Po rozwiązaniu pierwszego niepokojącego dźwięku (zaworek EVAP słychać też na tym filmiku. Na szczęście co raz rzadziej, bo ciepło?

Pozdrawiam
https://youtu.be/s2sH5iuB_7Q
Witam,Shonari pisze: ↑15 mar 2021, 20:21Cześć,
Po rozwiązaniu pierwszego niepokojącego dźwięku (zaworek EVAP słychać też na tym filmiku. Na szczęście co raz rzadziej, bo ciepło?) i po wymianie pompy wody powodującej "chrobotanie" został mi już ów trzeci nieznany dźwięk. Wiem tyle, że jak nacisnę sprzęgło to dźwięk cichnie, więc być może to łożysko oporowe? Prosiłbym o odsłuchanie i wskazanie winowajcy. Jeżeli to będzie łożysko oporowe to dużo zachodu jest z wymianą tej części?
Pozdrawiam
https://youtu.be/s2sH5iuB_7Q
Witam,Shonari pisze: ↑05 maja 2021, 18:24Tak zgadza się - jest dwumas tutaj. Ale w takim razie nie miałbym innych problemów objawiających się przy dwumasie, jak szarpanie czy coś? Dodam tylko, że dzisiaj nie było przykładowo tego słychać co mnie troszkę dziwi. Na chwilę obecną i tak zostawiłbym to w spokoju, jeżeli to dwumas, bo przy okazji zapewne wypada zrobić też sprzęgło
Witam,Shonari pisze: ↑08 maja 2021, 12:16Dzięki śliczne kolego! :D Niedługo być może i tak wymienię sprzęgło to wleci dwumas jeszcze. Tylko z tego co wiem to rozrząd u mnie znajduję się z tyłu silnika a nie z przodu, więc to nie będzie takie łatwe. Mam nadzieję tylko, że ze skrzynią wszystko gra. Ogólnie biegi i wszystko wchodzą miodzio tylko lata mi lekko lewarek podczas jazdy, jakby miał luz. Być może wyrobione coś, bądź poduszka? Co do rozrządu to jestem ze Śląska i zastanawiam się nad sserwis w Czernicy, bądź Auto-Danecki. Może ktoś z forum jest w stanie polecić?
Dodano po 17 minutach 6 sekundach:
Ile powinna mnie mniej więcej wynieść wymiana rozrządu w tym 2.4 bdw w dzisiejszych czasach? Czytalem też, że niektórzy w Jaworznie na przykład regenerują sprzęgło i dwumas dostając gwarancję i o wiele taniej też wychodzi to wszystko
Wymiana dwumasy pomogła?Shonari pisze: ↑08 maja 2021, 12:16Dzięki śliczne kolego! :D Niedługo być może i tak wymienię sprzęgło to wleci dwumas jeszcze. Tylko z tego co wiem to rozrząd u mnie znajduję się z tyłu silnika a nie z przodu, więc to nie będzie takie łatwe. Mam nadzieję tylko, że ze skrzynią wszystko gra. Ogólnie biegi i wszystko wchodzą miodzio tylko lata mi lekko lewarek podczas jazdy, jakby miał luz. Być może wyrobione coś, bądź poduszka? Co do rozrządu to jestem ze Śląska i zastanawiam się nad sserwis w Czernicy, bądź Auto-Danecki. Może ktoś z forum jest w stanie polecić?
Dodano po 17 minutach 6 sekundach:
Ile powinna mnie mniej więcej wynieść wymiana rozrządu w tym 2.4 bdw w dzisiejszych czasach? Czytalem też, że niektórzy w Jaworznie na przykład regenerują sprzęgło i dwumas dostając gwarancję i o wiele taniej też wychodzi to wszystko
Mam już nowy DMF. Ponadto będę miał w zapasie prowadzenie łożyska oporowego do ewentualnej wymiany. Za tydzień mam montaż, dam znać czy to pomogło.Shonari pisze: ↑07 mar 2023, 01:45@gradzkee Nie wymieniałem. Problem, który tutaj opisałem jest dość powszechny wśród użytkowników samochodu, o czym można przekonać zerkając na jedną z większych grup dotyczących A6 C6, lecz nikt nie wie co jest przyczyną tych dźwięków. Wiadomo, że zazwyczaj pojawiają się, gdy jest ciepło i samochód jest rozgrzany. Nie pojawia się nigdy na zimnym silniku i kiedy na dworze jest poniżej 5c (zimno). Kiedy naciskamy sprzęgło dźwięk ustaje.