[A6 C5] Samodzielna wymiana wachacza.
[A6 C5] Samodzielna wymiana wachacza.
Panowie od jakiegoś czasu słyszę lekkie stuknięcia z przodu podczas jazd na nierównościach i przy skrętach. Wczoraj byłem na szarpakach i powiedziano mi że z obu stron kończą sie wachacze. Chodzi konkretnie o wachacz dolny, ten jedyny zakrzywiony, najdłuższy. Wybity jest taki sam z drugiej strony więc oba do wymiany. I tutaj pytanie. Czy dam radę samemu dokonać takiej wymiany? Może ktoś z klubowiczów robił coś takiego u siebie. Rozamwiałem z kilkoma mechanikami i sprzedawcami części i zgodnie twierdzą że przy wymianie tylko tego wchacza nawet nie jest koniecznością ustawianie zbierzności, czy to prawda to sam nie wiem, więc myślę że nie powinno być trudno samemu. Jeśli się mylę to proszę mnie nakierować. Pozdrawiam
- gregorklinski
- Forum Audi A6 / A7
W moim egzemplarzu nie miałem jeszcz problemów z wachaczami , ale w poprzedniej A4 o mój sposób na zawieszenie to używki na giełdzie, przynajmniej w oryginale. Wole takie od byle jakich zamienników. I cena dobra bo za górny wachacz trzeba dać 50zł a za dolne 70-80zł.Qris pisze:Wahaczy nie wymieniamy pojedynczo. Kup cały komplet ori na alledrogo 1000zł nie całe. Pamiętajmy że zbieżność to 100zł. Wymienisz te dwa a za 2mce zacznie pukać u góry i znowu wymiana i zbieżność.
Moja niunia 28-v6-quattro-193km-moja-sliwka-vt7778.htm
Zamiana na 2.5 TDI 180 KM.. Zobaczymy.. Wkrotce foto machen
Zamiana na 2.5 TDI 180 KM.. Zobaczymy.. Wkrotce foto machen

Pisząc to wychodzę z przekonania że ostatnio zbieżność wykonana była podczas wymiany poprzednich:-) Z drugiej strony nie wiemy jak luzy na dole wpłynęły resztę elementów:-) Aha "jednego"? Chyba są 2 na dole plus 2 na górze na każdą ze stron i jakoś nie chce mi się wierzyć by tylko jeden nadawał się do wymiany a reszta była perfect:-) jednak co do zbieżności(to z tym jednym wahaczem) trafne spostrzeżenie i mój błąd.boluss pisze:przecież przy wymianie jednego wachacza zbieżność się nie zmienia.Qris pisze:Wahaczy nie wymieniamy pojedynczo. Kup cały komplet ori na alledrogo 1000zł nie całe. Pamiętajmy że zbieżność to 100zł. Wymienisz te dwa a za 2mce zacznie pukać u góry i znowu wymiana i zbieżność.
[ Dodano: 2009-04-28, 18:24 ]
ps I tak myslę że jeśli wymieniać to całość, 1000zł na 80-100tyś km (przy ori) to nie wiele...
W poprzednim aucie wymieniłem go na drodze w 15 minut, stary się złamał w pół... :lol:piter pisze:Czy dam radę samemu dokonać takiej wymiany? Może ktoś z klubowiczów robił coś takiego u siebie
Posiadam trzecie z kolei audi i w każdym robiłem zawieszenie, zawsze zakładam oryginalną używkę ale w dobrym stanie. Kupuje za ok. 600 zł całość i jeżdżę min. 30000km( tyle samo co na komplecie z allegro..)
Jak potrzebujecie jakiekolwiek części to piszcie na priv wszystko załatwię(LEGALNIE)
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Mialem ostatnio wymieniany ten wachacz i powiem szczerze, ze banalna robota :-P Calosc z podniesieniem auta i odstawieniem naprawionego trwalo 25 minut, gdzie jeszcze zawracalem tylek mechanikowi moimi lamerskimi pytaniami :mrgreen: Smialo mozesz sie brac za samodzielne wymienianie.
PS ten wlasnie wachacz leci najczesciej z tego co powiedzial mi mechanik i powiem szczerze, ze mu wierze, bo wymienialem z lewej strony, a na prawej zrobil to poprzedni wlasciciel
PS ten wlasnie wachacz leci najczesciej z tego co powiedzial mi mechanik i powiem szczerze, ze mu wierze, bo wymienialem z lewej strony, a na prawej zrobil to poprzedni wlasciciel