Makul pisze: ↑12 mar 2022, 00:03
Panowie ,jak to jest z ta nasza skrzynia S-tronic ?
Różnie
Moja [...] raz matoly w ASO wlaly za malo oleju przy wymianie i skrzynia sie chyba zagrzala [...] Dwa razy pojawil się błąd "Uszkodzenie przekładni. Dalsza jazda możliwa z ograniczeniami"
Bardzo, bardzo niedobrze

To świadczy o przegrzaniu skrzyni a przegrzanie wynika najczęściej z przypalenia sprzęgieł.
Sprawdź, czy masz sprawny zawór chłodzenia zewnętrznego!
Aktualnie po chiptuningu auto boryka sie z nastepujacymi problemami:
Zrobiłęś chiptuning silnika bez modyfikacji programu w skrzyni? Bad idea...
Umawialem sie na STAGE 2+ w
www.ecuproject.pl we Wroclawiu tzn. zrobia mi skrzynie na 700 Nm, ale czy to jest bezpieczne i jak dlugo skrzynia bedzie dzialala przy takim obciazeniu ?
Tuning TCU nie wygeneruje ci żadnego obciążenia, ono zależy od programu w ECU i tego, jak używasz pedału gazu

Ja miałem soft w skrzyni od Gregora i był REWELACYJNY! Podniesione ciśnienia na sprzęgłach i skrócone czasy zmian zapobiegały ślizganiu się a skrzynia pracowała niemal jak bezstopniowa!
Jednak u mnie program wpadł po wymianie kosza sprzęgieł na fabrycznie nowy (ASO). U ciebie jest już zmęczony życiem (ponad 300 tys. km). Nie wiem, jaki program wgrywa Daniel, więc ci go nie ocenię, ale ten od Gregora był fantastyczny!
Pytanie brzmi: jesli zdecyduje sie skorzystac z oferty oprogramowania skrzyni to czy powinieniem w niej wymienic tarczki cierne, sprzeglo lub inne podzespoly przed jej programoaniem
Ja bym wymienił, jednak to dodatkowy koszt

Stare sprzęgła nie uniemożliwiają wgrania softu, ale jest ryzyko, że będzie się "gotować" mimo nowego softu - bo tarczki są już popalone

Jak auto rusza ci z miejsca? (np. w czasie parkowania przód-tył) Jesteś w stanie przesunąć je delikatnie o 3-4cm, czy przy starcie nie da się zrobić tak małej korekty pozycji? Jeśli nie rusza idealnie płynnie - to lepiej wymienić kosz sprzęgieł a przy okazji sprawdzić mechatronikę. Jednak taka operacja to już dużo więcej niż 700EUR, bliżej 3000EUR.