Witam. Od czego mogą być oba przewody brązowy oraz czarno-zolty w lewej wnęce bagażnika. A6c5 sedan 1998r. Czy również ktoś z Was orientuje się gdzie jest umieszczony buzzer od pcd? Szukałem we wnęce lecz tam go nie ma. Zdjęcie przewodów załączam na hostingu niżej:
https://files.fm/u/n69q3pentg
Prośba o identyfikację przewodów
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sebastian
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Re: Prośba o identyfikację przewodów
Dla potomnych buzer pcd znajduje się toż za 3 światłem stopu pod tapicerka. Lecz dalej nie wiem od czego są te dwa przewody. Podpowie ktoś?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Pieter
- Rocznik: 2000
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 170KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Zdjecie sie nie wyświetla
-
- Forum Audi A6 / A7
Po długich poszukiwaniach i po zauważeniu braku syreny podczas alarmu jak i fizycznie braku syreny sądzę że to chyba właśnie przewody od dwupinowej syreny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
gniazdo zapalniczki? powinno być w boczku
-
- Forum Audi A6 / A7
Po wszelkich poszukiwaniach okazało się że to przewody od 2 pinowej syreny alarmu, syrena zamontowana od passata B5 i wszystko działa jak należy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Silnik: 2.4 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie zauważyłem tematu, gniazdo zapalniczki występuje w A6 C5 w bagażniku tylko w Avancie, w sedanie tego nie ma.
Czy syrena alarmu nie powinna być trzypinowa? Na wszystkich aukcjach używek są trzy przewody. Gdzieś mi mignęło, że to wymóg bezpieczeństwa w Audi: syrena wewnątrz ma kondensator lub inny mały magazyn energii, którym się ładuje z instalacji 12V, trzeci przewód jest sygnałowy od załączenia sygnału dźwiękowego. Wymyślono to dlatego tak, żeby odcięcie akumulatora w aucie nie rozłączało pracy syreny (kradzież).
Sprawdź, czy syrena jest sprawna: zakoduj sobie alarm (aby był aktywny), potwierdzenie uzbrojenia alarmu kierunkowskazami (bajer), bipnięcie syreną na potwierdzenie krańcówek maski/drzwi/bagażnika (będzie wiadomo, czy syrena pracuje, za każdym razem). Bipnięcie syreną działa przy zamknięciu z centralnego (pilot/zamek), gdy wszystkie krańcówki podają prawidłowe pozycje zamkniętych maski/drzwi/bagażnika (szyber nie jest sprawdzany).
-
- Forum Audi A6 / A7
Rozebrałem boczki w bagażniku i właśnie zauważyłem te dwa przewody luzem, szukałem dużo w internecie na ten temat oraz przeglądałem schematy. Pewnego dnia jak nie zamknąłem szyb w aucie i wlaczyl się alarm czyli mrugały kierunki a nie było sygnału dźwiękowego. Alarm mam oryginalny. Znalazłem na necie info że 3 przewód od syreny alarmu jest do ładowania akumulatora w 3 pinowej syrenie. W jednym z tematów dołożenia fabrycznego alarmu doczytałem że montowana też była syrena 2 pinowa i taka też zamówiłem 12v z passata B5 FL. Przed jej podłączeniem podpiąłem multimetr oraz włączyłem alarm by sprawdzić czy będzie jakiekolwiek napięcie podczas migania kierunków i tak też było. Po podpięciu syreny i wywołaniu alarmu już jest dźwięk cyklicznego klaksonu.
Edit: dodaje zdjęcie poglądowe
Edit: dodaje zdjęcie poglądowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.