Rozpoznawanie znaków drogowych - jak aktywować?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 218KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Re: Rozpoznawanie znaków drogowych - jak aktywować?
Witam Panowie potrzebuje pomocy.
A mianowicie wszystko zakodowane na liczniku pokazują się znaki ograniczenia prędkości ale jest to tylko 80 km/h albo 100 km/h.
Po przejechaniu przy znaku 30 km/h nie zmienia się nic na liczniku. Tak jakby kamera nie czytała tych znaków.
Ponadto kiedyś na nawigacji były wyświetlane znaki drogowe z ograniczeniem również teraz tego na mapie nie ma.
Ktoś pomoże?
Może parametryzacja do poprawy?
Jeśli tak to poratuje ktoś plikami ZDC do VCP?
Potrzebuje plik:
•a6_c7_imageProcessor_Camera_4g0907107d.zdc
Pomoże ktoś bo aktywator mi się coś wysypał.
A mianowicie wszystko zakodowane na liczniku pokazują się znaki ograniczenia prędkości ale jest to tylko 80 km/h albo 100 km/h.
Po przejechaniu przy znaku 30 km/h nie zmienia się nic na liczniku. Tak jakby kamera nie czytała tych znaków.
Ponadto kiedyś na nawigacji były wyświetlane znaki drogowe z ograniczeniem również teraz tego na mapie nie ma.
Ktoś pomoże?
Może parametryzacja do poprawy?
Jeśli tak to poratuje ktoś plikami ZDC do VCP?
Potrzebuje plik:
•a6_c7_imageProcessor_Camera_4g0907107d.zdc
Pomoże ktoś bo aktywator mi się coś wysypał.
- AudiSS
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Pablo
- Rocznik: 2019
- Moje auto: RS6 C8
- Nadwozie: SUV
- Silnik: V6 3.0 l
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
ZDC jest przypisany do głowicy...
Kodowanie online ODIS PW technoplanet@wp.pl
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
No właśnie nie można użyć pliku z innego programu trzeba wygenerować samemu.
-
- Forum Audi A6 / A7
Szkodaa.. Dziękuje za info.
A może jest ktoś z kujawsko-pomorskiego co dysponuje programem VCP?
Czy da się sparametryzować kamerę w inny sposób niż VCP?
A może jest ktoś z kujawsko-pomorskiego co dysponuje programem VCP?
Czy da się sparametryzować kamerę w inny sposób niż VCP?
- _wladi_
- Moderator
- Imię: Włodek
- Rocznik: 2016
- Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
- Kontakt:
Tu nie będziesz miał daleko zadzwoń i umów się https://www.facebook.com/AutoVagPL
- AudiSS
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Pablo
- Rocznik: 2019
- Moje auto: RS6 C8
- Nadwozie: SUV
- Silnik: V6 3.0 l
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Dużo łatwiej i szybciej odisem
Kodowanie online ODIS PW technoplanet@wp.pl
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Podbijam ten temat.bakutomek pisze: ↑25 lut 2021, 14:24Mam pytanko o system rozpoznawania znaków drogowych, mam to na wyposażeniu seryjnie i zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak jeździłem w nocy w terenie zabudowanym system pokazuje ze jest ograniczenie podwyższone z 50 km/h na 60 km/h - stosowna ikonka.
Teraz podobno już weszły przepisy od stycznia że prędkość w terenie zabudowanym jest taka sama 24h na dobę.
U mnie dalej pokazuje że jest podwyższona w nocy.
Da się to jakoś przestawić ? Zależy to od wersji mapy nawigacji ?
Słyszałem już o Odisach i jakie to nimi wszystko proste ale nie pójdę tą drogą bo ODISa nie mam a chcę to zrobić samemu dla satysfakcji.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Mam do dypozycji VCP. Da się to zrobić aktualizację przez VCP ? Parametryzacja 8E wystarczy ?
Było: A4 B6 =)
Jest A6 C7
Jest A6 C7

Bez problemu ogarniesz VCP, wystarczy wgrać parametryzację do modułu 8E, następnie zostaje adaptacja i kodowanie w tym samym module.ralen pisze: ↑22 lis 2023, 00:36Podbijam ten temat.bakutomek pisze: ↑25 lut 2021, 14:24Mam pytanko o system rozpoznawania znaków drogowych, mam to na wyposażeniu seryjnie i zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak jeździłem w nocy w terenie zabudowanym system pokazuje ze jest ograniczenie podwyższone z 50 km/h na 60 km/h - stosowna ikonka.
Teraz podobno już weszły przepisy od stycznia że prędkość w terenie zabudowanym jest taka sama 24h na dobę.
U mnie dalej pokazuje że jest podwyższona w nocy.
Da się to jakoś przestawić ? Zależy to od wersji mapy nawigacji ?
Słyszałem już o Odisach i jakie to nimi wszystko proste ale nie pójdę tą drogą bo ODISa nie mam a chcę to zrobić samemu dla satysfakcji.![]()
Mam do dypozycji VCP. Da się to zrobić aktualizację przez VCP ? Parametryzacja 8E wystarczy ?
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Turzol u mnie TSR działa. Dołożyłem Lane Assist i Czytanie znaków, ale znaki są nieaktualne
. Sterownik miał już parametryzacje pod znaki drogowe bo nie musiałem tego robić, ale znaki nie były zaktualizowane.
Wczoraj ponownie zrobiłem parametryzacje 8E korzystając z plików ZDC które posiadam (nie mam najaktualniejszych bo chińskie VCP) ale oznakowanie dalej jest Outdated
. I teraz pytanie czy parametryzacja to właściwa ścieżka i po prostu zdc jest nieaktualne, czy jakoś inaczej się to robi ? 
Kodowania, adaptacje mam zrobione. Tak jak napisałem, działa ale pokazuje niezaktualizowane dane. Czasem jadę przez teren zabudowany bez oznakowania o ograniczeniach i pokazuje mi 90. Wjeżdżam do zabudowanego, jest 50, przejeżdżam przez rondo i za rondem znaku z ograniczeniem juz nie ma ponownie i chociaż dalej jestem w zabudowanym, potrafi mi 90 wyświetlić.

Wczoraj ponownie zrobiłem parametryzacje 8E korzystając z plików ZDC które posiadam (nie mam najaktualniejszych bo chińskie VCP) ale oznakowanie dalej jest Outdated

Kodowania, adaptacje mam zrobione. Tak jak napisałem, działa ale pokazuje niezaktualizowane dane. Czasem jadę przez teren zabudowany bez oznakowania o ograniczeniach i pokazuje mi 90. Wjeżdżam do zabudowanego, jest 50, przejeżdżam przez rondo i za rondem znaku z ograniczeniem juz nie ma ponownie i chociaż dalej jestem w zabudowanym, potrafi mi 90 wyświetlić.
Jest A6 C7
Jest A6 C7

-
- Forum Audi A6 / A7
Też mam VCP chinola ze starymi plikami .zdc dlatego tez mam problem z odpowiednią parametryzacją. Mam ten sam problem co ty kolego. Mam wszystko pokodowane ale w terenie zabudowanym pokazuje mi 100 km/h. Jak wrócę z kodowaniem do fabryki to na navi pokazuje mi idealnie.. sytuacja zmienia się dopiero po kodowaniu na licznik. nie wiem z czego to wynika.. nikt tu na forum nie może mi pomóc.. będę zmuszony zakupić oryginał VCP.. ale boje się ze wyrzucę kasę w błoto a to nie będzie to.. dlatego szukam aktualnych plików zdc. Nikt nie chce pomóc.. a warsztaty w okolicy (elektromechanicy) nie chcą podejmować się modów których sami nie robili dodatkowo nikt nie chce zająć się moim ACC które również wyskoczyło z błędem bo niby było grzebane kodowanie.. i nikt nie chce się podjąć..ralen pisze: ↑22 lis 2023, 09:50Turzol u mnie TSR działa. Dołożyłem Lane Assist i Czytanie znaków, ale znaki są nieaktualne. Sterownik miał już parametryzacje pod znaki drogowe bo nie musiałem tego robić, ale znaki nie były zaktualizowane.
Wczoraj ponownie zrobiłem parametryzacje 8E korzystając z plików ZDC które posiadam (nie mam najaktualniejszych bo chińskie VCP) ale oznakowanie dalej jest Outdated. I teraz pytanie czy parametryzacja to właściwa ścieżka i po prostu zdc jest nieaktualne, czy jakoś inaczej się to robi ?
Wcześniej miałem A4 i nie było z nią tle problemów co z tą.. tu kierunki w klapie co jakiś czas błąd.. ACC jest nie działa.. kamera do znaków i moduły są nie działają.. asystent pasa ruchu dołożony.. działa ale linia szybkooo mruga na zielono i rozłącza.. więc albo u mnie coś z elektroniką albo kamera albo już nie wiem

Problem w tym ze nikt podjąć się nie chce bo mody dołożone.. a już do fabrycznego kodowania nie wrócę..
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Kali2309 pisze: ↑27 gru 2023, 22:44Też mam VCP chinola ze starymi plikami .zdc dlatego tez mam problem z odpowiednią parametryzacją. Mam ten sam problem co ty kolego. Mam wszystko pokodowane ale w terenie zabudowanym pokazuje mi 100 km/h. Jak wrócę z kodowaniem do fabryki to na navi pokazuje mi idealnie.. sytuacja zmienia się dopiero po kodowaniu na licznik. nie wiem z czego to wynika.. nikt tu na forum nie może mi pomóc.. będę zmuszony zakupić oryginał VCP.. ale boje się ze wyrzucę kasę w błoto a to nie będzie to.. dlatego szukam aktualnych plików zdc. Nikt nie chce pomóc.. a warsztaty w okolicy (elektromechanicy) nie chcą podejmować się modów których sami nie robili dodatkowo nikt nie chce zająć się moim ACC które również wyskoczyło z błędem bo niby było grzebane kodowanie.. i nikt nie chce się podjąć..ralen pisze: ↑22 lis 2023, 09:50Turzol u mnie TSR działa. Dołożyłem Lane Assist i Czytanie znaków, ale znaki są nieaktualne. Sterownik miał już parametryzacje pod znaki drogowe bo nie musiałem tego robić, ale znaki nie były zaktualizowane.
Wczoraj ponownie zrobiłem parametryzacje 8E korzystając z plików ZDC które posiadam (nie mam najaktualniejszych bo chińskie VCP) ale oznakowanie dalej jest Outdated. I teraz pytanie czy parametryzacja to właściwa ścieżka i po prostu zdc jest nieaktualne, czy jakoś inaczej się to robi ?
Wcześniej miałem A4 i nie było z nią tle problemów co z tą.. tu kierunki w klapie co jakiś czas błąd.. ACC jest nie działa.. kamera do znaków i moduły są nie działają.. asystent pasa ruchu dołożony.. działa ale linia szybkooo mruga na zielono i rozłącza.. więc albo u mnie coś z elektroniką albo kamera albo już nie wiem![]()
Problem w tym ze nikt podjąć się nie chce bo mody dołożone.. a już do fabrycznego kodowania nie wrócę..
Możemy zająć się autem: www.desauto.pl
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
Kali2309 pisze: ↑27 gru 2023, 22:44Też mam VCP chinola ze starymi plikami .zdc dlatego tez mam problem z odpowiednią parametryzacją. Mam ten sam problem co ty kolego. Mam wszystko pokodowane ale w terenie zabudowanym pokazuje mi 100 km/h. Jak wrócę z kodowaniem do fabryki to na navi pokazuje mi idealnie.. sytuacja zmienia się dopiero po kodowaniu na licznik. nie wiem z czego to wynika.. nikt tu na forum nie może mi pomóc.. będę zmuszony zakupić oryginał VCP.. ale boje się ze wyrzucę kasę w błoto a to nie będzie to.. dlatego szukam aktualnych plików zdc. Nikt nie chce pomóc.. a warsztaty w okolicy (elektromechanicy) nie chcą podejmować się modów których sami nie robili dodatkowo nikt nie chce zająć się moim ACC które również wyskoczyło z błędem bo niby było grzebane kodowanie.. i nikt nie chce się podjąć..ralen pisze: ↑22 lis 2023, 09:50Turzol u mnie TSR działa. Dołożyłem Lane Assist i Czytanie znaków, ale znaki są nieaktualne. Sterownik miał już parametryzacje pod znaki drogowe bo nie musiałem tego robić, ale znaki nie były zaktualizowane.
Wcześniej miałem A4 i nie było z nią tle problemów co z tą.. tu kierunki w klapie co jakiś czas błąd.. ACC jest nie działa.. kamera do znaków i moduły są nie działają.. asystent pasa ruchu dołożony.. działa ale linia szybkooo mruga na zielono i rozłącza.. więc albo u mnie coś z elektroniką albo kamera albo już nie wiem![]()
To ze Ci kontrolka od utrzymywania auta na pasie ruchu szybko mryga i linie Ci mrygają to wina niepoprawnego kodowania - tak Ci podpowiem. Jest ten problem opisany w necie i w dokumentacji od Watronik7. Jest też tego rozwiązanie tzn. chiński VCDS niepoprawnie czyta kodowania jednego ze sterowników i źle zaznacza bity. Trzeba wpisać kodowanie ręcznie. Doczytasz sobie

Druga sprawa - nie możesz sobie tak po prostu plików ZDC "skądś" załatwić. Pliki ZDC są przypisane do głowicy/kabla z którego korzystasz. Musisz poszukać kogoś kto zajmuje się doposażaniem aut - np właśnie shaqal aka Desauto. On Ci to sparametryzuje odisem albo ori VCP. Dla jednorazowego użytku, jeżeli nie zajmujesz się tym profesjonalnie, nie warto kupować ori - moja personalna opinia. Lepiej zapłacić te kilka stówek i zapomnieć o problemie, niż inwestować ponad tysiaka w głowicę i licencję na soft.
A4 i A6 to bliźniacze auta. Twoje problemy tak jak sam napomkniałeś, nie wynikają z tego że to kiepskie auta. Coś nakombinowałeś jak dokładałeś systemy.

Shaqal podpowiedz - czy te problemy z niepoprawnym wyświeltaniem znaków drogowych to właśnie wina nieaktualnej parametryzacji ? To będzie to ? Dobrze byłoby wiedzieć żebym nie szukał wiatru w polu i jak mam już komuś zapłacić za usługę, to żebym wiedział czy mi to problem rozwiąże.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Jest A6 C7
Jest A6 C7

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Cześć znaki mi działają jednak w MMI nie ma ich i pewnie dlatego pokazują się tylko w zakładce znaków między zegarami a nie no jak mam włączony cyfrowy prędkościomierz. Ktoś może pomóc czego nie zrobiłem w VCDS?