Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nie ma mocy, problem z rozruchem i G40

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
qwerty01
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Nie ma mocy, problem z rozruchem i G40

Post autor: qwerty01 » 13 lip 2024, 19:08

Witam. Mam duży problem i skończyły mi się pomysły.
2 tygodnie temu wracałem do domu. 40 km przed domem raptem straciłem moc. Dodaję gazu w podłogę i zachowuje się jakby mieszanka była zbyt bogata. Aby nabrać prędkości trzeba muskać gaz, ale i to prędkość maksymalna to było 80 km/h. Z każdym km moc spadała (i prędkość maksymalna). Dosłownie 2 km od domu miałem problem ruszyć na światłach (100-200 obr/min na liczniku). Podłączam VCDS i po skasowaniu błędów o błędnej mieszance, wypadających cylindrów (mogą być stare błędy, bo mam przełączanie na lpg przy niskiej temp) zostaje jak zacznę kręcić silnikiem:
17746 - Camshaft Position Sensor (G40). Open or Short to Plus P1338 - 35-00.
Następnego dnia scholowałem do mechanika (nie dało się odpalić silnika). Wymienił czujnik G40 (na Hella). 0 efektu. Postanowił wymienić 2 czujnik wałka rozrządu (chyba to G163). 0 efektu. Wymienił czujnik wału. 0 efektu. Mechanik zasugerował, że to wina elektryki. Od elektryka pożyczyłem przyrząd jego konstrukcji do sprawdzenia wtyczki. Na 2 pinach jest napięcie, na jednej masa (czyli tak jak powinno być według sugesti elektryka). Sondę lambda wykręcono - 0 efektu (a więc to nie zatkany wydech). Świece wymieniłem (mimo, że sprawdzono, że iskra jest). 0 efektu. Dzisiaj zrzucił przód i rozrząd ustawiony ok. Nie mam pomysłu, co mogło się popsuć. Jak odpalii to parska i albo od razu zgaśnie, ale utrzymuje 100-200 obr/min i się dusi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl