Witam.
Mam taki problem z autem jak w opisie.
Jak odpalę auto bez względu na to czy zagrzane czy silnik zimny słychać mniej więcej z okolic przepustnicy czy spod kolektora brzęczenie czy tam rzężenie. Jest to coś w stylu jak by przyłożyć do łopatek wentylatora jakiś plastik taki równomierny hałas (rzężenie chyba najlepiej to opisuje). Na początku myślałem ze to przepustnica gdyż po odłączeniu kostki od przepustnicy silnik pracował tak jak powinna pracować V6ka nic nie rzęziło ale okazało się, że to nie przepustnica. Osłuchałem silnik stetoskopem i najlepiej hałas słychać gdy przyłoży się słuchawkę do przepustnicy i jej okolic. Myślałem też że mogą to być napinacze zmiennych faz rozrządu ale wtedy dźwięk byłby chyba bardziej metaliczny i chroboczący i dobywał by się bardziej z boków silnika oraz auto mogło by mulić itp. a z autem nie ma żadnych innych problemów, obroty nie falują, zbiera się tak jak powinno, pali też w normie, równo przyśpiesza oleju prawie nie żre, nie mam LPG, vag nie wywala żadnych błędów no jednym słowem nie narzekam na nic poza tym denerwującym dźwiękiem. Przebieg auta to 240 tyś 100% oryginalny, na czas wszystko powymieniane wszystko w serii.
Pozdrawiam
P.S.
Problem rozwiązany, doszedłem do tego dopiero jak ściągnąłem kolektor ssący i obejrzałem wszystko od spodu, jak zakładałem kolektor z powrotem zauważyłem ze hałasującą częścią jest wg ETKI tzw zespół napędu regulacji który wchodzi w kolektor i znajduje się zaraz pod cewką sterowany jest podciśnieniem chyba mającym sporo wspólnego z przepustnicą stąd odpięcie przepustnicy powodowało ze brzęczenie ustawało.
Pozdrawiam
[A6 C5] 2.8 V6 Quattro APR brzęczy, rzęzi - dziwny problem
Tak to można nazwać. Dokładnie uszkodzeniu uległ czop łożyskujący (wg ETKI 098 198 667) znajdujący się od strony przepustnicy zaraz nad nią, wyrobił się i dzięki temu rzęzi. W ASO zestaw naprawczy to 40 zł. Jak dostanę i wymienię to opiszę czy zdało egzamin ale z tego co przyjrzałem się całemu zespołowi napędu regulacji to tylko to wyrobione łożysko miało prawo hałasować. Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: [A6 C5] 2.8 V6 Quattro APR brzęczy, rzęzi - dziwny problem
U mnie było to samo. Po zdjęciu kolektora okazało się że ten czop był poluzowany. Wszystko tylko pomylem i poskręcałem. Cisza