Kupiłem skradzione auto?!
Kupiłem skradzione auto?!
Witam forumowiczów.Zwracam się o pomoc,być może jest tu ktoś kto mógłby mi podpowiedzieć co najlepiej w mojej sytuacji zrobić
Opiszę po krótce jak wygląda sprawa.
Ok.2miesiące temu kupiłem wymarzoną A6.Zakupu dokonałem u autoryzowanego dealera jako auto używane z programu das welt auto.Dziś do drzwi zapukała Policja z wiadomością,że zabierają auto bo widnieje one od 2019r.w Niemczech jako "utracone".Dodam,że auto było już zarejestrowane w Pl przez poprzedniego właściciela(od 2018r.) jak i następnie przezemnie.
Przed kupnem wykupiłem raport DNA i wszystko ok.Auto posiada komplet dokumentów i kluczyków jak również było sprawdzane przed zakupem przez dealera.
O co tu chodzi??
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Opiszę po krótce jak wygląda sprawa.
Ok.2miesiące temu kupiłem wymarzoną A6.Zakupu dokonałem u autoryzowanego dealera jako auto używane z programu das welt auto.Dziś do drzwi zapukała Policja z wiadomością,że zabierają auto bo widnieje one od 2019r.w Niemczech jako "utracone".Dodam,że auto było już zarejestrowane w Pl przez poprzedniego właściciela(od 2018r.) jak i następnie przezemnie.
Przed kupnem wykupiłem raport DNA i wszystko ok.Auto posiada komplet dokumentów i kluczyków jak również było sprawdzane przed zakupem przez dealera.
O co tu chodzi??
Pozdrawiam i liczę na pomoc
-
predki
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: predki
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI 233KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Kupiłem skradzione auto?!
nie wiem jak to jest ale kupiłeś auto u dealera to tam trzeba uderzać . oni sprawdzili auto przed sprzedaży i powinni zauważyć ze cos nie tak jest z autem
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Mateusz
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Poprosiłbym od dealera wyjaśnień na piśmie.
No właśnie nie wiem jak z dealerem rozmawiać czy na spokojnie czy odrazu z prawnikiem.Dodam,że jest to autoryzowany dealer vw i auto było u nich zostawione przez poprzedniego właściciela w rozliczeniu
- KKgg
- Moderator

- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
Nawet przez ćwierć sekundy nie robiłbym w tej sprawie czegokolwiek bez prawnika.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
Chodzi o to,że nie wiem czy lepiej spróbować się z nimi dogadać samemu na spokojnie żeby oddali kase czy odrazu uderzać z prawnikiem co może poskutkować procesem trwającym kilka lat a ja zostałem bez auta.
- KKgg
- Moderator

Kolego ale z kim Ty się chcesz dogadywać i co chcesz osiągnąć w tym momencie?
Tak jak ja rozumiem Twoją dotychczasową opowieść to policja już prowadzi czynności a fura stoi na parkingu depozytowym. Chwilowo nie pojeździsz autem. Przykre ale pogódź się z tym. IMHO - Dzwoń po papugę.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
Jest tak jak napisałeś.Chciałbym się dogadać z dealerem żeby oddał pieniądze a on się ewentualnie sądził o zwrot od poprzedniego właściciela.Przyspieszyło by to znacznie sprawę dla mnie.Bo jakby nie patrzeć to sprzedający ponosi odpowiedzialność za wady prawne samochodu.Chyba,że się mylę?
Dodano po 34 sekundach:
Jest tak jak napisałeś.Chciałbym się dogadać z dealerem żeby oddał pieniądze a on się ewentualnie sądził o zwrot od poprzedniego właściciela.Przyspieszyło by to znacznie sprawę dla mnie.Bo jakby nie patrzeć to sprzedający ponosi odpowiedzialność za wady prawne samochodu.Chyba,że się mylę?
Dodano po 34 sekundach:
- KKgg
- Moderator

Chyba musisz zaakceptować fakt, że na ten moment możesz być postrzegany w charakterze pasera. Ty wiesz a ja wierzę, że nim nie jesteś. Masz na to kwity więc nie ma co się denerwować. Bierz papugę a o dogadywaniu się z dealerem itp na ten moment po prostu zapomnij. Trzymam kciuki żeby to wszystko się jak najszybciej dla Ciebie wyjaśniło bo to mało przyjemne. Aha - żeby była jasność. Moje wynurzenia nie mają absolutnie nic wspólnego z wiedzą prawniczą więc mogę się mylić. Pozdrawiam ciepło, trzymaj się.
PS: myślę, że już szukałeś takich rzeczy ale masz tu przykładowy artykuł. https://wroblewski-adwokat.pl/zakup-kra ... -co-dalej/
PS: myślę, że już szukałeś takich rzeczy ale masz tu przykładowy artykuł. https://wroblewski-adwokat.pl/zakup-kra ... -co-dalej/
- leszekmw
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: leszek
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170 KM
- Skrzynia: Manual
no i co tam dalej z autem i całą sytuacją ?
-
kris858
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 163KM
Też jestem bardzo ciekaw jak to się potoczyło dalej , bo w szybkie rozwiązanie niestety nie wierzę .
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Dobry adwokat i można dość szybko rozwiązać taką sprawę. Uwierz mi, ale pieniądze mogą duuużo
.
Dodano po 58 sekundach:
W dzisiejszych czasach ważne są trzy rzeczy: pieniądze, kasa i hajs
.
Dodano po 58 sekundach:
W dzisiejszych czasach ważne są trzy rzeczy: pieniądze, kasa i hajs
-
wujawiesiek
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Wiesiek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Paliwo: Benzyna
Pieniądze w tym kraju załatwiają wszystko ...
-
mat1324
- Forum Audi A6 / A7

- Kontakt:
Dosłownie wszystko.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 BiTDI 313KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
kolega prostacz założył też ten temat na a4klub - pieniądze odzyskane od dealera