[A6 1.9TDI 130km 2002r]Dymi z pod korka oleju
[A6 1.9TDI 130km 2002r]Dymi z pod korka oleju
Witam koledzy mamy taki problem iż chce kupić A6 1.9TDI 130km oglądałem takową 2002 rok przebieg 147 z pełnym servisem i wszytko jest Ok chodzi lux ciagnie lux, leczy gdy odkrece korek wlewu oleju to najperw wyleci chmurka dymu i chlapie olejem nie dymi caly czas tylko jak odkrece wyleci naraz jedna chmurka i tak za kazdym razem jak odkrece korek jest chmurka dymu, nastepnie dzieje sie kat samo jak wyjmę bagnet oleju to tez widac dymek.Możecie coś poradzić do autko jest naprwd w dobrym stanie i nie sadze żeby mogło być zajeżdzone.Dzięki za pomoc. :roll:
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2009, 20:05 przez gajes48, łącznie zmieniany 1 raz.
proszę...wystarczy poszukac...mam nadzieje, że pomoże...
a6-20-tdi-se-140-km-silnik-wyrzuca-olej ... hlight=dym
miłej lektury
a6-20-tdi-se-140-km-silnik-wyrzuca-olej ... hlight=dym
miłej lektury
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Koledzy dziękuje bardzo za szybką odpowiedź, szczególnie Piotrowi, kolego a może powiedz mi czy ten dym to jest jednostajny jak sie odreci korek czy tylko ma byc jedna chmurka i tyle?? I dopowiem ze też było plucie drobinkami oleju z pod korka i głośne stukotyu było słychać a z bagnetu nie wydibywał sie olej zauważyłem tylko dymek był.Dziękuje bardzo za pomoc.
Witam.Ja mam A6 1.9 130kiziakow 175000km i silnik AVF i identyczne objawy jak opisuje tutaj kolega gajes48 i zrobilem juz na takowych objawach 17tys km bez zadnych anomalii a noge mam bardzo ciezka .
A auto jak wstawialem do aso w Belgii na przeglad bo mi troche dymilo na wolnych przy przyspieszaniu to powiedzieli mi ze moge spac spokojnie i jak dotad jest OK.
A auto jak wstawialem do aso w Belgii na przeglad bo mi troche dymilo na wolnych przy przyspieszaniu to powiedzieli mi ze moge spac spokojnie i jak dotad jest OK.
Mialo sie Pare aut i znowu Audi
Witam widze te silniki poprostu tak maja, ale może ktoś ma jeszcze takie objawy to dobrze by było jak by sie podzielił nimi na forum, człowiek był by spokojnieszy przy zakupie bo powiem szczerze że tylko to mnie zniechęciło, ale widzę że chyba sie odezwe do sporzedjącego.Wspomne iż sprawdzałem passata 1.9TDI 130km 2001r z takim samym silnikime to obiawy były niemal identyczne: na zimnym nie dymiło ani nie pluło olejem, ale na ciepłym dentycznie jak wspomianej audi dym i plucie oraz z bagnetu dym.Czekam na kolejne wskazówki co do tych silników.A może ktoś podpowie jak inaczej sprawdzić ten silnik czy jest wszytko Ok tak przy zakupie bez ASO na własne oko.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam
Dymek, rozpryski oleju i dmuchanie spod korka wlewu oleju to naprawde normalka w dieslu. Jeżeli chcesz sie upewnić czy wszystko ok z tym silnikiem to wyciągnij bagnet i sprawdź czy nie dmucha ze skrzyni korbowej. Jeżeli nie to mozesz byc spokojny. Dla pewności możesz jeszcze sprawdzić czy nie ma oleju w zbiorniczku wyrównanwczym cieczy cłodzącej żeby wykluczyc wydmuchana uszczelkę pod głowicą. Sprawdź też gruby wąż łączący turbo z intrcoolerem czy w miejscu połączeń nie wycieka olej. Przy zakatowanej turbinie będzie ostro lało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sleepknot