[ TIP+Q] Dostęp do Nastawy Podstawowe
[ TIP+Q] Dostęp do Nastawy Podstawowe
Witam,
chciałbym zrobić ADAPTACJE skrzyni biegów po wymianie oleju. Potrzebuje kodu dostępu do SECURITY ACCES aby wejść w NASTAWY PODSTAWOWE. Pacjent to A6 C6 3.0 TDI QUATTRO 2008 rok.
Z góry dziękuję za pomoc
chciałbym zrobić ADAPTACJE skrzyni biegów po wymianie oleju. Potrzebuje kodu dostępu do SECURITY ACCES aby wejść w NASTAWY PODSTAWOWE. Pacjent to A6 C6 3.0 TDI QUATTRO 2008 rok.
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Najpierw trzeba sprawdzić grupy 73-77 w blokach pomiarowych pod kątem obecności wartości obecnej adaptacji, bo możliwe, że przez przypadek już ją wykasowałeś. Następnie należy w pierwszym kanale adaptacji (po prawej stronie okna VCDS - adres 10 lub 0A) wprowadzić 0 i je zapisać. Ogólnie będzie już tam zero, ale trzeba je potwierdzić. Spowoduje to wyzerowanie obecnej adaptacji i w podanych wcześniej grupach będa same zera. Następnie wykonuje się jazdę adaptacyjną, aby skrzynię chociaż trochę nauczyć, bo przy braku adaptacji skrzynia może dość gwałtownie zmieniać biegi i/lub je przeciągać. Poniżej znajduje się przykładowa procedura jazdy adaptacyjnej. Wartości temperatury oraz momentu obrotowego silnika można znaleźć w pierwszych dziesięciu grupach pomiarowych. Nie pamiętam, w których już dokładnie . Ogólnie dwa skrajne sprzęgła (A i E) dość trudno zaadaptować za pierwszym razem, więc jak w grupie 73 i 77 będą same zera, to nie ma się czym przejmować. Gdy zajdą odpowiednie warunki, to skrzynia sama będzie przeprowadzać adaptację. Z każdym kilometrem dzieje się to coraz rzadziej, ale na początku po skasowaniu będzie chciała jak najszybciej nauczyć się nowych warunków. Po 500 km wszystkie sprzęgła będą już na pewno zaadaptowane. Później wprowadzane są tylko poprawki, aby mimo zużywania się skrzyni, kierowca nie odczuwał tego aż tak mocno. Dlatego jak tiptronic zaczyna padać, to trzeba umawiać się na remont, bo najczęściej wymiana oleju już nie pomoże.
[ Dodano: 2019-05-11, 19:33 ]
Auta z początku produkcji mają starszy soft w skrzyni, który nie ma włączonej opcji kasowania adaptacji. Rozwiązaniem tego jest wrzucenie nowszego softu, który nadpisuje wszystkie wartości i wtedy trzeba i tak przeprowadzić adaptację.
[ Dodano: 2019-05-11, 19:33 ]
Auta z początku produkcji mają starszy soft w skrzyni, który nie ma włączonej opcji kasowania adaptacji. Rozwiązaniem tego jest wrzucenie nowszego softu, który nadpisuje wszystkie wartości i wtedy trzeba i tak przeprowadzić adaptację.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2008
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ustaw imię i auto
- Rocznik: 2007
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 TDI
Re: [ TIP+Q] Dostęp do Nastawy Podstawowe
Witam, Panowie odgrzeje trochę temat ale nie mogę wykonać adaptacji u siebie , nie mam pojęcia o co chodzi próbowałem kilka razy i nic, rok 05.2008 , zamieszczam filmik jak to u mnie wygląda, proszę o podpowiedź jak wyzerować te wartości w blokach 73-77.
https://youtu.be/YSXlkANxkZs
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2004
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Hej. Ogarnąłeś to bo też nie mogę tego zrobić.tasmaa22 pisze: ↑22 lip 2023, 17:12Witam, Panowie odgrzeje trochę temat ale nie mogę wykonać adaptacji u siebie , nie mam pojęcia o co chodzi próbowałem kilka razy i nic, rok 05.2008 , zamieszczam filmik jak to u mnie wygląda, proszę o podpowiedź jak wyzerować te wartości w blokach 73-77.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Silnik: 2.0 TDI
Tak. Zainstalowałem innego Vaga i poszło bez problemu.