Problem z telefonem.
Problem z telefonem.
Od samego początku kiedy mam auto mam komunikat w vcds "telefon nie może być osiągnięty", dodatkowo "urządzenie nadawczo-odbiorcze telefony (r36). Nie mogę dojść o co chodzi. Mam zwykle czerwone mmi, nagłośnienie bose, sterowanie radiem z kierownicy, i miejsce na telefon w podłokietniku. Ale samego telefonu nie ma.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
podejrzewam ,że moduł telefonu jest wkodowany do listy urządzeń w Gateway-u, a faktycznie modułu w aucie brak.
bo gdyby był zamontowany i komunikacji z nim nie było, nie uruchomiło by się MMI, bo moduł telefonu idzie po magistrali MOST.
sam możesz sprawdzić, czy fizycznie jest w Twoim wozie, fabrycznie montowany jest w puszce pod dywanem po lewej stronie, pod nogami kierowcy
bo gdyby był zamontowany i komunikacji z nim nie było, nie uruchomiło by się MMI, bo moduł telefonu idzie po magistrali MOST.
sam możesz sprawdzić, czy fizycznie jest w Twoim wozie, fabrycznie montowany jest w puszce pod dywanem po lewej stronie, pod nogami kierowcy
R1200GS ADV LC
Jutro zajrzę czy rzeczywiście jest. Dziwne tylko że mam przycisk "tel" na mmi, mam też przycisk na kierownicy z tego co wyczytałem właśnie do wyszukiwania telefonu. Choć to auto używane i nie wiadomo co ktoś wcześniej nagrzebal.
[ Dodano: 2020-02-09, 18:15 ]
Po wciśnięciu przycisku tel wyskakuje komunikat " telephone unavailable". Nad przyciskiem "tel" jest przycisk "name" i do czego on służy jeszcze nie doszedłem.
[ Dodano: 2020-02-09, 18:15 ]
Po wciśnięciu przycisku tel wyskakuje komunikat " telephone unavailable". Nad przyciskiem "tel" jest przycisk "name" i do czego on służy jeszcze nie doszedłem.
Pytanie tylko jak go połączyć jak nic nie da się zrobić
może rzeczywiście tego modułu nie ma. Sprawdzę dopiero jutro. A czy jakaś ikonka bluetooth powinna świecić? Czy dopiero po połączeniu tel z autem pokazuje się ikonka na ekranie?
[ Dodano: 2020-02-09, 19:10 ]
Może samo kodowanie jest źle zapisane i nie widzi tego modułu bluetooth?

[ Dodano: 2020-02-09, 19:10 ]
Może samo kodowanie jest źle zapisane i nie widzi tego modułu bluetooth?
Niestety przeleciałem całe menu i nie znalazłem blutka. Czyli go nie ma. Pytanie czy wystarczy dołożyć sam moduł blutka i kodowanie czy trzeba przerabiać wiązke itp.
[ Dodano: 2020-02-09, 21:02 ]
Według vinu mam takie wyposażenie.
[ Dodano: 2020-02-09, 21:07 ]
Speaker (active)
Cd Player and cd changer
Cd Rom germany
Mobile Phone preparation
Radio low II
[ Dodano: 2020-03-16, 12:48 ]
Trochę późno ale się za to wziąłem
moduł pod podłoga jest. Jest też mikrofon w podsufitce. Po restarcie mmi wyskakuje komunikat "connecting please wait", po chwili pojawia się komunikat "telephone unavailable". Jest jakiś bezpiecznik od tego modułu? Lub może jakiś problem z wiązka. Od modułu gdzie dalej to idzie?
[ Dodano: 2020-02-09, 21:02 ]
Według vinu mam takie wyposażenie.
[ Dodano: 2020-02-09, 21:07 ]
Speaker (active)
Cd Player and cd changer
Cd Rom germany
Mobile Phone preparation
Radio low II
[ Dodano: 2020-03-16, 12:48 ]
Trochę późno ale się za to wziąłem

- Bart_d
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 TFSI 560KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Tak są takie moduły.... ale szczerze mówiąc w 2008 roczniku się nie spotkałem jeszcze. W rocznikach 2004/05 to tak....Matys00 pisze:niektóre moduły bluetooth są tylko do dedykowanych telefonów w podłokietniku
Najlepiej jednak sprawdzić fizycznie... tylko trochę pracy z tym jest, bo trzeba do modułu się dostać, a on fabrycznie jest pod wykładziną podłogową u kierowcy.