Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

MMI 2g high aktualizacja, problem

Elektryka
ODPOWIEDZ
passioht85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

MMI 2g high aktualizacja, problem

Post autor: passioht85 » 29 sty 2020, 23:17

Witam panowie. Temat podobny już był ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Ale od początku, nabyłem niedawno kabelek i program vdcs, w tym też programie aktywowałem zielone menu. Kiedyś po pracy z nudów wszedłem do zielonego menu i naprawdę przez przypadek wybrałem opcję bootloader. Każdy już chyba wie co się stało później, tak dokładnie tak :( brak możliwości wyłączenia mmi i na wyświetlaczu pasek postępu ładowania. Nie myśląc długo szybko nagrałem na 3 płytki aktualizację znalezioną w internecie. I tak aktualizacja się niby zrobiła, piszę niby bo pierwsza płyta zainstalowała się może w 3 minuty, druga płyta pominięta i trzecia płyta również zainstalowała się w 3 minuty, wydaje mi się że trochę za szybko to poszło. Dodam że drugą płytę próbowałem instalować już z czerwonego menu sw update ale niestety nie poszło, więc i tutaj poszło zielone menu i bootloader. Po tym zabiegu w info mmi pokazywało że jest najnowsza aktualizacja lecz niestety radio nie działa, cd nie działa, brak opcji wyboru wysokości zawieszenia! Podejrzany wydał mi się krótki czas aktualizacji systemu więc niewiele myśląc całą procedurę powtórzyłem raz jeszcze czyli pierwsza płyta i druga. Niestety dalej to samo, pamiętam że pogrzebałem jeszcze w opcjach zielonego menu, nie pamiętam teraz co tam dokładnie pozmieniałem.
Sytuacja jest dalej bez zmian a dodam że mam już oryginalne płyty z aktualizacją. W czerwonym menu jest tylko cały czas wyświetlany komunikat ,,reading meta information'' i nic się nie dzieje. Przez sw update nie idzie a zielonego menu już nie da się włączyć. Najgorsze jest to że w programie vdcs nie ma już możliwości aktywacji zielonego menu, tak jak wcześniej można było odczytać tam jakieś wartości i je zmienić tak teraz nic się tam nie pokazuje i nic nie można odczytać a tym bardziej zmienić żeby aktywować zielone menu.

Czy spotkał się już ktoś z takim przypadkiem? Wyciągać zmieniarkę i czyścić laser? Dlaczego nie mogę teraz aktywować zielonego menu w vcds? Pomoże ktoś?

Awatar użytkownika
jankes1878
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: jankes1878 » 30 sty 2020, 14:35

U mnie po bootloaderze wgrywanie płyty, przynajmniej 1-5150 też chyba nie trwało zbyt długo i wszystko wróciło do normy. Mówisz, że masz ori płyty, więc wykluczam problem sposobu nagrywania. Jeśli po ponownym boocie i zczytaniu ori płyty nie pomogło, to nie mam pomysłu. Może faktycznie wrzuć na początek płytę czyszczącą laser. Na pewno nie zaszkodzi. Jak coś nababrałeś w zielonym, to powodzenia.
Nie zapomnij tu wrócić i opisać, jeśli uda Ci się namierzyć i rozwiązać problem!
Było A6 C5 Avant 1,8T AEB LPG. Przez 7 lat trochę w nim pogrzebałem.

passioht85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: passioht85 » 30 sty 2020, 19:24

Zaraz wyciągam zmieniarkę i będę czyścił. W zielonym trochę namieszałem :( niestety nie pamiętam co dokładnie.

SlaVkoEG
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SlaVkoEG » 30 sty 2020, 21:46

Ciężko tutaj o pomoc więc życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu. Czy przeprowadzona niepoprawnie aktualizacja MMI ma wpływ na trzeszczenie w głośniku, resetowanie się czasami systemu, przerywanie radia itp.?

passioht85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: passioht85 » 30 sty 2020, 23:43

Radio nie działa, cd również, co kilka sekund słychać delikatny trzask w głośniku. Resetowanie systemu nie wystąpiło u mnie nigdy. Dziwne to wszystko trochę :[

[ Dodano: 2020-01-30, 23:43 ]
VCDS 07 Jed.obsługi/wskaź.,

Interfacebox H43 5150

kodowanie 0003202
kod serwisu 00000
numer importera 000
numer urządzenia 00000

podejrzewam, że tutaj jest problem i czyszczenie lasera raczej nie pomoże <stres>
Przed aktualizacją były tam jakieś numery, po aktualizacji za dużo jest chyba tych zer :shock:

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja