Alkomat
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Karol
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 DFBA 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Tylko elektrochemiczne i inne droższe typy stacjonarne są miarodajne.
Średnio co 100 do 300 odczytów Trzeba odesłać do kalibracji.
Takie za stówkę i tańsze to raczej mierniki nastroju niż zawartości alkoholu.
Ostatnio sprawdzałem działanie alkomatów montowanych ludziom po wyrokach (głównie recedywa) za jazdę po pijaku. Porażka.
Po jednym piwie wydmuchałem 0.00 i mogłem odpalić auto a na policyjnym alkomacie pokazało 0.16 miligrama na litr czyli powyżej 0.3 promila.
Ostatnio sprawdzałem działanie alkomatów montowanych ludziom po wyrokach (głównie recedywa) za jazdę po pijaku. Porażka.
Po jednym piwie wydmuchałem 0.00 i mogłem odpalić auto a na policyjnym alkomacie pokazało 0.16 miligrama na litr czyli powyżej 0.3 promila.
zgadza się....dobre urządzenia kosztują około 2000pln.carlos777 pisze:Tylko elektrochemiczne i inne droższe typy stacjonarne są miarodajne.
Firma Drager jest znana z dobrego sprzetu, ale cena kosmos. Chyba niewarta badań poimprezowych, taxi wyjdzie lepiej

- pat_m
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Alkomat
Nawet dobry i drogi alkomat będzie miał nieprawidłowy odczyt, jesli go nie będziemy kalibrować co jakieś 3 miesiące. Poza tym wiele osób używa alkomatów do zabawy i sprawdza wynik po kilka razy zaraz po spożyciu alko. W taki sposób możemy tylko spalić sensor i uszkodzić urządzenie tak, że już nie będzie się go dało naprawić. A więc nie kupuj poniżej 300zł i sprawdź czy cena zawiera darmową kalibrację na okres powiedzmy 1-2 lata.
Re: Alkomat
tak często to chyba nie trzeba robić kalibracji. Z tego co czytałem to wystarczy raz do roku.