Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Dziwne chrobotanie na postoju

Silniki wysokoprężne
Czesio92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Dziwne chrobotanie na postoju

Post autor: Czesio92 » 20 cze 2024, 19:14

Hej, zwracam się do Was z zapytaniem o pomysły co to może być, mechanik dopiero za 3 tyg, a chciałbym być chociaż trochę przygotowany.

Samochód : Audi a6 c7 2012r, 3.0tdi +Q, Skrzynia S-tronic, przebieg 100% pewny - 186 tys km

Problem : Audica wydaje dziwny dźwięk chrobotania/ szurania, pojawia się to jedynie po jeździe minimum 20 - 30 min tylko na postoju. Jak ruszam to dźwięk znika. Po zahamowaniu do 0 - po chwili zaczyna się chrobotanie.
Dzieje się to zarówno na D/P i N.
Dodatkowo wtedy w środku da się wyczuć bardzo delikatne zawibrowanie, szarpnięcie, ale naprawdę delikatne.

Przy podjeździe np tylko 5 km cisza, wiec pojawia się to tylko na dobrze nagrzanym silniku.

Żadnych innych oznak, skrzynia pracuje idealnie ( 100km temu wymienione oba oleje w skrzyni i filtry, mechanik wpisał ze praca skrzyni bez zarzutu ). Ogólnie nic z autem się nie dzieje, żadnych innych oznak nie daje.

Rozrząd wymieniony przy okazji 40tys km temu, nic podczas odpalania nie słychać, nic się nie tłucze, żadnych dźwięków dwumasy itp

Dołączam link do filmiku z tym dzwiekiem : https://youtu.be/A7PoQF7snUk

Co myślicie ? Jakieś pomysły ? :( z góry bardzo dziękuje

Dodano po 3 minutach 25 sekundach:
Jeśli chodzi o olej w skrzyni - wymieniany regularnie co 40-50 tys km, ostatnia wymiana te parędziesiąt km temu - olej czysty, nieprzepalony, żadnych opiłków. Mechatronika regenerowana przy 150 tys km.

MCGregor76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Rocznik: 2012

Re: Dziwne chrobotanie na postoju

Post autor: MCGregor76 » 22 cze 2024, 13:28

Przysłuchaj się dobrze turbinie może to wirnik w wibracje wpada na wolnych obrotach.

Szajn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szajn
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Inne

Post autor: Szajn » 23 cze 2024, 07:51

Kolego prawdopodobnie koło pasowe wału lub sprzęgiełko alternatora, chociaż jak odczuwalne są wibracje na postoju, to bardziej koło pasowe. Zrzuć pasek wielorowkowy i zobacz, czy koło nie kiwa się na boki, tzn. od i do silnika. Prawdopodobnie już jego czas. Ja tak miałem przy 225 kkm. Sprawdź też sprzęgielko, czy nie zatarte. Jak nie, to i tak bym profilaktycznie wymienił. Pozdrawiam

Czesio92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Czesio92 » 21 sie 2024, 17:07

Hej, wracam z diagnozą, może komuś pomoże :) kolega wyżej miał racje - sprzęgło alternatora, przy tym cały ten napęd i łożyska - 1200 zł. Koło pąsowe wyciągnęli i zamowili ale porównali z nowym i nie widzieli różnicy wiec nie wymieniali. Narazie jest spokój, nic nie chrobota ani nie szarpie budą po rozgrzaniu :) dzięki Panowie za pomoc !

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja