Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] Dziwny problem z półosią.

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
yogi818
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] Dziwny problem z półosią.

Post autor: yogi818 » 02 sty 2020, 23:58

Witam.
Zacznę od początku. Jakieś 2 lata temu wyczułem luzy w przegubie zewnętrznym przy lewym kole. W maju 2018 zabrałem się za to i doszedłem do wniosku, że wymienię całą półośkę (wewnętrzny przegub też nie był w rewelacyjnym stanie). Stanęło na tym, że kupię trochę lepszą i padło na SKF. Zamówiona, założona i spokój. Do czasu.
Po roku, w maju 2019 w drodze do pracy zatrzymałem się przed skrętem w lewo, aby przepuścić inne auta i ruszyłem na skręconych kołach (nie gwałtownie). Skręciłem wyprostowałem koła i auto stanęło. Dopchałem je na miejsce parkingowe. Po wrzuceniu jakiegokolwiek biegu auto stało. Lewa półoś się kręciła, teraz nie wiem czy razem z przegubem zewnętrznym czy nie. Samochód został odholowany (na początku holowania było słychać delikatne stuki, później cisza), w domu zamontowałem starą półoś na której jeżdżę do dziś.
Teraz jest już bardziej nietypowo. Wyciągnięta z auta półoś wygląda na sprawną, nie ma żadnych luzów działa płynnie, także wieloklin od strony piast wygląda na dobry nie wytarty. Z braku czasu dopiero teraz się tym zainteresowałem bliżej. Jedyną rzecz jaką zauważyłem to przetarta delikatnie osłona przeguby zewnętrznego. Przetarta jest jedna "zmarszczka" na długości około 3cm. Wygląda to jakby przegub bił i ocierał o coś.
Jaka może być przyczyna braku napędu i skąd to przetarcie na osłonie. Na starej półosi która jest teraz w aucie osłona jest cała.

Ma ktoś jakiś pomysł lub miał podobną "przygodę".

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 03 sty 2020, 22:30

A nie wyleciały kulki? I polos sie kreci a przegub stoi?
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

yogi818
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yogi818 » 04 sty 2020, 00:05

Właśnie nie. Jak mam ją na stole to wygląda na sprawną, wszystko sztywne i bez luzów. Szarpałem za przeguby w różne strony i wszystko wygląda na sprawne.

Awatar użytkownika
repek92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: repek92 » 04 sty 2020, 09:32

Tylko skrzynia. Ma troche wiecej mocy aby obrócić. Załóż ja jeszcze raz i przypatrz się co aie dzieje. Ja obstawiam ze poloska sie krecila przegub stal w miejscu ściągnij gumę i zobaczysz
Lektorzy, nagrania: multifonika.net

yogi818
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: yogi818 » 04 sty 2020, 15:18

Tak właśnie myślałem, żeby założyć ją jeszcze raz. Jak ustalę co było, to napiszę.

Dzięki za zainteresowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja