PDC - obraz z kamery w 3g high
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jurek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2017
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
PDC - obraz z kamery w 3g high
Hey,
Miałem w aucie moduł 4L0 910 283 (bez literek) i na nim właczona wizualizację - wszystko pięknie działalo. Wpadłem na pomysł podłączenia kamery, ale nieoryginalnej, tylko obraz. Znalazłem przepastny temat na forum, i według niego wystarczało zmienić 3 bajt w kodowaniu na 2 i wtedy włącza się obraz kamery (a przynajmniej czarny obraz "oczekiwania" na kamerę). Tak sie nie stało, więc załozyłem, że mój moduł nie wspiera kamery, więc kupiłem wersję F (4czujniki + wsparcie kamery, jedyna różnica to ze jest 4F a nie 4L. Dalej to samo, nie mam przełączenia na obraz kamery (wizualizacja działa w obydwu). Możecie mi coś podpowiedzieć? Nie mam modułu do kamery i linii. Mam tuner TV (sam dokładałem), ale to chyba nie istotne. Obecnie w nowym mam takie kodowanie:
Z góry dizęki za wszelką pomoc Nie chciałem pisac w tamtym temacie, bo już i tak cięzko w nim coś znaleźć
Miałem w aucie moduł 4L0 910 283 (bez literek) i na nim właczona wizualizację - wszystko pięknie działalo. Wpadłem na pomysł podłączenia kamery, ale nieoryginalnej, tylko obraz. Znalazłem przepastny temat na forum, i według niego wystarczało zmienić 3 bajt w kodowaniu na 2 i wtedy włącza się obraz kamery (a przynajmniej czarny obraz "oczekiwania" na kamerę). Tak sie nie stało, więc załozyłem, że mój moduł nie wspiera kamery, więc kupiłem wersję F (4czujniki + wsparcie kamery, jedyna różnica to ze jest 4F a nie 4L. Dalej to samo, nie mam przełączenia na obraz kamery (wizualizacja działa w obydwu). Możecie mi coś podpowiedzieć? Nie mam modułu do kamery i linii. Mam tuner TV (sam dokładałem), ale to chyba nie istotne. Obecnie w nowym mam takie kodowanie:
Z góry dizęki za wszelką pomoc Nie chciałem pisac w tamtym temacie, bo już i tak cięzko w nim coś znaleźć
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Moje auto: Inne
- Rocznik: 2022
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
Powinno wystarczyć. MMI samo nasłuchuje sygnału z kamery. W 3G pdc nie jest wymagane do działania. Jeśli masz pdc to dodaj obsługe kamery w sterowniku kamery.kochi1988 pisze:Kolego shaqal może powiesz jak poprawnie zakodować w takiej sytuacji MMI?shaqal pisze:Konieczne jest poprawne zakodowanie mmi.
Samo dodanie opcji w 5F Byte 7 Bit 1 nie wystarczy?
Tak włąśnie zrobiłem i po włączeniu wstecznego nic się nie pojawia na ekranie (działa tylko sygnalizacja dźwiękowa). Jak przy włączonym wstecznym zrestartuje mmi to działa poprawnie mogę przełączać się miedzy widokiem kamery a wizualizacją - niestety tylko do wyłączenia parktronika. Aby go ponownie włączyć znów muszę zrestartować MMI. Jak powinna zostać podłączona nieoryginalna kamera do MMI aby wzbudzany był jej widok przy uruchomieniu parktronika, a nie tylko przy restarcie.shaqal pisze:Powinno wystarczyć. MMI samo nasłuchuje sygnału z kamery. W 3G pdc nie jest wymagane do działania. Jeśli masz pdc to dodaj obsługe kamery w sterowniku kamery.kochi1988 pisze:Kolego shaqal może powiesz jak poprawnie zakodować w takiej sytuacji MMI?shaqal pisze:Konieczne jest poprawne zakodowanie mmi.
Samo dodanie opcji w 5F Byte 7 Bit 1 nie wystarczy?