Wymiana oleju w skrzyni manualnej
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Podaj numer VIN albo podeślij go na PW.
[ Dodano: 2020-01-11, 22:40 ]
Korków w Twojej skrzyni nie trzeba wymieniać przy zmianie oleju. Dokręca się je momentem 45 Nm.
spustowy: WHT005804 (ok. 15 zł w ASO)
wlewowy/kontrolny: N10037105 (ok. 16 zł w ASO)
Skrzynię napełnia się do przelania z korka wlewowego. Według elsy potrzeba 4 litrów oleju.
[ Dodano: 2020-01-11, 22:40 ]
Korków w Twojej skrzyni nie trzeba wymieniać przy zmianie oleju. Dokręca się je momentem 45 Nm.
spustowy: WHT005804 (ok. 15 zł w ASO)
wlewowy/kontrolny: N10037105 (ok. 16 zł w ASO)
Skrzynię napełnia się do przelania z korka wlewowego. Według elsy potrzeba 4 litrów oleju.
Zakupiłem już ori. Uważam, ze raczej przy przebiegu 160tys. zalanie nowym olejem nie zaszkodzi. dzięki za pomoc
[ Dodano: 2020-01-21, 20:34 ]
Olej wymieniony. Dokładnie przy 160069km. Na chwile obecna nie odczułem róznicy,może troche lepiej wchodzą biegi. Barwa spuszczonego oleju? Podobna do zalanego. Miejscami czarny.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
[ Dodano: 2020-01-21, 20:34 ]
Olej wymieniony. Dokładnie przy 160069km. Na chwile obecna nie odczułem róznicy,może troche lepiej wchodzą biegi. Barwa spuszczonego oleju? Podobna do zalanego. Miejscami czarny.
- pan42
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2022
- Moje auto: Q5
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 2.0TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: S-tronic
Re: Wymiana oleju w skrzyni manualnej
Wymieniłem olej na oryginalny, weszło 3.7 l. U mnie przy 211 kkm olej miał kolor kawy rozpuszczalnej, a nowy cienkiej herbaty. Ostatnie 100 ml które wykapało to jak farba metalic więc wymiana na pewno skrzyni pomogła.
Było przez 8 lat A6 C6 teraz A6 C7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Romek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Skrzynia: Manual
Dzień dobry
Proszę o pomoc przy doborze oleju do mojej skrzyni biegow. Chciałbym wiedzieć jaki kupić olej, ile potrzeba na wymianę, czy zmienić korki wlewu I wylewu. Uzywacie plukanek do skrzyn biegow? Moze jakieś preparaty np. Liqui moly zmniejszajace tarcie?
Będę wdzięczny za pomoc.
AUDI A6C7 2.0 TDI ULTRA 190 BHP FACELIFT 2016
VIN WAUZZZ4G8GN159674
Proszę o pomoc przy doborze oleju do mojej skrzyni biegow. Chciałbym wiedzieć jaki kupić olej, ile potrzeba na wymianę, czy zmienić korki wlewu I wylewu. Uzywacie plukanek do skrzyn biegow? Moze jakieś preparaty np. Liqui moly zmniejszajace tarcie?
Będę wdzięczny za pomoc.
AUDI A6C7 2.0 TDI ULTRA 190 BHP FACELIFT 2016
VIN WAUZZZ4G8GN159674
- ciesiu
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2013
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Olej kup tylko w serwisie vw/audi. Tam ci powiedzą jaki i ile. Nie baw się w żadne zamienniki bo będziesz żałował. Olej nie jest najtańszy ale dasz radę , w końcu w manualu zmienia się go rzadko. U mnie było 4 litry oleju i tyle samo nalałem. Stary olej miał kolor mocnej herbaty i żadnych opiłków itp. nie było. W mojej skrzyni są dwa takie same korki ( spustowy i wlewowy ) które wymieniłem aczkolwiek nie trzeba ich wymieniać.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dziękuję Ci za pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
Cześć Mateuszu. Piszę w watku, bo wyslalem juz dwie PW i mam wrazenie że coś tu nie dziala. Mam do Ciebie prośbę, jesli możesz napisz mi jakie oleje wchodza do mojej skrzyni i dyferencjalow. Chodzi mi o numery produktow, ilosci i instrukcje wymiany. Wszystko oczywiście kupie w Audi, ale chcę wiedzieć możliwe jak najwięcej na ten temat. Z gory ogromne dziękuję. Pozdrawiam Romek
WAUZZZ4G8GN159674
WAUZZZ4G8GN159674
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Wiadomości PW po wysłaniu znajdują się w folderze "Oczekujące na odbiór". Dopiero po odczytaniu przez odbiorcę przenoszone są do folderu "Wysłane". Teraz na pewno masz je już w owym folderze, bo przeczytałem wiadomości. Jest to forma potwierdzeń odczytu.
Przechodząc do konkretów, masz 6-biegowy manual, w którym jest tylko jeden olej, więc wymiana będzie stosunkowo łatwa - szczegóły później
. Potrzebujesz do wymiany 2,5 litra oleju, więc musisz kupić 3 litry oleju G052549A2 (w ASO ok. 230 zł za litr). Samo spuszczenie olej to banał, ponieważ odkręcamy korek spustowy i tyle. Problem jest taki, że poziom olej jest powyżej dolnej krawędzi korka wlewowego, więc wlewając do "pełna" będzie go za mało. Trzeba później zakręcić korek wlewowy i przez odpowietrznik dolać dodatkowe 0,6 litra oleju. Szczegóły w instrukcji poniżej. Oba korki są takie same i dokręca się je momentem 45 Nm. Nie trzeba ich wymieniać.
https://www.dropbox.com/s/gsmtrhg0jlngg ... %20QJY.pdf
Przechodząc do konkretów, masz 6-biegowy manual, w którym jest tylko jeden olej, więc wymiana będzie stosunkowo łatwa - szczegóły później

