[INNY] Dziwne charczenie przy przyspieszeniu
[INNY] Dziwne charczenie przy przyspieszeniu
Witam. Może ktoś miał podobny problem , podczas przyspieszeniu na niższych obrotach słychać dziwne charczenie szeleszczenie nie wiem jak to określić, słychać to przez chwilę i przestaje jak wejdzie na wyzsze obroty .Silnik 3.0 272 ps . Przebieg 155tys. Będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie gdzie zacząć szukać?
Ostatnio zmieniony 21 sty 2020, 10:56 przez adrian87, łącznie zmieniany 1 raz.
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
zmiana dzwięku silnika przy obciążeniu
dołączam się do pytania, przy przyspieszaniu na samym początku słychać znaczną zmianę dzwięku silnika - jakiś taki szmer, huczenie czy tam obcieranie się czegoś.... dziwne to zwłaszcza że jestem dosłownie kilka dni po wymianie filtrów i oleju... na moje oko to może być luźny rozrząd i wałki nie pracują jak trzeba... co myślicie?
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
dziwne ale u mnie ten hałas na razie ustał... nic przy nim nie robiłem, chodziłem i nasłuchiwałem tylko dookoła silnika ale na postoju to se mozna posłuchać.... Puki co jest cicho tylko nie wiem czy jestem przewrażliwiony czy silnik jakoś stracił na dynamice czy skrzynia jakoś późno zmienia biegi. Dziwne. muszę ogarnąć ten napinacz rozrządu ale to kwestia długoterminowa.
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
hałas ciągle się utrzymuje niestety.... Czytałem kilka postów na tym forum i niekturzy skarżą się na hałas nawet po wymianie rozrządu. Ja wymieniłem samodzielnie olej (z odkręcaniem i czyszczeniem dolnej miski) i wszystkie filtry i ten hałas jest słyszalny dopiero po tej ostatniejk wymianie oleju. Ciekaw jestem czy ma na to wpływ odpalanie silnika tuż po wymianie oleju gdzie przez kilka sekund silnik nie ma smarowania?