System Start-Stop - kiedy nie działa mimo że jest aktywny?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2015
- Moje auto: S6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.9 DKMB 450KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
System Start-Stop - kiedy nie działa mimo że jest aktywny?
Zauważyłem, że moim samochodzie ten system prawie nigdy nie działa. Niebawem po ruszeniu jeszcze tak, ale potem (podejrzewam, że jak się silnik zagrzeje), to już nie. Kiedy staję na światłach i silnik powinien się wyłączyć, pojawia się przekreślona kontrolka.
Czy powodem może być wysoka temperatura na dworze?
Czy powodem może być wysoka temperatura na dworze?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzy$$
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.2CDI 150KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie, bo to niewygodnie. Kiedyś w C6 włączałem hamulec ręczny, a teraz sam mi trzyma na auto-hold.
Ale właśnie przyszła instrukcja obsługi do mnie. Chyba dobrze myślałem, bo m.in wysoka temp. zewn. lub np. fakt, że temp. w środku nie jest jeszcze taka jak ustalona mogą być przyczyną, że SS nie zadziała. A działa wg instrukcji w trybach P, D i N.
Ale właśnie przyszła instrukcja obsługi do mnie. Chyba dobrze myślałem, bo m.in wysoka temp. zewn. lub np. fakt, że temp. w środku nie jest jeszcze taka jak ustalona mogą być przyczyną, że SS nie zadziała. A działa wg instrukcji w trybach P, D i N.
- nikosnikos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Nikoś
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TFSI 252KM
- nikosnikos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Nikoś
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TFSI 252KM
Dokładnie - mam odwrócone działanie przycisku start-stop i normalnie system jest wyłączony - włączam go jedynie jak, np. stanę na dłuższą chwilę przed przejazdem kolejowym. A w drugim aucie wyłączenie tego systemu jest zawsze moją pierwszą czynnością po uruchomieniu silnikamat1324 pisze:W S6 wolę słyszeć pomruk V8 na postoju albo chociaż jej delikatne wibracje.

-
- Forum Audi A6 / A7
Zapomnij, na postoju jest tak cicho, że szok. Jeśli mam być szczery, to dla mnie w ogóle jest trochęza cicho hehe. Może coś o tym pomyślę niebawem.mat1324 pisze:W S6 wolę słyszeć pomruk V8 na postoju albo chociaż jej delikatne wibracje.
A koledzy chyba mnie nie zrozumieli. Nie zamierzam tego używać, chcę się upewnić, że nie ma jakiegoś problemu i z tego powodu mi nie działa.
-
- Forum Audi A6 / A7
Mam już nowy kabel, także dzięki
Teraz muszę stary kabel komuś odsprzedać..
Są 2 czy 3 błędy, ale jakoś nie wyglądają mi na związane czy poważne. Ale faktycznie, może je sprawdzę w necie albo wrzucę tutaj w odpowiednim dziale.
[ Dodano: 2019-09-15, 00:04 ]
Gdyby ktoś kiedyś w przyszłości miał podobny problem - przyczyną okazał się nie do końca naładowany akumulator. Samochód przez ostatnie pół roku głownie stał i rozładował się trochę. Po solidnym ładowaniu niskim prądem, napięcie spoczynkowe na klemach 13,5 V i system Start Stop znowu działa. Teraz mogę go ze spokojnym sumieniem wyłączyć

Są 2 czy 3 błędy, ale jakoś nie wyglądają mi na związane czy poważne. Ale faktycznie, może je sprawdzę w necie albo wrzucę tutaj w odpowiednim dziale.
[ Dodano: 2019-09-15, 00:04 ]
Gdyby ktoś kiedyś w przyszłości miał podobny problem - przyczyną okazał się nie do końca naładowany akumulator. Samochód przez ostatnie pół roku głownie stał i rozładował się trochę. Po solidnym ładowaniu niskim prądem, napięcie spoczynkowe na klemach 13,5 V i system Start Stop znowu działa. Teraz mogę go ze spokojnym sumieniem wyłączyć