-
- Forum Audi A6 / A7
Mateuszu, bardzo Ci dziękuję. Krótko, tresciwie, konkretnie. Wszystko co potrzebowalem wiedzieć, już wiem. Jesteś niezawodny
Jeszcze raz, wielkie dziękuję. Pozdrawiam Romek

Jeszcze raz, wielkie dziękuję. Pozdrawiam Romek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Krótko, to raczej niekoniecznie
.

- Atlas1977
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
Witam kolegęmat1324 pisze: ↑20 lis 2022, 20:44Wiadomości PW po wysłaniu znajdują się w folderze "Oczekujące na odbiór". Dopiero po odczytaniu przez odbiorcę przenoszone są do folderu "Wysłane". Teraz na pewno masz je już w owym folderze, bo przeczytałem wiadomości. Jest to forma potwierdzeń odczytu.
Przechodząc do konkretów, masz 6-biegowy manual, w którym jest tylko jeden olej, więc wymiana będzie stosunkowo łatwa - szczegóły później. Potrzebujesz do wymiany 2,5 litra oleju, więc musisz kupić 3 litry oleju G052549A2 (w ASO ok. 230 zł za litr). Samo spuszczenie olej to banał, ponieważ odkręcamy korek spustowy i tyle. Problem jest taki, że poziom olej jest powyżej dolnej krawędzi korka wlewowego, więc wlewając do "pełna" będzie go za mało. Trzeba później zakręcić korek wlewowy i przez odpowietrznik dolać dodatkowe 0,6 litra oleju. Szczegóły w instrukcji poniżej. Oba korki są takie same i dokręca się je momentem 45 Nm. Nie trzeba ich wymieniać.
Piszesz, że do tej skrzyni potrzeba 2,5l oleju a koledzy w wątku pisze o 4 litrach. Ponad to większośc mówi o oleju: G 052532 A2 a Ty wymieniasz inny. Czy byłbyś tak miły i mógł mi pomóc rozwiać wątpliwości zanim kupię coś za mało lub żle ?:)