Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Allroad jazda z zdemontowanym kompresorem zawieszenia.

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Piodo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Pio
Rocznik: 2003
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: V8 4.2 l
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Brak

Allroad jazda z zdemontowanym kompresorem zawieszenia.

Post autor: Piodo » 22 lip 2023, 22:32

Cześć. Mam zamiar regenerować kompresor zawieszenia. Posiadam dostęp do kanału wynajmowanego na godziny gdzie chciałbym go zdemontować, zabrać do domu, spokojnie go rozebrać i potem znowu wrócić do kanału i zamontować.

Stąd pytania czy jazda bez kompresora jest możliwa? Trasa to około 5km w jedną stronę.

Słyszałem, że wystarczy odłączyć od zasilania rozdzielacz lub odłączyć sterownik zawieszenia w bagażniku aby nie spuścił powietrza z miechów na ten czas. Mógłby ktoś to potwierdzić? Nie chciałbym eksperymentować podczas akcji gdyż będę miał ograniczony czas.

Dzięki!

Awatar użytkownika
sabuk2006
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kazimierz
Rocznik: 2001
Moje auto: Allroad C5
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Re: Allroad jazda z zdemontowanym kompresorem zawieszenia.

Post autor: sabuk2006 » 23 lip 2023, 06:53

Piodo pisze:
22 lip 2023, 22:32
Cześć. Mam zamiar regenerować kompresor zawieszenia. Posiadam dostęp do kanału wynajmowanego na godziny gdzie chciałbym go zdemontować, zabrać do domu, spokojnie go rozebrać i potem znowu wrócić do kanału i zamontować.

Stąd pytania czy jazda bez kompresora jest możliwa? Trasa to około 5km w jedną stronę.

Słyszałem, że wystarczy odłączyć od zasilania rozdzielacz lub odłączyć sterownik zawieszenia w bagażniku aby nie spuścił powietrza z miechów na ten czas. Mógłby ktoś to potwierdzić? Nie chciałbym eksperymentować podczas akcji gdyż będę miał ograniczony czas.

Dzięki!
Witam.

Wg mnie powinieneś założyć swój temat dotyczące Twojego auta i tam zadawałbym pytania. Tak jak ja to uczyniłem.
Domyślam się, że chcesz zmienić tłok z pierścieniem i cylinder kompresora, to również wymień granulki na nowe (mają za zadanie ściągać wilgoć z powietrza. Robiłem to tak u siebie ale mając kanał w domu. Czy jazda bez kompresora jest możliwa? Powiem szczerze, że nie wiem (nie zwróciłem na to uwagi) ale wydaje mi się, że jest taka możliwość.

Zrobiłbym tak: wjedź na kanał, auto podnieś na najwyższy poziom i zablokuj, wymontuj kompresor i jeśli auto nie opadnie (prawdopodobnie rozdzielacz będzie trzymał) no to jedź do domu (oczywiście, jeśli nie odblokujesz blokady zawieszenia to nastąpi to automatycznie) i nie przekraczaj 70km/h aby zawieszenie nie zeszło na drugi poziom.
Dalej to już wiesz co robić.

Pozdrawiam.

NorthWesterN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Hubert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: Allroad jazda z zdemontowanym kompresorem zawieszenia.

Post autor: NorthWesterN » 23 lip 2023, 08:33

Jak się dobierzesz do kompresora to wystarczy odłączyć wtyczkę z bloku zaworowego i auto nie opadnie. No chyba że któryś miech nie trzyma to może opaść.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja