Witam,
Jestem nowym nabywcą Audi A6 C5. Silnik 2.4 pb+LPG (dwuletnie)
Czytałem parę artykułów na forum ale nie wiem czy to się podpina pod to.
Mam auto 2 tygodnie, zauważyłem że na zimnym silniku pali od razu a na ciepłym trzeba kręcić dłużej (5-6 sek) albo za drugim razem zaskakuje.
W piątek miałem bardzo dziwną sytuację na zimnym silniku także nie odpalił (za pierwszym razem chyba za szybko odpuściłem a od drugiego "kręcenia" słychać było rozrusznik, nawet jakby silnik już wchodził na obroty i gasł).
Podpiąłem auto do prostownika z funkcją rozruchu także nic. Akumulator wskazywał niski poziom mimo iż zwykle nie ma z nim problemu.
Nagle włączyła się na FIS czerwona ikona błędu układu hamulcowego. Koniec końców auta nie udało się odpalić. Wieczorem spróbowałem jeszcze raz, auto zapaliło od razu z tym że błąd układu hamulcowego przy zapalaniu się zaświecił i zgasł. Dziś tak samo.
Obstawiałem świece ale na forum w dwóch podobnych tematach wskazują na czujnik temperatury. Rozrusznik i alternator chyba pracują prawidłowo bo rozrusznik kręci, a na woltomierzu po odpaleniu utrzymuje się 14 -14,2V.
Macie jakieś pomysły?
[A6 C5 2.4] Problem z odpalaniem
- ZyWiecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: [A6 C5 2.4] Problem z odpalaniem
Sprawdź na vagu wartości czujnika temperatury czy są zbliżone w instruments i engine
- Xray T2
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
Zakręć gaz całkowicie, jeździj na PB i będziesz wiedział jak odpala na samej benzynie.
Być może wtryski gazu puszczają i dlatego taki problem z odpaleniem.
Jakieś błędy na kompie masz?
Być może wtryski gazu puszczają i dlatego taki problem z odpaleniem.
Jakieś błędy na kompie masz?
Dołożone:
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
Tempomat, kamerka cofania + kamera przód, elektryczne składanie lusterek, spryskiwacze lamp.
Zmienione z rns-d na rns-e + bluetooth z a4 b6/b7.
Przeróbka tylnych lamp na full led.
Przeróbka przednich lamp na black hella + bixenon + druga soczewka na światła drogowe.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: DOMINIK
- Rocznik: 2001
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna+LPG
Po wymianie świec i kabli na kompie pojawił się błąd P1392. Teraz w planach wymiana tego wadliwego czujnika