Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z odpalaniem

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Estahmiel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Problem z odpalaniem

Post autor: Estahmiel » 29 sie 2024, 21:42

Hej, skończyły mi się pomysły a zmagam się z problematycznym odpalaniem do rzeczy.. Samochód rano odpala normalnie, po zgaszeniu i od razu ponownym odpaleniem też bez problemu, problem zaczyna się jak postoi 15-20min, wtedy kreci 5-6 sekund.
Problemy zaczęły się 2-3 dni po tym jak wyczyściłem wtryskiwacze benzynowe w myjce, przy okazji zrzuciłem kolektor zmieniłem wtryski LPG i redukor, uszczelniłem i zmieniłem odmę. Zastanawiałem się czy po czyszczeniu wtryskiwaczy nie zaczęły lać ale korekty długoterminowe się znacznie poprawiły i co za tym idzie lepiej się zbiera na PB. EVAP sprawdzałem VCDSem, robiłem test, odłączyłem też węże zaślepiłem a sam EVAP zostawiłem wpięty i po dwóch dniach jeżdżenia brak zmian. Czujnik temp, sprawdzałem VCDSem, przed odpalaniem też sprawdzam temp. zazwyczaj jest rano taka jak otoczenia, przy problematycznym paleniu 50-70 stopni. Gaz zakręcałem, wypaliłem, jeździłem tak też 2 dni i brak zmian. Miesiąc temu robiony kompletny rozrząd, z dwa tygodnie temu zmieniłem na pojedyńcze cewki. Dzisiaj dodatkowo zmieniłem pompę paliwa i brak poprawy.. Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

bgroni
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: bgroni
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Re: Problem z odpalaniem

Post autor: bgroni » 30 sie 2024, 16:08

Jakie masz wskazania bloku 93 przed rozgrzaniem i po rozgrzaniem? Czyli na całkiem zimnym silniku i po osiągnięciu 80°+ C?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja