[A6 C6] Fault in parking brake auto release!
[A6 C6] Fault in parking brake auto release!
Witam,
Wyświetla mi sie błąd po "zaciągnięciu" hamulca ręcznego.
Jestem świeży jeżeli chodzi o VW/AUDI, czy automatycznie powinien się zwolnić po wduszeniu sprzegła? Jak działa ten auto release i dlaczego mogę mieć ten błąd?
Wyświetla mi sie błąd po "zaciągnięciu" hamulca ręcznego.
Jestem świeży jeżeli chodzi o VW/AUDI, czy automatycznie powinien się zwolnić po wduszeniu sprzegła? Jak działa ten auto release i dlaczego mogę mieć ten błąd?
Nie zwalnia się niestety po wduszeniu sprzęgła i zapiętych pasach.
Dodatkowo na module mam taki błąd i nie działa tempomat. Dodam, że sam czujnik sprzęgła jest ok (chyba, że to nie ten), bo przy odpalaniu auta bez sprzęgła prosi o wduszenie i wtedy da się odpalić.
Dodatkowo na module mam taki błąd i nie działa tempomat. Dodam, że sam czujnik sprzęgła jest ok (chyba, że to nie ten), bo przy odpalaniu auta bez sprzęgła prosi o wduszenie i wtedy da się odpalić.
Kod: Zaznacz cały
Friday,13,June,2014,21:10:48:65217
VCDS Version: Release 12.12.0 (x64)
Address 53: Parking Brake Labels: 4F0-910-801.clb
Control Module Part Number: 4F0 910 801 A HW: 4F0 907 801
Component and/or Version: EPB CA3C0040 H03 0040
Software Coding: 0000111
Work Shop Code: WSC 02324 785 00200
VCID: 1E39C638C94914EE86F-804B
1 Fault Found:
00650 - Clutch Pedal Switch (F36)
014 - Defective
Freeze Frame:
Fault Status: 01101110
Fault Priority: 6
Fault Frequency: 254
Reset counter: 214
Time Indication: 0
Date: 2064.00.00
Time: 00:00:00
Freeze Frame:
Voltage: 9.11 V
Count: 73
Kupiłem nowy czujnik w ciemno. Stary nie wyglądał na zepsuty poza delikatnie uszkodzonymi zaczepami.
Powinien mieć tylko 2 styki? Nowy kupiłem i podobnie jak stary, również 2 styki. Wtyczka niby też złącze 2 pinowe więc niby się zgadza, ale błąd nie znika. Dokąd biegną te 2 żyły? Do sterownika hamulca postojowego? Sterownik jest w okolicach bezpieczników od strony kierowcy?
Dodano:
Jeżeli mówimy o czujniku sprzęgła, który nie funkcjonuje odpowiednio to raczej mówimy o module (sensorze) sprzęgła, tak (foto poniżej)? Bo tamten czujnik, który wymieniłem bez rezultatu to switch pod pedałem, który odpowiada tylko za sygnał, że sprzęgło jest wduszone np. do odpalenia samochodu i diagnostyki sensora?
W tym module poniżej widzę więcej kabli, nie wiem też gdzie powinien być zamontowany, bo u mnie jest luzem (w linku poniżej widać, że nad pedałem sprzęgła. Ma lokalizacja wpływ, czy może leżeć luzem?). On też ma wpływ na tempomat? Pewnie tak. Cytowany w 1 poście błąd zawiera błąd w module hamulca postojowego więc nie za bardzo to pojmuję.
http://www.audi-portal.com/en/diagnosti ... 17501.html
![Obrazek]()
Powinien mieć tylko 2 styki? Nowy kupiłem i podobnie jak stary, również 2 styki. Wtyczka niby też złącze 2 pinowe więc niby się zgadza, ale błąd nie znika. Dokąd biegną te 2 żyły? Do sterownika hamulca postojowego? Sterownik jest w okolicach bezpieczników od strony kierowcy?
Dodano:
Jeżeli mówimy o czujniku sprzęgła, który nie funkcjonuje odpowiednio to raczej mówimy o module (sensorze) sprzęgła, tak (foto poniżej)? Bo tamten czujnik, który wymieniłem bez rezultatu to switch pod pedałem, który odpowiada tylko za sygnał, że sprzęgło jest wduszone np. do odpalenia samochodu i diagnostyki sensora?
W tym module poniżej widzę więcej kabli, nie wiem też gdzie powinien być zamontowany, bo u mnie jest luzem (w linku poniżej widać, że nad pedałem sprzęgła. Ma lokalizacja wpływ, czy może leżeć luzem?). On też ma wpływ na tempomat? Pewnie tak. Cytowany w 1 poście błąd zawiera błąd w module hamulca postojowego więc nie za bardzo to pojmuję.
http://www.audi-portal.com/en/diagnosti ... 17501.html
Przede wszystkim, zamontuj ten czujnik tam gdzie być powinien, nie może latać tak sobie luzem - to jest prawdopodobna przyczyna usterki.
Czujnik wypięty ze swojego miejsca pokazuje dla sterownika wciśnięty pedał sprzęgła.
Miejsce zamontowania masz w linku który wrzuciłeś, poza tym zobacz sobie tutaj:
![Obrazek]()
Wykasuj błędy i zobacz co będzie.
Jeśli dalej nie działa:
Sprawdź czy do czujnika którego foto zamieściłeś dochodzi masa i +12V.
Nie mam Elsy pod ręką aby powiedzieć dokładnie który dokładnie kabel za co odpowiada, ale:
- na brązowym powinna być masa
- na czerwonym około +12V (po włączeniu zapłonu)
- zielony i niebieski to wyjście z czujnika zapewne do sterownika silnika (sygnał cyfrowy, m.in. do sterowania tempomatem) i do sterownika elektromech. hamulca postojowego (tu sygnał analogowy).
Sterownik hamulca elektromech. znajduje się w w bagażniku po prawej stronie.
Nie ten czujnik wymieniłeś, wadliwy jest na pewno nie ten 2-pinowy - pisałeś, że przy rozruchu po wciśnięciu sprzęgła wykrywa to, więc on działa prawidłowo.
Pzdr.
Czujnik wypięty ze swojego miejsca pokazuje dla sterownika wciśnięty pedał sprzęgła.
Miejsce zamontowania masz w linku który wrzuciłeś, poza tym zobacz sobie tutaj:
Wykasuj błędy i zobacz co będzie.
Jeśli dalej nie działa:
Sprawdź czy do czujnika którego foto zamieściłeś dochodzi masa i +12V.
Nie mam Elsy pod ręką aby powiedzieć dokładnie który dokładnie kabel za co odpowiada, ale:
- na brązowym powinna być masa
- na czerwonym około +12V (po włączeniu zapłonu)
- zielony i niebieski to wyjście z czujnika zapewne do sterownika silnika (sygnał cyfrowy, m.in. do sterowania tempomatem) i do sterownika elektromech. hamulca postojowego (tu sygnał analogowy).
Sterownik hamulca elektromech. znajduje się w w bagażniku po prawej stronie.
Nie ten czujnik wymieniłeś, wadliwy jest na pewno nie ten 2-pinowy - pisałeś, że przy rozruchu po wciśnięciu sprzęgła wykrywa to, więc on działa prawidłowo.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2014, 14:07 przez Jack., łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Chciałbym odmrozić temat.
Pokazuje mi się błąd F36 - czujnik pedału sprzęgła. Przy próbach usunięcia pojawia się na nowo. Jest w 100% sprawny i poprawnie zamontowany. Co może być jeszcze przyczyną oprócz tego?
Na FIS'ie "Fault in parking brake. Auto release!" oraz niedziałający tempomat - tak jak w temacie.
Liczę na odpowiedź, pozdrawiam.
Pokazuje mi się błąd F36 - czujnik pedału sprzęgła. Przy próbach usunięcia pojawia się na nowo. Jest w 100% sprawny i poprawnie zamontowany. Co może być jeszcze przyczyną oprócz tego?
Na FIS'ie "Fault in parking brake. Auto release!" oraz niedziałający tempomat - tak jak w temacie.
Liczę na odpowiedź, pozdrawiam.
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel