Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Brak podświetlenia wnetrza po zmierzchu w pozycji AUTO

Elektryka
ODPOWIEDZ
Stalin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Brak podświetlenia wnetrza po zmierzchu w pozycji AUTO

Post autor: Stalin » 28 lis 2019, 20:33

Witam wszystkich!
Jak w temacie..ostatnio mam pewien problem z podswietleniem wnetrza po zmierzchu gdy przelacznik swiatel jest w pozycji AUTO. Otoz zapala sie xenony ale wewnatrz ciemno tylko na chwile zapali sie wnetrze i gasnie, gdy recznie przekrece przelcznik na mijania jest ok.
Ostatnio za dnia po wjezdzie krotkim postoju i wyjezdzie z parkingu podziemnego palio sie wszystko czyli i xenony i wnetrze i nie chcialo przelaczyc na dzienne :[ Dzis za dnia w pewnym momencie bylo ok czyli same dzienne ale wieczorem czar prsyl i a piac od nowa xenony sie pala a wnetrze na chwile i gasnie i jest ciemno...
Zobaczylem kodowanie i okazalo sie ze jest tak:
Obrazek

i tu sie zdziwilem bo powinno byc 0001121 a nie 0002121 gdyz nie mam bi xenonow...
Link do kodow znalazlem tez tutaj w klubie: https://a6klub.pl/a6-c6-automatyczn ... t45065.htm
Czy moglo sie cos "przestawic" od dluzszego stania?Pracuje za granica wiec 2 miesiace jestem w kraju a 2 w pracy i auto sobie stoi...tyle ze wczesniej tak nie bylo...Czy moze aku juz slaby?
Odpinalem pare razy aku i moze na krotko bylo dobrze ale potem znowu wariowalo wszystko

Z góry dziekuje za wszelką pomoc

Flex 78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Flex 78 » 28 lis 2019, 21:52

Być może system zarządzania energią odłączył podświtlenie z uwagi na słaby stan aku. Proponuje naładować aku i powinno wszystko wrócić do normy. Zacznij od najprostszych czynności
pozdro

Stalin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stalin » 29 lis 2019, 08:12

Oczywiscie naładuje żeby wykluczyć tą zmienną. niemniej jednak zastanawia mnie przy tym inna rzecz czy wtedy nie powinienem dostac jakiegos ostrzeżenia o niskim stanie naladowania aku?

Awatar użytkownika
jankes1878
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2005
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: jankes1878 » 29 lis 2019, 15:44

Nie dostaniesz ostrzeżenia, bo system zarządzania energią działa tak, że po kolei odłącza poszczególne obwody w zależności od ich ważności (oświetlenie wnętrza, wyświetlacze, MMI, coming/leaving home, itd.), aby zawsze zostawić energię niezbędną do uruchomienia silnika i to są właśnie te ostrzeżenia. Jest to graficznie pokazane na wyświetlaczu poziomu akumulatora.
W Twoim przypadku raczej to nie ten problem, bo piszesz, że usterka jest podczas jazdy a po uruchomieniu silnika wszystko powinno wrócić do normy ze względu na ładowanie. Szybciej podejrzewałbym awarię jakiegoś czujnika lub przekaźnika. Z resztą przełączenie świateł na manual nie powinno w takim przypadku tego zmieniać.
Tak, czy owak, na 100% pełne aku to podstawa w przypadku tego auta.
Poza tym, jak jesteś pewien, że jakieś kodowanie jest nieprawidłowe, to zmień je na właściwe, ale samo się ono raczej nie zmieniło.

Stalin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stalin » 29 lis 2019, 20:00

Cos mi sie mocno zdaje coraz bardziej ze to aku...gdy pojeździlem dzis za dnia wszytko bylo ok..dzienne a po wjeździe i wyjeździe z tunelu wszystko cacy..przyszedl wieczor i zas to samo...ale po krotkiej jeździe i postoju auta na zakupach wsiadam i wsio smiega jak nalezy...
JEdnak przed tymi zakupami bawilem sie przelacznikiem od swiatel...wzialem na 0 a potem pomalu na AUTO i w "polowie" czy też pomiedzy zapalio sie wszystko jak należy..ale jak juz wskoczylo na AUTO to zgaslo...
Bledow zadnych nie ma bo kompem bylo sprawdane.....JEszcze jedno pytanie czy moge ładować aku prostownikem do 85Ah podczas gdy mój aku ma 110 Ah?

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 29 lis 2019, 20:02

Możesz :). Będzie trochę dłużej się ładował i tyle.

Stalin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stalin » 29 lis 2019, 20:05

Ok dziękuję bardzo :)

Flex 78
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Artur
Rocznik: 2004
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Flex 78 » 29 lis 2019, 20:35

Jeżeli przełącznik masz ustawiony na AUTO i w MMi masz załączone światła dzienne to być może czujnik zmierzchu reaguje zbyt późno jak jest już ciemno i wówczas masz załączone ciągle światła dzienne, wtedy oświetlenie wnętrza praktycznie nie świeci (świeci ale niezauważalnie). JAk system przełącza światła z dziennych na mijania to wtedy oświetlenie wnętrza się aktywuje. Tak jak pisałeś w 1 poście na pozycji świateł mijania wsio jest OK.
pozdro

Stalin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Stalin » 11 gru 2019, 19:19

Dobra aku sie własnie ładuje...ALE po odkreceniu zauważyłem że bezpiecznik pirotechniczny klemy dodatniej sobie ot tak "wisi" a powinien być chyba z tego co mi sie wydaje "schowany" bądź jakos przykręcony do gdzieś a dokladniej kolo aku jest przy "+" klemie taka czarna "skrzynka" gdzie to powinno byc wkrecone ALE rozstaw śrub mi nie pasuje... czy coś bedzie źle jeżeli ten bezpiecznik bedzie sobie tak poprostu wisiał tam?

[ Dodano: 2019-12-01, 13:17 ]
Mam zrobione zdjecia ale cos nie moge ich wrzucić tu do tego tematu...

[ Dodano: 2019-12-01, 13:22 ]
Obrazek

O tak to wyglada...i ten bezpiecznik jest poza tą skrzynka..se poprostu wisi...wątpie że to ma tak być...

[ Dodano: 2019-12-01, 13:23 ]
Obrazek
a tak to wygladało gdy wyjałem aku dzis...

[ Dodano: 2019-12-11, 19:19 ]
Aku naładowany a problem jak jest tak jest...zamieniłem przełączniki i to samo...jakieś inne sugestie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja