Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Przyciemniał ktoś sam szyby ?

Koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
Audi_wolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Przyciemniał ktoś sam szyby ?

Post autor: Audi_wolek » 17 kwie 2009, 23:10

Witam, jak w temacie. Czy ktoś się brał sam za przyciemnianie szyb? Folia nie jest droga z tego co widzę na allegro i korci mnie, żeby samemu sobie przyciemnić, tylko chciałbym jakieś rady. Jak ktoś to robił to może pokaże efekty ?

gość_

Post autor: gość_ » 18 kwie 2009, 06:03

hmm ja mam folie w domu bo mialem przyciemniac w poprzednim aucie
sam sie wacham czy zdecydowac sie na cos takiego
boje sie ze mi to zbytnio nie wyjdzie

Awatar użytkownika
Peter86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Peter86 » 18 kwie 2009, 07:11

Ja z kumplem bedziemy u mnie szybki niedlugo przyciemniać jakoś weekend po majówce. Chciałem to w jakieś firmie zrobić ale mój kumpel powiedział tak.... kup folie a ja ci to zrobie ale najdroższa w tym to wiesz co bedzie?... robocizna.... 4-pak :mrgreen: <ok>

On sam robił sobie autko w firmie i jak tam zobaczyl jakie to proste to powiedział że nigdy więcej tego robić w firmie nie bedzie i juz 3 autka okleił i to jest na tyle proste że bardzo ładnie wygląda. Oczywiście trzeba pamiętać że szyby muszą być odtłuszczone i żade brud ( pył itp) nie może być w powietrzu. Reszta to prościzna bo nawet tylniej zyby nie trzeba wyciagać.

Co do folii to sam się zastanawiam bo są 2 rodzaje. Pierwszy ten za 15 zł gdzie folia jest powiedzmy "biała" a to klej jest z czarnym barwnikiem, a drugi rodzaj to folia ktora juz sama w sobie jest czarna i przy zdzieraniu nie trzeba używać rozpuszczalnika ale za to która kosztuje ok 70 zł za metr.

Ja kupię tą drugą ale tylko dlatego że przyciemniam przednie boczne i jak lub o ile mnie policja zatrzyma to żebym ze zdzieraniem się nie męczył i żeby śladów nie zostawić na szybie.

Audi_wolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audi_wolek » 18 kwie 2009, 08:48

Peter86, a boczne szyby wyciągacie? Słyszałem, że niektórzy nie ściągają

Awatar użytkownika
Peter86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Peter86 » 18 kwie 2009, 08:57

Audi_wolek pisze:Peter86, a boczne szyby wyciągacie? Słyszałem, że niektórzy nie ściągają
TAK! Trochę z tym zabawy bo jest pełna elektryka to i prowadnice czasem trzeba wyciągnąć ale jeżeli to ma dobrze wyglądać to muszą być wyciągnięte.

Audi_wolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audi_wolek » 18 kwie 2009, 09:57

No to trochę roboty jest.
Jak zrobisz to pochwal się :-D :-D

gość_

Post autor: gość_ » 18 kwie 2009, 10:18

Peter86, zrobice howto do tego
wtedy kazdy z nas bedzie wiedzial za co sie zabrac :D

Awatar użytkownika
Peter86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Peter86 » 18 kwie 2009, 10:23

Jak tylko zrobie to wam napisze co i jak a do tego dodam fotki w temacie o mojej niuni.

Awatar użytkownika
Baksik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Baksik » 19 kwie 2009, 12:51

Ja widziałem jak w serwisie gdzie pracuje przyjechała firma która zajmuje się oklejaniem szyb i oni nie wyciągali nawet bocznych szyb i muszę powiedzieć ze nawet im to ładnie wyszło:P Też się zastanawiam żeby samemu sobie przyciemnić:P
"Prędkość nie zabija, tylko szybkie jej wytracanie"

Audi_wolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audi_wolek » 19 kwie 2009, 14:04

Baksik, a widziałeś coś dokładniej jak się za to zabierali ?

Może jakieś wskazówki dasz?

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 19 kwie 2009, 15:12

Ja widzialem jak w mojej robili... Wyciągnęli wszystkie szybki dobrze je umyli jakimś specjalnym środkiem... Odtluszczyli je... Następnie wypsikali nie wiem czy to jakis płynn czy poprostu woda... Naklejili folie i takim specjalnym plasticzkiem wyciągali wode spod foli by pęcherze nie zostały następnie takim czymś nie wiem jak to nazwać docinali folie rowno przy krawedzi ... Efekt zdumiewający <ok>

gość_

Post autor: gość_ » 19 kwie 2009, 15:16

tym czym psikali po odtluszczeniu to zapewne zwykla woda z mydlem najlepiej sie na to robi
Przynajmniej jesli oklejamy autka bo nie wiem ja z szybami jest czy tak samo
coraz bardziej zastanawiam sie czy samemu tego nie zrobic
boje sie jednak ze cos wyjdzie nie tak
wystarczy ze jakis paproch podejdzie pod folie i juz mamy lipe :/

Audi_wolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Audi_wolek » 20 kwie 2009, 15:18

Chyba się jednak za to wezmę sam i nie wiem czy będę wyciągał szyby, w końcu tylnej szyby też się nie wyciąga, a trzeba jakoś okleić, tak samo te od bagażnika :P:P

Co sądzicie ?

Awatar użytkownika
ShoofeL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Łukasz
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AYM 155KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: ShoofeL » 20 kwie 2009, 15:28

Audi_wolek,
Nie musisz wyciągać tylnych szyb.

W rogach na tylnej szybie folia może Ci się troszkę załamać, ale opalarką spokojnie to wyciągniesz <ok>

g_ab_rysia
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: g_ab_rysia » 13 sie 2009, 21:03

hmmm :-> ciekawe rzeczy koledzy piszecie a slavi16 to niezły laborat skopiował który pokrywa się w 50% co do techniki.
Powodzenia życzę tym którzy się za to wezmą bez żadnego doświadczenia co do ciecia foli jaki jej kurczenie na gorąco opalarką ,zwłaszcza tylnej szyby nie ważne czy sedan lub kombi , w tej ostatniej to łatwiej bo nie trzeba jej wycinać.
fakt wody nie ma co żałować ale jest to mieszanina z pewnym szamponem po którym nie ma plam a folie można bezpiecznie przesuwać na szybie i docinać.
później trzeba ja skurczyć bo szyby mamy obłe i folie co najważniejsze da się kurczyć w jedna stronę a laik nie ma pojecie o tym.
Co do przepisu to mówi on ze nie wolno nam przyciemniać szyb w polu widzenia kierowcy a reszta możemy mieć co chcemy :evil: i robimy to folia z atestem nie z tesco :lol: bo mamy szyby a termiczne i one już maja w sobie 30% przyciemnienia.
Tak wiec proponuje zrobić to w zakładzie który się tym zajmuje i oszczędzić sobie nerwów lub dać zarobić profesjonaliście ;-) ,a upartym życzę powodzenia :->
mądruje się tak bo robię to na codzień jak coś to mogę pomóc,nie tylko poradą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja