Podłączenie zmieniarki cd do mmi basic low
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jakub
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Podłączenie zmieniarki cd do mmi basic low
Witam. Jestem nieszczęśliwym posiadaczem mmi 2g basic low z odtwarzaczem na jedną płytę w schowku.
Widziałem wiele postów, że da się podłączyć do tego zmieniarkę płyt.
Udało mi się zdobyć zmieniarkę na 6 płyt orginal z audi.
Zakupiłem również rozdzielacz zasilania oraz most światłowodu. Niestety wtyczka która miała rozdzielać zasilanie pasuje tylko do zmieniarki a nie do cd playera który mam w schowku. Podłączyłem światłowod oraz zasilanie, ale tylko czerwony i brązowy kabel. We wtyczce która kupiłem był jeszcze fioletowy zostawiłem go luzem. W takiej konfiguracji mmi włącza się zmieniarka pobiera płyty oraz wypluwa. Jednak działa tylko płyta w oryginalnym odtwarzaczu cd a nie ze zmieniarki nawet jeśli wyjmę płytę z cd playera.
Nie wiem do czego podłączyć fioletowy kabel i nie wiem czy nie powinno być tam podłączonych więcej przewodów. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób podłączyć zmieniarkę na 6 cd do mmi 2g basic?
Widziałem wiele postów, że da się podłączyć do tego zmieniarkę płyt.
Udało mi się zdobyć zmieniarkę na 6 płyt orginal z audi.
Zakupiłem również rozdzielacz zasilania oraz most światłowodu. Niestety wtyczka która miała rozdzielać zasilanie pasuje tylko do zmieniarki a nie do cd playera który mam w schowku. Podłączyłem światłowod oraz zasilanie, ale tylko czerwony i brązowy kabel. We wtyczce która kupiłem był jeszcze fioletowy zostawiłem go luzem. W takiej konfiguracji mmi włącza się zmieniarka pobiera płyty oraz wypluwa. Jednak działa tylko płyta w oryginalnym odtwarzaczu cd a nie ze zmieniarki nawet jeśli wyjmę płytę z cd playera.
Nie wiem do czego podłączyć fioletowy kabel i nie wiem czy nie powinno być tam podłączonych więcej przewodów. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób podłączyć zmieniarkę na 6 cd do mmi 2g basic?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
Re: Podłączenie zmieniarki cd do mmi basic low
Na pin 14 podpinasz tego fioletowego
-
- Forum Audi A6 / A7
Spoko jutro sprawdzę. A potem musze coś programować? Czy się płyty jakoś automatycznie będą wczytywały jedna po drugiej?
Na ten sam wniosek wpadłem znajdując schemat podłączenia zmianiarki i cd palyera. Tylko nie wiem dlaczego jest tu napisane(MMI basic only) czy to znaczy, że zamiast pinu 1 ze zmieniarki ma być podłączony pin 4 do A12 w CD playerze. Czy ma to sens ?
A może mają być 4 kabelki zamiast 3, które idą od zmieniarki ?
Na ten sam wniosek wpadłem znajdując schemat podłączenia zmianiarki i cd palyera. Tylko nie wiem dlaczego jest tu napisane(MMI basic only) czy to znaczy, że zamiast pinu 1 ze zmieniarki ma być podłączony pin 4 do A12 w CD playerze. Czy ma to sens ?
A może mają być 4 kabelki zamiast 3, które idą od zmieniarki ?

Ostatnio zmieniony 05 paź 2023, 22:29 przez kubolec, łącznie zmieniany 3 razy.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
powinno działać
-
- Forum Audi A6 / A7
Podłączyłem wszystko jak trzeba zmieniarka się odpala wraz z radiem ale nie umiem włączyć muzyki ze zmieniarki. Wygląda jakby trzeba było coś programować. Jakieś pomysły , podpowiedzi?
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Nawet jak klikasz cd ?
W kodowaniu mmi nic nie ma o zmieniarce. Moze reset trzeba zrobic?
Na tym pinie 4 zmieniarki to jakas dodatkowa masa - mozesz tam podpiać dla testu masę
W kodowaniu mmi nic nie ma o zmieniarce. Moze reset trzeba zrobic?
Na tym pinie 4 zmieniarki to jakas dodatkowa masa - mozesz tam podpiać dla testu masę
-
- Forum Audi A6 / A7
Jak podpiąłem 4 pin zamiast 1 to się nic nie chciało nic włączyć, wiec to raczej nie jest potrzebne, chyba, że extra kabelek.
A tak to probowalem wciskać cd klikać dwa razy lub przytrzymać i nic. Jak przeleciała plyta z cd playera to się po prostu zaczęła od nowa.
Wymusiłem reset przyciskami na konsoli oraz wróciłem do ustawień fabrycznych i to nie pomogło. Niby w lepszych wersjach mmi jak odpalasz płytę to w lewym górnym rogu jest wybór cd u mnie oczywiście tego nie ma. Wydaje mi się, że klikałem już wszystko. Czytałem o zablokowanych zmieniarkach i kodowaniu w innych postach w różnych sytuacjach, leczy czytałem też, że zmieniarka powinna zadziałać jeśli jest dobrze podlaczona nie wiem tylko jak do tego doprowadzić.
A tak to probowalem wciskać cd klikać dwa razy lub przytrzymać i nic. Jak przeleciała plyta z cd playera to się po prostu zaczęła od nowa.
Wymusiłem reset przyciskami na konsoli oraz wróciłem do ustawień fabrycznych i to nie pomogło. Niby w lepszych wersjach mmi jak odpalasz płytę to w lewym górnym rogu jest wybór cd u mnie oczywiście tego nie ma. Wydaje mi się, że klikałem już wszystko. Czytałem o zablokowanych zmieniarkach i kodowaniu w innych postach w różnych sytuacjach, leczy czytałem też, że zmieniarka powinna zadziałać jeśli jest dobrze podlaczona nie wiem tylko jak do tego doprowadzić.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
Vcdsem jakies bledy? Diagnoza most ok?
-
- Forum Audi A6 / A7
Do vcds nie mam dostępu teraz, postaram się to ogarnąć i wtedy dam znać czego się dowiem z kompa, no chyba, że do tego czasu ktoś podpowie coś innego
-
- Forum Audi A6 / A7
Jak miałem już vcds to nie chciało mi się tego podłączać poraz kolejny. Jak Tobie się uda to daj znać może się zabiorę za temat jeszcze raz
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2006
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
Podłączyłem zmieniarkę i na początku normalnie działała, jednak po chwili zaczęła przerywać (2s działa i przestaje, i tak w kółko). Podłączyłem dlatego VCDS dodałem media player 2 i nadal nie działa. Błąd jest w tym pierwszym zintegrowanym radiu. Ma ktoś jakiś pomysł w jaki sposób trzeba to zakodować, żeby zmieniarka nie gryzła się z media player 1? Wygląda to właśnie na to jakby trzeba było coś doprogramować, ale nie wiem jak.
Dopiero teraz miałem możliwość się za to zabrać.
Podłączyłem zmieniarkę i na początku normalnie działała, jednak po chwili zaczęła przerywać (2s działa i przestaje, i tak w kółko). Podłączyłem dlatego VCDS dodałem media player 2 i nadal nie działa. Błąd jest w tym pierwszym zintegrowanym radiu. Ma ktoś jakiś pomysł w jaki sposób trzeba to zakodować, żeby zmieniarka nie gryzła się z media player 1? Wygląda to właśnie na to jakby trzeba było coś doprogramować, ale nie wiem jak.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Hubert
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
Z tego co pamiętam to dsp w a6 ma cp i objawiał się 2s graniem a potem brakiem dźwięku.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
-
- Forum Audi A6 / A7
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
A wiesz jak można usunąć cp? Czy muszę z tym jechać gdzieś dalej?NorthWesterN pisze: ↑23 maja 2024, 15:50Z tego co pamiętam to dsp w a6 ma cp i objawiał się 2s graniem a potem brakiem dźwięku.
- TomStich
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Może komuś się przyda. Jestem świeżo po montażu zmieniarki do MMI Basic Plus.
Zmieniarka którą kupiłem ma numery 4E0035111.
Ten model w moim przypadku nie posiadał ochrony komponentu. Prawdopodobnie starsze wersje bez MP3 nie mają tej ochrony. Ale to musi się ktoś jeszcze wypowiedzieć.
Ja akurat miałem w zestawie ze zmieniarką przewód z wtyczką. Ale gdyby ktoś potrzebował nową wtyczkę to prawdopodobnie jest to 3B0972724.
Tak naprawdę potrzebujemy tylko 3 pinów, które podłączamy tak jak koledzy opisali wyżej.
Do tego musimy rozdzielić światłowód. Rozdzielka jest do kupienia na allegro. Tylko trzeba uważać, bo są dwie wersje. My potrzebujemy gniazda i dwóch wtyczek.
Po prawidłowym podłączeniu u mnie od razu pojawiła się opcja "CHANGER" gdy mam włączony tryb CD (lewy górny róg ekranu). Jeśli nie widać to możliwe, że coś jest podłączone nieprawidłowo lub potrzebna jest aktualizacja MMI.
Co do montażu: schowek trzeba rozłączyć i wyjąć, bo konieczne jest w nim wykonanie otworu (na szerokość tej wystającej części zmieniarki ze złączami).
Ktoś pytał czy można zamienić "CD Player" ze schowka.
Nie, nie można. To jest nasza jednostka MMI. Zmieniarkę można tylko dołożyć.
Zmieniarka którą kupiłem ma numery 4E0035111.
Ten model w moim przypadku nie posiadał ochrony komponentu. Prawdopodobnie starsze wersje bez MP3 nie mają tej ochrony. Ale to musi się ktoś jeszcze wypowiedzieć.
Ja akurat miałem w zestawie ze zmieniarką przewód z wtyczką. Ale gdyby ktoś potrzebował nową wtyczkę to prawdopodobnie jest to 3B0972724.
Tak naprawdę potrzebujemy tylko 3 pinów, które podłączamy tak jak koledzy opisali wyżej.
Do tego musimy rozdzielić światłowód. Rozdzielka jest do kupienia na allegro. Tylko trzeba uważać, bo są dwie wersje. My potrzebujemy gniazda i dwóch wtyczek.
Po prawidłowym podłączeniu u mnie od razu pojawiła się opcja "CHANGER" gdy mam włączony tryb CD (lewy górny róg ekranu). Jeśli nie widać to możliwe, że coś jest podłączone nieprawidłowo lub potrzebna jest aktualizacja MMI.
Co do montażu: schowek trzeba rozłączyć i wyjąć, bo konieczne jest w nim wykonanie otworu (na szerokość tej wystającej części zmieniarki ze złączami).
Ktoś pytał czy można zamienić "CD Player" ze schowka.
Nie, nie można. To jest nasza jednostka MMI. Zmieniarkę można tylko dołożyć.