Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Problem z pneumatyką zawieszenia kompresora w A6 C6 4.2 BAT

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
Garage Warrior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Problem z pneumatyką zawieszenia kompresora w A6 C6 4.2 BAT

Post autor: Garage Warrior » 28 gru 2019, 17:37

Witam,

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem A6 C6 4.2 BAT z pneumatycznym zawieszeniem i od niedawna mam poważne z nim problemy.
Od około 1 miesiąca samochód zaczął opadać na lewym tylnym kole czasami opadał przez 4-6 godzin, a czasami stał OK przez 3 dni i po tym czasie opadł ?
Miałem również dni gdzie stał podniesiony przez 2 dni a następnie zaczął opadać począwszy od lewego tylnego koła po prawe koło i cały przód ?
Obecnie przez to że stał 2 tygodnie opadł na wszystkich kolach i niestety przestał działać kompresor - żadnej reakcji ???
Jeśli chodzi o wybór opcji twardości zawieszenia mam wszystko aktywne i mogę sobie wybrać/ zatwierdzić co chcę - niestety kompresor stoi jak zabity.
Wymieniłem przekaźnik na nowy oryginalny 373 ten który jest pod kierownicą bo pomyślałem że on się "przepalił" podobno jest dobrze 1 na rok go wymieniać łącznie z filtrem kompresora.
Kontrolka zielona mówiąca o pracy kompresora mruga ?
Błędy jakie widzę po podłączeniu skanera diagnostycznego to: 01316, 02646, 00003.
Proszę Was o pomoc w temacie uruchomienia kompresora - gdzie dokładnie zerknąć co sprawdzić aby go ruszyć.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

ollyon86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: olyon86
Rocznik: 2016
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: ollyon86 » 28 gru 2019, 20:35

Tak na szybko tobprzekaźnik jest w skrzynce na pod szybiu a nie w samochodzie . Zatem wymieniłeś zły przekaźnik.

Garage Warrior
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Garage Warrior » 29 gru 2019, 18:24

Witam,
Jeśli chodzi o 2 przekaźniki nr. 373 które znajdują się na podszybiu z prawej strony samochodu tzn. po tej stronie gdzie znajduje się filtr powietrza to również zostały wymienione wraz z bezpiecznikami - bez zmian kompresor nie daje oznak życia ?

KrzysztofP
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: KrzysztofP » 31 gru 2019, 15:19

Spokojnie sam walczyłem u siebie z pneumatyką ale mam już ja tak dopieszczoną ze nie zamienił bym jej na nic innego a na pewno nie na zwykły zawias

Jeśli kompresor nie odpowiada trzeba go wyjąc i sprawdzić na stole (niestety) ale wyjecie go jest bardzo proste.

Co do opadania kół należało by wyjąc rozdzielacz i zobaczyć go i weryfikować możne na nim są jakieś nieszczelności bo układ pneumatyki w tym aucie jest banalnie prosty same zawory przy miechach nie maja zaworów zwrotnym bo gdzieś musi ciśnienie z nich schodzi podczas jazdy

Zaczął bym od kompresora potem sprawdził bym jego parametry pracy w VCDS jeśli będzie się grzał i cały czas pompował to znaczy ze jest nieszczelność
potem złajał bym się miechami każdego z osobna napompował bym i podłączył do niego manometr i sprawdzał czy schodzi ciśnienie jeśli tak to nieszczelne miechy a jeśli nie to tylko radość
kolejno posprawdzał bym przewody od miecha do rozdzielacza i na koniec sam rozdzielacz

Zapraszam do wrocka ogarniemy temat :)

ollyon86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: olyon86
Rocznik: 2016
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Paliwo: Diesel

Post autor: ollyon86 » 02 sty 2020, 10:57

Tak z ciekawości jakie prawidłowe nominalne ciśnienia powinny być dla przednich i tylnych miechów , sprawdzane bodajże w blokach pomiarowych 64.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja