Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi A6 40TDI 204KM

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
robi.carlos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: robi.carlos » 09 sie 2019, 18:14

Dokładnie tak, mam system TPMS pośredni. Czyli oblicza ilość obrotów kół. Dzięki

[ Dodano: 2019-08-09, 18:14 ]
ktosiek pisze:
TomekC8 pisze:U mnie skrzypienie deski występowało od samego początku. Tylko, że w pierwszych tygodniach po odebraniu auta nie było takie głośne. Później było już tylko coraz gorzej. Po naprawie w serwisie nie skrzypi w ogóle, tylko delikatnie po naciśnięciu. Problem ten dotyczył modeli A6 i A7. Opisywałem całą sytuację na forum.
Dzięki, czytałem cały Twój wątek na tym forum. Pojeżdżę i zobaczę, czy z czasem będzie to występowało. Ale ogólnie to wydaje mi się, że ta konstrukcja deski sprzyja różnym "świerszczom", bo np. w A4 czy A6 C7 było mniej łączeń/ozdóbek, całość była jednąbryłą.

[ Dodano: 2019-08-06, 16:52 ]
Dziś sprawdzałem otwieranie bagażnika nogą w innym A6 (demo) i jest dużo lepiej (działa praktycznie zawsze, nawet gdy stoję niecentrycznie), więc będę w przyszłym tygodniu to pokazywał w serwisie.

A te listwy/dekory też coś powoli zaczynająsięna wybojach odzywać, więc czuję, że wcale tego nie poprawili, tylko mają może jakiś protokół TPI dla upierdliwych klientów ;)

W moim audi nie ma problemów ze skrzypieniem i mam nadzieję, że tak pozostanie :) jak narazie jestem bardzo zadowolony z autka.

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: TOMASZ
Rocznik: 2017
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: DDVB 3.0 286 KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: TomekC8 » 10 sie 2019, 17:24

robi.carlos pisze:Wiecie może jak jest z wymianą kół na zimę? Posiadam w standardzie wskaźnik ciśnienia w oponach (nie brałem systemu kontroli ciśnienia za dodatkową opłatą). Będę miał drugi komplet kół na zimę, ale mniejsza średnica niż na lato. Czy trzeba dokupić czujniki do opon i je zaprogramowac?
Wystarczy po wymianie opon zapisać ustawienia ciśnienia w MMI.
robi.carlos pisze:W moim audi nie ma problemów ze skrzypieniem i mam nadzieję, że tak pozostanie jak narazie jestem bardzo zadowolony z autka.

Oby tak zostało. Kupując tak drogie auto powinno się być zadowolonym.

[ Dodano: 2019-08-10, 17:24 ]
Przejeżdżając dzisiaj obok salonu skody, zatrzymałem się i poszedłem zobaczyć Superba po FL. Jestem zaskoczony jakością wykonania wnętrza wersji L&K. Ten samochód był wykończony na poziomie mojej A6, jak nie lepiej. Wentylowana skóra, klejone szyby, światła led, skóra na boczkach drzwi, plastiki na drzwiach i deska były bardziej miękkie niż w moim aucie. I to wszystko za połowę ceny A6. Nie jechałem tym autem, więc nie wiem jak nowy Superb się prowadzi, ale jakością wykonania mnie zszokował. O ilości miejsca w środku nawet nie wspomnę. Człowiek po obejrzeniu takiego auta zastanawia się, czy warto było wydać tyle kasy na markę premium.

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: hmm?
Rocznik: 2021
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak
Kontakt:

Post autor: shaqal » 11 sie 2019, 22:37

TomekC8 pisze: Przejeżdżając dzisiaj obok salonu skody, zatrzymałem się i poszedłem zobaczyć Superba po FL. Jestem zaskoczony jakością wykonania wnętrza wersji L&K. Ten samochód był wykończony na poziomie mojej A6, jak nie lepiej. Wentylowana skóra, klejone szyby, światła led, skóra na boczkach drzwi, plastiki na drzwiach i deska były bardziej miękkie niż w moim aucie. I to wszystko za połowę ceny A6. Nie jechałem tym autem, więc nie wiem jak nowy Superb się prowadzi, ale jakością wykonania mnie zszokował. O ilości miejsca w środku nawet nie wspomnę. Człowiek po obejrzeniu takiego auta zastanawia się, czy warto było wydać tyle kasy na markę premium.
Podstawowa różnica: Audi A6 ma normalne silniki, w superbie największy to 2.0 R4.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie ma imienia
Moje auto: Nie znam profilu
Silnik: 3.0 BiTDI 313KM

Post autor: ktosiek » 12 sie 2019, 01:56

robi.carlos pisze:
Przejeżdżając dzisiaj obok salonu skody, zatrzymałem się i poszedłem zobaczyć Superba po FL. Jestem zaskoczony jakością wykonania wnętrza wersji L&K. Ten samochód był wykończony na poziomie mojej A6, jak nie lepiej. Wentylowana skóra, klejone szyby, światła led, skóra na boczkach drzwi, plastiki na drzwiach i deska były bardziej miękkie niż w moim aucie. I to wszystko za połowę ceny A6. Nie jechałem tym autem, więc nie wiem jak nowy Superb się prowadzi, ale jakością wykonania mnie zszokował. O ilości miejsca w środku nawet nie wspomnę. Człowiek po obejrzeniu takiego auta zastanawia się, czy warto było wydać tyle kasy na markę premium.

Prawda jest taka, że jeśli chodzi o miękkość plastików to A6-tka (i wszystkie nowe modele Audi) to duży krok wstecz. Golf 7 ma bardziej miękkie górne boczki drzwi, a także kilka innych elementów. Ja np. nie mam pakietu skórzanego i te plastiki pod szybami są totalnie twardym tworzywem. Ale nawet w wersji ze skórą to nadal twardy plastik, tylko trochę obszyty. Do tego nieprzyjemnie twardy tani plastik np. schowka od strony pasażera, czy dolne partie deski. To nawet u mnie w A4 było miękkie - a tu twarde. W nowym BMW 3 np. jest pod tym względem lepiej...o serii 5 i wyżej nie wspomnę. Na usprawiedliwienie dodam, że np. te boczki drzwi (górne ) to i w C7 nie były specjalnie miękkie...

wallace
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wallace » 12 sie 2019, 05:41

TomekC8, Co do porównania Superba i A6C8 też kiedyś się zastanawiałem czy warto dopłacać do marki premium i nawet byłem skłonny przyznać,że nie warto. Zmieniłem jednak zdanie kiedy kupiłem w salonie nowe audi A6C7 (wcześniej posiadałem Skodę) i zacząłem jeździć.Wykonanie,materiały,prowadzenie auta,rozwiązania techniczne,wygłuszenie są na innym poziomie,nawet dostępne opcje są inne ,no i wspomniana gama dostępych silników też jest inna.Sama marka Skoda należy do tego samego koncernu co Audi ,raczej nie strzelą sobie w kolano robiąc wewnętrzna konkurencję do A6 w postaci dużo tańszego Superba. p.s.Osobiście uważam,że Skoda Superb też jest fajnym autem i też dobrze wygląda,ale stawiając obok siebie A6 i Superba nie patrząc na cenę ile osób wybierze Skodę zamiast Audi?

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 12 sie 2019, 14:56

Oceniam tylko jakość wykonania, wyposażenie oraz cenę Superba. Jednak za 2 lata, gdy będę oddawał A6 i szukał kolejnego auta, na pewno wezmę skodę na kilkudniowe testy. Ogólnie, to jestem zadowolony z nowej A6, ale uważam, że największym jej problemem jest stosunek cena/ jakość, oraz podejście serwisu. Pamiętacie moją przygodę z kamerką przednią. Byłem w salonie obejrzeć nowe BMW seri 3. Jakość wykonania wnętrza jest na wysokim poziomie. Bardzo fajne auto. Podoba mi się. Problemem jest jednak spadek wartości nowych samochodów marki BMW w przypadku leasingu. Wartość końcowa seri 3 po trzech latach wynosi zaledwie 43%. W przypadku serii 5 jest podobnie. Płacimy przez to dużo wyższe raty, niż w przypadku samochodów marki Audi. Po prostu Audi traci na wartości dużo mniej i na tym polu ma ogromną przewagę nad BMW. Mówię o Leasingu Audi Perfect Lease i BMW Comfort Lease. Tak wynika z konfiguratorów obydwu marek.

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna

Post autor: damos » 12 sie 2019, 15:32

TomekC8 pisze:Po prostu Audi traci na wartości dużo mniej i na tym polu ma ogromną przewagę nad BMW
Albo chcą mniej dodatkowo zarobić na leasingu :) Audi pokazuje nieco zawyżoną cenę końcową pojazdu (wartość rezydualną), co pozytywnie wpływa na ratę najmu.

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 13 sie 2019, 20:26

Nie wiem co kombinują w Audi, ale fakt jest taki, że moja A6 po 3 latach ma wartość końcową na poziomie 48,40%, a A5 52,40%. Różnica w ratach na korzyść Audi jest ogromna i wynosi około 1000zł miesięcznie. Z tego też powodu raczej nigdy nie kupię nowego samochodu marki BMW. Muszę jeszcze do kompletu przeanalizować utratę wartości Mercedesa klasy E.

[ Dodano: 2019-08-13, 20:26 ]
Niestety po skonfigurowaniu Mercedesa klasy E nie można otworzyć kalkulatora leasingu. Żeby sprawdzić utratę wartości, trzeba udać się do salonu.
Zaczął wyświetlać mi się komunikat o przeglądzie za 2800 kilometrów.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 14 sie 2019, 11:06

A tak z innej beczki, czy Wasze nawigacje też tak słabo mówią po polsku? Np. zamiast skręć lekko w prawo, wyraźnie słychać skręć LEKO w prawo... <rotfl>

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 15 sie 2019, 12:09

U mnie jest tak samo. Dlatego wolę patrzeć na ekran z wyświetlaną mapą, niż słuchać jej głosu.

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 15 sie 2019, 22:45

A dziśna A4 pod Krakowem jużpierwsze uderzenie kamykiem w szybę. Co prawda minimalny ślad, ale szlag trafia, gdy samochód ma ledwo 500 km na liczniku, a jak sięwie, gdzie to jest to drażni. Czy ja mam jakiegoś mega pecha, czy to teraz takie powszechne, szczególnie w tym rejonie Polski? Bo ja w ostatnich 3 autach z miałem od razu ślady po kamieniach po paru tygodniach użytkowania :(

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 15 sie 2019, 23:09

Wystarczy zwolnić do 140 km/h i nie jeździć na zderzaku :). Kolejny etap to przednia tablica wyglądająca jakby dostała kilka razy ze śrutu :p. Jest zasada, że jaka prędkość taki odstęp od poprzedzającego auta.

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: hmm?
Moje auto: Inne
Silnik: 4.2 360KM
Kontakt:

Post autor: shaqal » 15 sie 2019, 23:37

mat1324 pisze:Wystarczy zwolnić do 140 km/h i nie jeździć na zderzaku :). Kolejny etap to przednia tablica wyglądająca jakby dostała kilka razy ze śrutu :p. Jest zasada, że jaka prędkość taki odstęp od poprzedzającego auta.
To był pewnie nisko przelatujący meteoryt i nikt nie siedział na zderzaku :D
Auto z tego roku więc śmiało można wymieniać, będzie ta sama data, nikt za 3 lata nie będzie przeżywał że daty na szybach różne...

ktosiek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ktosiek » 15 sie 2019, 23:42

mat1324 pisze:Wystarczy zwolnić do 140 km/h i nie jeździć na zderzaku :). Kolejny etap to przednia tablica wyglądająca jakby dostała kilka razy ze śrutu :p. Jest zasada, że jaka prędkość taki odstęp od poprzedzającego auta.
Ja z reguły trzymam duży odstęp na autostradzie, ale mam wrażenie, że właśnie to powoduje takie strzały w szybę. Bo gdy spod auta przede mnąwyleci kamień to zdąży nabrać prędkości i wysokości i wali w szybę, zamiast np. w przód auta, czy maskę...

Mimo wszystko to jakieś fatum, co mi przydarza sięzawsze w nowych autach ...

TomekC8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: TomekC8 » 16 sie 2019, 07:24

U mnie po przejechaniu 27tys/km nie ma śladów odprysków na szybie. Może faktycznie masz trochę pecha. Czy wykupiłeś dodatkowe ubezpieczenie szyby?, Czy szybę masz podgrzewaną?, Czy sprzedałeś A4?, Na jaki leasing w końcu się zdecydowałeś jeśli chodzi o A6?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C8 (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja