Poradnik przyda się zarówno do zamków z systmem soft-close, jak bez niego. Ja opisuję soft-close, w zwykłym zamku jest to nieco prościej rozwiązane, lecz na tej samej zasadzie.
Spotkałem się z problemem, który był opisywany w tym temacie:
https://a6klub.pl/problem-ze-stycznikiem-drzwi-kierowcy-centralny-zamek-vt93544.htm
W poście powyżej koledzy wymieniali całe zamki, w przypadku drzwi z dociągami zamek jest inny, drogi i ciężko dostępny. Postanowiłem naprawić usterkę.
1. VCDS pokazał następujący błąd:
Błąd stycznika drzwi - sygnał niewiarygodny.
154624 - Door Contact Switch
C1076 29 [009] - Signal Implausible
Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
2. Zabieramy się za wyjęcie zamka.
a) zdejmujemy boczek
b) wyjmujemy mechanizm dociągu, aby mieć dojście do wnętrza drzwi
b) odkręcamy zamek (dwie 12-kątne śruby od czoła drzwi)
c) odkręcamy jedną srebrną śrubkę torx w drzwiach (trzyma plastik, który jest przyczepiony do zamka)
d) opuszczamy zamek
e) wyciągamy klamkę i wszystko, co pod nią, rozpinamy linki
f) wyciągamy zamek z drzwi
Ostatni punkt jest dosyć problematyczny, w drzwiach jest mało miejsca, trzeba trochę pokombinować.
3. Mamy zamek na stole, teraz właściwa część tego, co należy zrobić
4. Należy zdjąć element widoczny na zdjęciu poniżej, w nim jest stycznik (uwaga na sprężynkę, pewnie wypadnie, ale da się to później poskładać, potrzebna odrobina cierpliwości)
Zamek jest rozebrany, odkładamy na bok
5. W elemencie, który wyciągneliśmy są 2 mikroswitche:
(niestety nie mam zdjęcia przed naprawą, więc wstawię od razu efekt finalny)
- ten po lewej odpowiada za soft close, mówi mechanizmowi dociągu: 'ok, dociągnąłeś drzwi, możesz wrócić do pozycji 0'. Domyślnie obwód jest otwarty, ruch ślimaka zamyka go.
- ten po prawej (W MOIM PRZYPADKU USZKODZONY) odpowiada... no właśnie, nie wiem za co, możliwe, że uniemożliwia otwarcie drzwi kiedy z tyłu nadjeżdza samochód (bo wykrywa ruch klamki). Domyślnie obwód jest zamknięty, ruch ślimaka zwalnia przycisk i otwiera go (Stąd jeśli obwód nie był zamknięty to sypało błędem). Ciężko to wytłumaczyć, dlatego najlepiej wziąć multimetr w dłoń i samemu zrozumieć jak to bangla.
Co ważne, jeśli chodzi o kostkę (3 pin)
- switch po lewej zamyka obwód na dwóch skrajnych prawych pinach
- switch po prawej zamyka obwód na dwóch zewnętrznych pinach
6. Całość jest zalana żywicą, należy najlepiej delikatnie podgrzać i wykruszyć uważając na ścieżki i płytkę. U mnie robotę zrobiła zapalniczka i lutownica.
7. Udało się odbudować ścieżki, przykleić nowy switch (koszt to ok. 10 zł) i zalać wszystko podobnie, jak to było fabrycznie.
8. Przed nami złożenie zamka. Tutaj wszytko w odwrotnej kolejności do rozbierania.
9. UWAGA: Przy wkładaniu tego białego elementu do reszty zamka, należy naciągnąć spręzynkę, oraz odpowiednio wcisnąć element zaznaczony na zdjęciu poniżej w ślimak switcha, który wymieniliśmy (domyślnie powinien on tak blokować switch, aby obwód był cały czas zamknięty)
10. Warto również przed skręceniem wszystkiego podłączyć zamek na krótko, pobawić się linkami, sprawdzić, czy wszystko bangla i czy błąd w VCDSie znika (znika też po wyłączeniu i włączeniu zapłonu)
11. Składamy klamkę, zamek, dociąg, boczek i wszytko, co trzeba.
Mam nadzieję, że komuś się przyda. U mnie był walnięty akurat ten switch, niewykluczone, że u Was będzie ten drugi. Multimetr w dłoń i mierzymy, sprawdzamy, obserwujemy!

Pozdrawiam,
Patryk