Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 1,9 tdi 2001] sygnalizacja otwartych drzwi kierowcy

Wnętrze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bibaryba
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[C5 1,9 tdi 2001] sygnalizacja otwartych drzwi kierowcy

Post autor: bibaryba » 16 maja 2008, 16:01

Witam serdecznie całą ekipę a6klub i gości. Jestem tu nowy, kilka dni temu kupiłem moje drugie audi ;] (A3 kilka lat temu miałem)
mam pytanko i problem za razem.
chodzi o sygnalizacje otwartych drzwi kierowcy - na wyświetlaczu nie zapala się samochód z otwartymi drzwiami i nie zapala się światło w aucie i nie zapala się lampeczka (czerwona) na tych właśnie drzwiach. Wszystkie pozostałe drzwi działają poprawnie. Czy wiecie co może być przyczyną ??? W każdym samochodzie starego typu był włącznik który trzeba było przeczyścić i działało a w audi nie widzę nic takiego. Podejrzewam że ten włącznik jest w zamku (ale mogę się mylić). Moje pytanie jest następujące - czy mogę coś przeczyścić, ewentualnie gdzie tego szukać czy też muszę podpiąć audiolę pod komputer (VAG?)

Awatar użytkownika
bibaryba
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bibaryba » 16 maja 2008, 16:42

autko stoi w domu - na strzeżonym - a ja jestem w pracy, więc nie mogę tego spradzić teraz, ale z tego co pamiętam kable są w gumowej osłonie i wydaje mi się niemożliwe sprawdzenie kabli organoleptycznie. pewnie pęknięty kabel na oko wygląda jak sprawny.

a czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się czujnik owarcia drzwi ??

PS
Lecę się przywitać w odpowiednie miejsce

Awatar użytkownika
daniel508
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daniel508 » 16 maja 2008, 19:25

mam to samo u siebie z drzwimi od kierowcy najprawdopodobniej padł albo sie zanieczyściły mikrostyki które odpowiadają za sygnalizacje, są one przy zamku ale trzeba rozebrac boczek drzwi, który rozbiera sie łatwom, dwie śrobki odkręcić, które są na górze i boczek można zdjąc ciągnąc delikatnie do góry.

P.S ten problem już był poruszany na forum, następnym razem trzeba najpierw poszukać
Pozdro

sanders
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sanders » 22 maja 2008, 18:10

i jak który to pin ?? i podac plus czy minus??
U mnie nie reaguja przednie drzwi (kierowca i pasazer) tylko tył działa wydaje mi sie ze to switche w zamku. Wymieniac specjalnie zakmki nie ma sensu- czy ktos rozbieral zamki - celem naprawy tych switchy(mikrostyki)

Awatar użytkownika
Zibi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zibi » 22 maja 2008, 19:49

Gdyby to były tylko jedne drzwi, to stawiałbym na mikrostyk w zamku ale jak tu chodzi o obie strony, to może być problem z instalacją. Tak czy tak zacząłbym od demontażu zamka i zobaczyć czy ze stycznikiem jest wszystko ok bo jak przeczytałem we wcześniejszych postach na ten temat, często bywa z nimi problem.
Pozdro i Dzięki!

sanders
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sanders » 23 maja 2008, 17:22

absajler, ok dzieki jutro z rana sprawdzę tylko wiecie co jest dziwne, jak otwieram drzwi kierowcy to lampki w drzwiach i w aucie sie nie swieca ale w momencie otwarcia drzwi zapala si licznik km (dziś to zauważyłem)

Awatar użytkownika
Zibi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zibi » 23 maja 2008, 20:49

Jeśli licznik reaguje na otwarcie drzwi to myślę, że impuls ze stycznika zamka wychodzi, problem jest więc gdzie indziej, na pewno nie w drzwiach. Niestety nie wiem gdzie ten impuls dociera i sam jestem ciekaw. Może do komputera? Spróbuj podpiąć do vaga, może pokaże jakieś błędy.
Pozdro i Dzięki!

Awatar użytkownika
bibaryba
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bibaryba » 18 kwie 2009, 22:04

problem jest zlokalizowany .. zamek drzwi. tam mieści się czujnik otwarcia drzwi - koszt naprawy 200 zł

Awatar użytkownika
mbudzio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mbudzio » 08 sie 2010, 11:52

bibaryba

Kodowałeś wyświetlanie samochodu przy otwartych drzwiach na fisie???

Chciałem to zrobić u siebie i nigdzie nic na ten temat nie ma...

kuba888
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuba888 » 08 gru 2010, 13:22

absajler,
witam jestem nowym klubowiczem widze ze jestes konkretny i dlatego pisze do ciebie mam 6 z 2003roku 1,9tdi 130km mam problem tego typu najpierw objawiało sie tym ze pilot sie cioł tzn zwieszał sie na 10min i pozniej było normalnie otwierał i zamykał teraz pilot nie reaguje a do tego jak otwieram go kluczykiem otwieraja sie tylko drzwi kierowcy. od srodka na drzwiach jest zamykanie i otwieranie tylko zamyka nie otwiera nie ma reakcji jak naciskam otwarcie zamyka normalnie wpinałem go pod vcds ale nie widzi bledow. probuje polaczyc sie z komfortem i nie moge czy dobze mysle ze to komfort sie posypał tylko dziwi mnie to ze wszystko inne działa szyby itp. jak mozesz mi pomoc w tej sprawie to bardzo prosze pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja