Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ARS 4.2 299 KM] Cieknie paliwo przez uszczelkę pompy paliwa

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
hunter266
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sławek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

[ARS 4.2 299 KM] Cieknie paliwo przez uszczelkę pompy paliwa

Post autor: hunter266 » 18 lip 2019, 13:38

Witam, sprawa dotyczy mojej a6 c5 4.2 ARS quattro. Otóż cieknie mi paliwo z baku. Wylewa się z prawej strony przez uszczelkę pompy paliwa. Uszczelkę wymieniłem, problem pozostał.

Mam podejrzenie że na pracującym silniku robi się w baku ciśnienie i przez najsłabszy punkt uchodzi, tj przez tą uszczelkę. Sytuacja ma miejsce gdy mam ponad połowę paliwa w zbiorniku

Na VAG'u żadnych błędów.

Jakieś sugestię?

Dodatkowo od rana staram się do tego dojść co jest nie tak.
Wyciek nie jest ciągły, auto pracowało na wolnych ponad godzinę i nic, następnie gdy pracował dolałem 5l paliwa i dosłownie w tym czasie zabulgotało i wyciek się pojawił, ale tylko na moment.

Następnie podczas pracy spryskałem wszystko pianą i nic, żadne opary się nie wydostają.

Sprawdziłem również zawór pochłaniacza par i pracuje prawidłowo cyka, robiąc podciśnienie na filtrze węglowym par znajdującym się w prawym przednim nadkolu.

Sam filtr ma trzy króćce, pierwszy do zaworu par, drugi do zbiornika, trzeci idzie pod auto i jest otwarty na powietrze atmosferyczne.

Sprawdzając ten filtr nie mam do niego pewności. Przejście jest swobodne między pierwszym a drugim króćcem, ale trzeci jest jakby bez przepływu z tą dwójką. a czy to nie właśnie nim powinny uchodzić pary gdy auto nie pracuje?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja