Witam.
Mam taki problem, mianowicie podczas szybszej jazdy i pokonywaniu zakrętów w lewo, czy też jeździe po łuku w lewą stronę, zwłaszcza przy dodaniu gazu, czuć mocne bicie, mam wrażenie że w lewym tylnym kole.. na pewno z lewej strony. Wymieniłem podporę walu, bo myślałem ze to może przyczyna, guma była w opłakanym stanie ale nic to nie dało... oddałem samochód do mechanika, posprawdzał luzy itp... i twierdzi że wszystko jest w porządku, nic nie widać.. ale co z tego ze nie widać, jak czuć mocne bicie...
Może podpowiecie Panowie, może mieliście podobny problem? Dodam ze łożysko nie huczy... nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny...
Dodam że gdy w aucie jest 5 osób, i jadę około 120km/h to podczas przysiadania samochodu (na wybojach) przy jeździe na wprost czuć to samo bicie... jeśli jade sam, to przy jeździe na wprost to nie występuje, tylko przy pokonywaniu łuków i zakrętów w lewo...
Bicie przy pokonywaniu zakrętów w lewo.
Bicie przy pokonywaniu zakrętów w lewo.
Był - VW Passat B5 1.8T,
Było - Audi A4 B6 1.8T,
Jest - Audi A6 C5 2.7 BiTurbo quattro,
Jest - Hyundai Galloper 2.5 TD.
Było - Audi A4 B6 1.8T,
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TFSI 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Bicie przy pokonywaniu zakrętów w lewo.
Ja bym obstawiał przeguby wewnętrzne (pewnie jeden - ale warto chyba wymienić parą) - pewnie jeden jest już zużyty i daje znać przy większym obciążeniu czy na skręconych kołach jeden bardziej dostaje w du.. no i przy dużym załadowaniu...
Też właśnie obstawiam przegub... ale muszę poczekać na rozwiązanie problemu do nowego roku... po wymianie podpory wału czeka mnie jeszcze wyważenie wału bo przy 70 km/h mam masaż pleców.... ehhhh
Był - VW Passat B5 1.8T,
Było - Audi A4 B6 1.8T,
Było - Audi A4 B6 1.8T,
- sabuk2006
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kazimierz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: Allroad C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Witam,
Jeśli będziesz zmieniał przegub - przeguby, proponuję od razu zmienić wszystkie manszety. Przegub wewnętrzny jest zabezpieczony pierścieniem segera, co łatwo się go demontuje z pół osi, a z tej strony założysz manszety zewnętrzne.
p/s
Dobrze było by. abyś wypełnił swój awatar, łatwiej jest wtedy pomóc.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marian
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Cześć
Odkopię temat bo mam podobny problem. Od jakiegoś czasu przy mocnym skręcie w lewo słychać po przeciwnej stronie auta wycie. Występuje to z przodu auta i tylko przy mocnym skręcie kół. Wycie słychać z okolić nadkola. Dodam, że nie dawno wymieniałem przegub i łożysko.
Odkopię temat bo mam podobny problem. Od jakiegoś czasu przy mocnym skręcie w lewo słychać po przeciwnej stronie auta wycie. Występuje to z przodu auta i tylko przy mocnym skręcie kół. Wycie słychać z okolić nadkola. Dodam, że nie dawno wymieniałem przegub i łożysko.