bartus pisze: ↑18 maja 2021, 09:55
Hej,
Przejechałem się kilka razy świeżo nabytym audi z fabryczną nawigacją żeby uznać że bez Google Maps nie dam rady

Postanowiłem zatem aktywować ASI w swoim samochodzie.
Weeknedowy rekonesans pokazał kilka opcji w przedziale cenowym od 500 do 1200 PLN, uznałem jednak że poszukam dalej i spróbuję aktywować sam:)
Problem był tylko taki że nie posiadam ani interfejsu diagnostycznego, ani interfejsu LAN-USB.

Wyszukiwarka pomogła i odkryłem kopalnię wiedzy do samodzielnego zastosowania na niemieckojęzycznym forum:
www.digital-eliteboard.com
Jest kilka metod dojścia do celu: metoda legalna (kody) i pół legalna (patch oprogramowania). Metodę legalną zostawiłem na kiedy indziej

Okazało się że można patch'ować bez konieczności posiadania interfejsów :D - metoda nazywa się M.I.B (more incredible bash) i wystarczy karta SD ! Komplet informacji znajdziecie na niemieckim forum:
https://www.digital-eliteboard.com/thre ... er.494886/
Procedura jest następującą: aktualizacja oprogramowania (w moim przypadku z 2519 do 3634 i następnie 3663)
Potem trzeba zainstalować narzędzie M.I.B (instalacja wygląda jak kolejna aktualizacja) i w zielonym menu (GEM) aktywacja Carplay i Android Auto.
Oczywiście wszystko zadziało bez problemu
Porada 1 - Procedura jest łatwa, ale istnieje ryzyko uszkodzenia MMI. Proponuje dokładnie poczytać i zastanowić czy czujecie sie na siłach. ( czasem lepiej zapłacić zawodowcom )
Porada 2 - aktualizując oprogramowanie upewnijcie się że akumulator jest w dobrym stanie.
Porada 3 - oprogramowanie i narzędzia są dostępne za darmo, (NOT FOR COMMERCIAL USE - IF YOU BOUGHT THIS YOU GOT RIPPED OFF.txt)
Porada 4 - do działania carplay potrzebne jest włączenie asystentki głosowej Siri (wymaganie Apple, dotyczy każdej metody aktywacji )
Fajnie opisales , chyba pobawie sie w moim modelu co prawda rok starszy od twojego, ale powinno byc do zrobienia.
PS. nie zajmuje się płatną aktywacją, moje doświadczenie to jedna udana procedura