
o to chodziNaviTronic pisze: ↑06 paź 2024, 14:41no otoz to wolny kraj i wolnosc wyboru ale zawsze trzeba uprzedzic iz moze sie to nie udac i tyle , czlowiek musi miec swiadomosc i sam podejmie decyzje czy chce podejmowac ryzyko czy nie
moja rolada - galeria --------> c6/a6-c6-allroad-3-0tdi-quattro-2007-t108134.html
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wit
- Rocznik: 2014
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Nikogo nie namawiam do sposobu który opisałem ryżowymi narzędziami. Niektórzy rzeczywiście trochę popłynęli z tym uwalaniem jednostek, ale jeśli nie posiadamy podstawowej wiedzy o edycji eepromu to proszę się nie stosować do moich rad. Z całego serca namawiam do udania się do fachowca, odżałowania tych plnow, otrzymać fv i mieć spokojne sumienie.
Forum jest od pomagania a nie siania strachu i zamętu. Mi działa.
Te patenty to nie sposób na zarobek a pomoc znajomym więc zawodowo tak bym tego nie robił i rozumiem, że fachowiec może czuć niesmak, że jednak to działa.
Pozdrawiam
Forum jest od pomagania a nie siania strachu i zamętu. Mi działa.
Te patenty to nie sposób na zarobek a pomoc znajomym więc zawodowo tak bym tego nie robił i rozumiem, że fachowiec może czuć niesmak, że jednak to działa.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TFSI 245KM
- Kontakt:
witam,
zgralem wsad i zmienilem w edytorze hex, jednak w tekście zakodowanym po wpisaniu w wierszu A1 wg opisu powinien byc ; a u mnie jest *.
Prosze o pomoc i sprawdzenie moijego oryginalnego i zmienionego wsadu. Auto - Audi Q5 2015 MMI3G+ wersja softu HN+_US_AU3G_P0900
zgralem wsad i zmienilem w edytorze hex, jednak w tekście zakodowanym po wpisaniu w wierszu A1 wg opisu powinien byc ; a u mnie jest *.
Prosze o pomoc i sprawdzenie moijego oryginalnego i zmienionego wsadu. Auto - Audi Q5 2015 MMI3G+ wersja softu HN+_US_AU3G_P0900
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były : 80 B3 2.0
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI
80 B4 1,9 TDI
A6 C5 1,9 TDI i rózne inne pomiedzy nimi
A6 C6 2,7 TDI FWD manual - prawdziwy S-line
obecnie Q5 2015 2,0 TFSI
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
Dobra teraz moje 5 groszy do tematu
jednostka 3GP przerobiona z usa na eu ale zostały fale radiowe. VCP ryżowy nie przyjmuje loginu 12345 czy da radę to jakoś inaczej ogarnąć bo czytam że niby vcds tylko nie kumam trochę gdzie tam login wpisać. Czy jest też możliwość że vcp ori ogarnie to zdalnie? Dzięki za sugestie.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Można też wylutować eeprom i manualnie zmienić fale radiowe, praca na 10minut._wladi_ pisze: ↑29 sty 2025, 18:11Dobra teraz moje 5 groszy do tematujednostka 3GP przerobiona z usa na eu ale zostały fale radiowe. VCP ryżowy nie przyjmuje loginu 12345 czy da radę to jakoś inaczej ogarnąć bo czytam że niby vcds tylko nie kumam trochę gdzie tam login wpisać. Czy jest też możliwość że vcp ori ogarnie to zdalnie? Dzięki za sugestie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja ogarnąłem to obdeleven jednym kliknięciem bez wyciągania eepromów innych cuda wianków. Może vcp się da i ktoś podsunie sposób jak to zrobić?_wladi_ pisze: ↑29 sty 2025, 18:11Dobra teraz moje 5 groszy do tematujednostka 3GP przerobiona z usa na eu ale zostały fale radiowe. VCP ryżowy nie przyjmuje loginu 12345 czy da radę to jakoś inaczej ogarnąć bo czytam że niby vcds tylko nie kumam trochę gdzie tam login wpisać. Czy jest też możliwość że vcp ori ogarnie to zdalnie? Dzięki za sugestie.