Witam... Mam taki dziwny przypadek i prośbę o poradę.Audi A6 C7 3.0TDI 313ps 2012 rok. Przestały działać napinacze pasów,zawsze po przekroczeniu ok 20km/h pasy się napinały,teraz nic. Brak komunikacji ze sterownikami napinaczy. W MMI też opcja nieaktywna. Doszedłem do tego że na bezpiecznikach od napinaczy w bagażniku w ogóle niema napięcia. Dałem na próbę zasilanie na te bezpieczniki i komunikacja jest i w MMI opcja automatycznych napinaczy jest aktywna ale pasy się dalej nie napinają. Po wykasowaniu błędów w sterowniku napinacza po przejechaniu jakiegoś odcinka powraca błąd 12583695 - Function Restricted due to Missing Message(s). Miał ktoś może podobny przypadek albo posiada jakiś schemat skąd są zasilane napinacze??? W innych sterownikach zero błędów.
[ Dodano: 2020-03-07, 17:56 ]
Okazało się że przekaźnik w bagażniku był uszkodzony. Wymiana przekaźnika załatwiła sprawę...
Napinacze pasów
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 313KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Re: Napinacze pasów
Witam,
mam podobny problem który to przekaźnik od tych napinaczy?
Pozdrawiam.
mam podobny problem który to przekaźnik od tych napinaczy?
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam ponownie,
Audi A6 C7 polift 2014/2018- poszukałem po necie i znalazłem - może komuś się przyda.
Przekaźnik od napinaczy to pozycja nr 4 w gnieździe bezpieczników w bagażniku.
1. Pozycja nr 4 w bezpiecznikach w bagażniku - przekaźnik napinaczy.
2 Bezpieczniki B1 i B2 ( opisy w gniazdach bagażnika mogą być C- u mnie tak jest) 25A - napinacze pasów
U mnie niestety wszystko to jest martwe a sterownik napinacza 8F nadal martwy, napięcie jest, przekaźnik pracuje, a zero odzewu od sterownika, wiec pytanie:
1. czy sterownik jest przy napinaczu, a jeżeli nie, to gdzie -sterownik 8F ?
Może ktoś pomoże jakąś serwisówką jak się do niego dostać ( 8F) aby nie uszkodzić plastików?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- acinr_PL
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
moduł napinacza pasa jest pod osłoną słupka B na dole
- kanar2306
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marek
- Skrzynia: Tiptronic
U mnie też niby przekaźnik działał ale styki w nim były tak zaśniedziałe że nie podawał dalej napięcia. Wyczyszczenie styków w przekaźniku załatwiło sprawę
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam, no ja podmieniłem nawet przekaźnik, napięcia wszystko jest, ale napinacz nie żyje. Jak teraz się do niego bezpieczniej dostać, żeby coś nie urwać, może ktoś to robił?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
no i udało się rozwiązać problem??
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: A6 C7 - Napinacze pasów
Witam,
przepraszam, dawno mnie nie bylo, ale sie udalo rozwiązać problem, kuriozalny problem , rozebrałem bok od napinacza i wyglądało jakby fabrycznie wtyczka od napinacza nie była wpięta w napinacz. Wpiąłem i do dziś działa bez zarzutu i nie ma żadnych błędów.
Pozdrawiam
przepraszam, dawno mnie nie bylo, ale sie udalo rozwiązać problem, kuriozalny problem , rozebrałem bok od napinacza i wyglądało jakby fabrycznie wtyczka od napinacza nie była wpięta w napinacz. Wpiąłem i do dziś działa bez zarzutu i nie ma żadnych błędów.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0 170KM
- Napęd: RWD
- Skrzynia: Manual
Który to był przekaźnik ? Dasz fotkę?kanar2306 pisze: ↑07 mar 2020, 17:56Witam... Mam taki dziwny przypadek i prośbę o poradę.Audi A6 C7 3.0TDI 313ps 2012 rok. Przestały działać napinacze pasów,zawsze po przekroczeniu ok 20km/h pasy się napinały,teraz nic. Brak komunikacji ze sterownikami napinaczy. W MMI też opcja nieaktywna. Doszedłem do tego że na bezpiecznikach od napinaczy w bagażniku w ogóle niema napięcia. Dałem na próbę zasilanie na te bezpieczniki i komunikacja jest i w MMI opcja automatycznych napinaczy jest aktywna ale pasy się dalej nie napinają. Po wykasowaniu błędów w sterowniku napinacza po przejechaniu jakiegoś odcinka powraca błąd 12583695 - Function Restricted due to Missing Message(s). Miał ktoś może podobny przypadek albo posiada jakiś schemat skąd są zasilane napinacze??? W innych sterownikach zero błędów.
[ Dodano: 2020-03-07, 17:56 ]
Okazało się że przekaźnik w bagażniku był uszkodzony. Wymiana przekaźnika załatwiła sprawę...