Sklep internetowy
Sklep
Sklep
auto gamma
Tarcze, hamulce


Brak basu na przodzie auta

Car Audio
ODPOWIEDZ
BykuA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 22
Rejestracja: 02 gru 2012, 09:05
Imię: Marcin
Moje auto: A6 C7
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 272KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Inowrocław

Brak basu na przodzie auta

Post autor: BykuA6 » 09 maja 2017, 22:41

Witam.
Może zacznę od tego że po zakupie auta jestem w szoku że tak beznadziejnie gra i myślę, że ktoś grzebał coś a tym audio.
Mam avanta z 2009 roku. Jest system DSP czyli po 3 głośniki w przednich drzwiach ale niestety coś mnie niepokoi i nie podoba mi się w graniu.
Bas w aucie jest beznadziejny, przednie subwoofery nie dają basu wcale, grają bo je słychać i są dobrze podłączone (przynajmniej w drzwiach nikt nie grzebał) ale dają tylko średnie tony, zero basu a w ustawieniach bas jest na maxa.
Przy tym samym ustawieniu głośniki w drzwiach z tyłu dają bas a nawet są przesterowane . I to jest dziwne bo słychać to tak jakby z tyłu grało ładnie i dynamicznie a przód nawet na max głośności to pusty dźwięk. Subwoofera żadnego nie ma bo to avant i niby nie występuje tak wyczytałem na forum ale o dziwo mam w ustawieniach regulacje subwoofera osobno oprócz basu tylko nic się nie dzieje jak reguluje.
Miałem kiedyś sedana C6 2006 rok też z dsp i przód grał ładnie a tu po porostu ma się nijak do tyłu bo gra zupełnie bez mocy.
I tak się zastanawiam czy te subwoofery w drzwiach przednich powinno się regulować bas tym ustawieniem subwoofera czy to po prostu ktoś siebie uruchomił w MMI i czy u Was też przód tak źle gra w porównaniu z tyłem?
Może ktoś coś mieszał VCDSem albo coś i tak to poustawial albo pomajstrował?



Oooo Panowie widzę, że ciężki temat zadałem :)
A ja tak siedzę, czytam i kminię co może być przyczyną....
Czy ktoś majstrował coś bo skąd regulacja subwoofera skoro nie ma go wcale ???
Może wzmacniacz nie działa tak jak powinien ....
Nie wiem już sam ....

Pomoże ktoś ?



Co jeszcze mogę dodać to że mam 2 błędy 00870 - czyli po przetłumaczeniu- przerwa w obwodzie głośnika basowego przód lewy i to samo prawy.

Teraz uwaga ! Przerwy nie ma bo oba głośniki grają, sprawdzałem to sam, rozebralem boczki i je odpinalem i nawet zmieniłem na inny bo mam taki sam zapasowy i one grają,.... tylko cicho ale prąd do nich dochodzi.

I teraz tak sobie kminie że ktoś jednak chyba mieszał w instalacji, może podłączał sobie jakoś subwoofer dodatkowy i pokombinować coś musiał z kablami ale nie w drzwiach tylko pewnie przy wzmaku choć mam całą wiązkę zawiniętą. Może potrzebował sygnał z 2 przodów a głośniki pomostkował np ze sredniotonowymi.

Czy ma ktoś opis kolorów przewodów które wchodzą do wzmacniacza bo chyba tam muszę to poszukać .
Co o tym sądzicie ?

Forum dyskusyjne

Post autor: Forum dyskusyjne » 21 maja 2017, 14:19

Brak kodowania lub parametryzacji DSP. Jakie masz mmi podaj wersje.


Pewnie ktoś robił update i wywaliło ustawienia

Online
sruba50
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 358
Rejestracja: 27 sty 2017, 11:44
Imię: marek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2010
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: ketrzyn

Re: Brak basu na przodzie auta

Post autor: sruba50 » 12 lis 2022, 12:37

Witam. Odłączyłem klemę + aby naładować aku . Po naładowaniu nie mam basów w głośnikach. Co się mogło stać?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Posty: 2462
Rejestracja: 08 gru 2007, 01:02
Imię: Andrzej
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Legionowo
Kontakt:

Re: Brak basu na przodzie auta

Post autor: Doc » 12 lis 2022, 23:09

2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce --> kontakt <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”


opony samochodowe hamulce
Części Audi sklep internetowy
Compero.pl
Tooles.pl - Sklep z elektronarzędziami