Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BDW 2.4 177 KM] Wysokie spalanie po wymianie łączników ela

Silniki benzynowe
oszczegator
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BDW 2.4 177 KM] Wysokie spalanie po wymianie łączników ela

Post autor: oszczegator » 09 paź 2019, 21:40

Witam wszystkich.
Ostatnio stwierdziłem, że głośno pracują wydechy, oględziny na podnośniku wykazały nieszczelności w łącznikach elastycznych tych za katalizatorami.
Pojechałem do tłumikarza i obydwa zostały wymienione na nowe. Wymiana zgodnie z jego zaleceniami odbyła się na samochodzie tak żeby było równo pospawane. Wszystko przebiegło dobrze, po naprawie pracuje ciszej ale znacząco podniosło się spalanie tak o 4 - 5 litrów. Silnik nie pokazuje żadnych błędów ale po prostu dużo zaczął palić i też wydaje mi się, że jest trochę słabszy.
Przy okazji wymiany sprawdziłem stan katów, idealne więc to nie ich wina.
W trakcie wymiany warsztat nie odłączył akumulatora ale założył na niego jakieś urządzenie, które miało zapobiec błędom. Nowe łączniki są krótsze od tych starych oryginalnych i mają trochę inną strukturę ale warsztat twierdzi, że są dobrej jakości ( potrójny splot) i parametrami nie odbiegają od fabrycznych.
W trakcie wymiany stare były odcinane przez środek plazmą przy wysokiej temperaturze tuż za tylnymi sondami.
Zawsze jeżdżę z licznikiem średniego spalania A na wyświetlaczu (to jest średnie spalanie od ostatniego odpalenia silnika) i dotychczas pokazywał mi on ok 13 litrów na setkę. Po wyjechaniu z warsztatu od razu zauważyłem, że spalanie wzrosło do ok 18 litrów i wyżej ale początkowo to zignorowałem. Przejechałem ok 1000 km i auto dalej dużo pali. Spalanie rośnie zwłaszcza na wysokich obrotach (nawet powyżej 20 litrów średnio).
Wcześniej jak rano odpalałem auto to startowało średnie spalanie z poziomu 10 litrów na 100 km a teraz za każdym razem z 15 litrów i rośnie. Test pełnego zbiornika wykazał 18-20 litrów na setkę średnio. Przy tym, żadnych błędów po podłączeniu kompa.
Byłem u elektronika, który sprawdził prace sond na wolnych obrotach - według niego wszystkie są ok oraz zaadoptował na nowo przepustnicę i przywrócił nastawy fabryczne komputerów (cokolwiek to znaczy bo się na tym nie znam). Kazał mi pojeździć jakiś czas na benzynie i twierdzi, że powinny się mapy same ułożyć. Zrobiłem już 100 km i dalej pali jak smok.
Czy ktoś ma jakiś pomysł ???

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: zwonko » 10 paź 2019, 01:17

Zrób logi. Może nie zrobili szczelnie tego wydechu.

oszczegator
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: oszczegator » 10 paź 2019, 08:51

Dorwę gdzieś vcds i chwilę wolnego to zrobię logi.
Myślę że gdyby był nieszczelny było by to słychać,
wcześniej miał malutkie nieszczelności i buczał jak nie wiem a teraz jest cichy.

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: zwonko » 10 paź 2019, 12:58

Zależy jak robili. Mogli nie wymienić jakiejs uszczelki i sonda kłamie. Wiem wiem na wolnych chodzi dobrze ale wolne to nie wszystko

oszczegator
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: oszczegator » 10 paź 2019, 13:08

No zgadza się z tymi wolnymi dlatego muszę zrobić logi, może przy wyższych obrotach sondy przekłamują, ale z drugiej strony powinno się to odbić na kompie w formie jakiegoś błędu składu mieszanki lub coś podobnego.
Natomiast tam właśnie nie ma co za bardzo zepsuć, wycina się łącze i wspawuje nowe. Nie ma żadnych uszczelek itp.
Ale nie znam się na tych łączach, nie wiem czy od nich coś zależy czy one powinny mieć określony rozmiar, kierunek działania, strukturę powierzchni wewnętrznej i stąd mój post.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja