Swap z 2.4 ALF na 2.8 ALG
Swap z 2.4 ALF na 2.8 ALG
Witam wszystkich. Jestem na etapie przeszczepu silnika i szukam właściwego sterownika. Nie mogę użyć sterownika dawcy, ponieważ jest to quattro, automat i nie ma ASR-u. Silnik w teorii się zgadza, czyli tak jak mój ma SAI, dwie sondy i przepustnicę na linkę. Na ktoś możliwość sprawdzić jaki sterownik muszę założyć, żeby to śmigało? Oba auta z przełomu 97 i 98r.
Witam. Przeszczep się przyjął. Pacjent ma się dobrze. Wszystko pasuje. Problem jest inny. Mam założony sterownik o numerze 4D0907551AE. Wszystko się zagrało, jednak nie działa bardzo istotna rzecz. Po przykręceniu zapłonu, brak jest reakcji pompy paliwa i trzeba kręcić rozrusznikiem 2-3 razy. Kiedy już odpali, to chodzi normalnie (pompa i silnik). Można to jakoś zakodować w sterowniku?
PS. Na starym wszystko działa. Nowy sterownik pochodzi z Passata b5.
PS. Na starym wszystko działa. Nowy sterownik pochodzi z Passata b5.
Tak. Obroty zczytuje prawidłowo. VCDS pokazuje jednak 1 niekasowalny błąd adaptacji przepustnicy na tym sterowniku. Kiedy podpinam stary sterownik (od 2.4) tego błędu nie ma. Czyżby walnięty był sterownik, ten od 2.8? Na starym sterowniku pompa paliwa reaguje od razu(dobija po zapłonie) . Na tym nowym, działa dopiero przy kręceniu rozrusznikiem.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 ACK 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Swap z 2.4 ALF na 2.8 ALG
Witam.
Chyba jestem w dobrym temacie, mam pewien problem, mianowice w moim audi a6 c5 silnik ALG 2.8 quatrro ktoś zrobił przekładke z automatu na manual, przy czym nie zmienił sterownika. Przez to silnik pracuje na ustawieniach awaryjnych czy jakoś tak. Teraz moje pytanie brzmi czy sterownik z tego tematu będzie pasował (4D0907551AE) teraz siedzi 4D0907551 AF.
Na domiar złego chyba zblokowało mi dziś immo i nawet odpalić nie moge więc zmieniłbym sterownik i zablokował immo przy okazji.
Pozdrawiam
Chyba jestem w dobrym temacie, mam pewien problem, mianowice w moim audi a6 c5 silnik ALG 2.8 quatrro ktoś zrobił przekładke z automatu na manual, przy czym nie zmienił sterownika. Przez to silnik pracuje na ustawieniach awaryjnych czy jakoś tak. Teraz moje pytanie brzmi czy sterownik z tego tematu będzie pasował (4D0907551AE) teraz siedzi 4D0907551 AF.
Na domiar złego chyba zblokowało mi dziś immo i nawet odpalić nie moge więc zmieniłbym sterownik i zablokował immo przy okazji.
Pozdrawiam
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Re: Swap z 2.4 ALF na 2.8 ALG
Tak AE bedzie git